Begin september 2021 publiceerden we een blijde boodschap van ArtSound naar aanleiding van hun Lightbeats draagbare én tevens oplaadbare speakers die werden gelanceerd. Respectievelijk in een M(edium) en L(arge) versie. Ondertussen hebben wij de mogelijkheid gekregen om beide modellen te testen. Een korte samenvatting? Goed voor zijn prijs, echter vermoed ik dat de meeste lezers beide modellen eerder zouden aanraden als het gaat om een leuk gadget voor de jongere jeugd. Waarom zal ik verder verduidelijken.

Design

De speakers vallen kleiner uit dan de indruk die ik kreeg op basis van foto’s op het internet. De Lightbeats Large is 30 cm lang, de medium zo’n 23 cm. De ‘Lichtbeats’ zou je net in een rugzak kunnen meenemen naar de camping van een festival bijvoorbeeld, een picknick aan zee of ergens nabij een openbaar zwembad. Er is geen handvat aan en om ze zo in de hand te dragen, vallen ze dan weer iets te groot uit. Ik zie ze eerder voor thuisgebruik of op een studentenkamer.

De afwerking is mooi. Het ‘rooster’, de LED-strips en de plastic behuizing lopen mooi in mekaar over. De rubberen bedieningsknoppen zijn ‘proper geïntegreerd’ bovenop de behuizing. Voor slechtzienden zijn de verschillende icoontjes goed voel- én herkenbaar. De connecties worden goed beschermd tegen stof en vocht door een mooi aansluitend rubberen afdekplaatje. Het hangt vast aan de behuizing en kan zo dus niet verloren gaan.

De speaker kan zowel horizontaal als verticaal opgesteld worden. De LED-show, samen met de stroboscoop LED’s, is best wel mooi. Het zijn solide, mooi afgewerkte speakers die ook nog eens een IPX6 classificatie hebben en dus geschikt zijn voor buitengebruik. Al dan niet in de buurt van water, stof en/of zand.

Connecties

Zoals reeds gezegd zitten de ‘connectoren’ aan de achterzijde onder een rubberen beschermplaatje. Zowel de Lightbeats M als Lightbeats L beschikken over een mini jack aux-ingang, een USB 2 in- en uitgang. De Large versie beschikt extra over de mogelijkheid om een micro SD-kaart te gebruiken. Maar ik denk niet dat daar veel gebruik van gemaakt zal worden.

Draadloos verbinden met een smartphone of laptop kan door de Bluetooth 5.0. En je hebt de mogelijkheid om 2 luidsprekers via TWS (True Wireless Stereo) muziek in stereo te laten weerklinken. Dankzij de USB 2 uitgang kan je de speaker ook gebruiken als powerbank om bijvoorbeeld je smartphone op te laden.

‘Light’ en ‘beats’

ArtSound heeft deze speakers voorzien van veel ‘Lights’ en minder ‘beats’. De ‘Lights’ bestaan uit 2 lichtringen rond de bass-drivers, aan weerszijde van het rooster een LED-strip en 2 witte LED’s. Je hebt de keuze uit 6 shows. De overgangen tussen een 6-tal kleuren gebeuren vloeiend. Qua ‘beats’ komen beide versies van de speaker te kort en zeker in de lage frequenties. Een echte beat kan de draadloze luidspreker niet creëren. Zelfs niet door gebruik te maken van passieve membranen aan de achterzijde. In vergelijking met de zelfs kleinere en oudere JBL Charge 2+ klinken beide speakers van ArtSound nasaler. De 40 Watt van de Lightbeats M en 60 Watt van de Lightbeats L gaan op maximum geluidsvolume zelfs volledig uit de bocht. 

Conclusie

De ArtSound Lightbeats M en Lightbeats L zijn mooie en degelijk gebouwde draagbare bluetooth speakers met redelijk wat mogelijkheden om geluidsbronnen te connectoren. TWS is zeker een pluspunt om 2 zelfde luidsprekers te ‘pairen’ om zo een stereo geluidsweergave te verkrijgen. De LED-lichtshow is mooi.

Wat geluidsweergave en volume betreft, en dan vooral de lage tonen waar de ‘beat’ gemaakt wordt, lossen deze speakers de verwachtingen nauwelijks of niet in. De prijs van 80 en 100 voor respectievelijk de M- en L-versie zijn juist als je het ‘gehele pakket’ van licht en geluid bekijkt. Een leuk cadeau voor een jong publiek.

ArtSound Lightbeats M en Lightbeats L

€ 80,- / € 100,-
7

PRESTATIES

5.0/10

FUNCTIONALITEIT

8.0/10

BOUWKWALITEIT

8.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.0/10

DESIGN

6.0/10

Pros

  • Afwerking
  • Eenvoudige connectie en bediening
  • Lichtshow
  • Juiste prijs

Cons

  • Te kort aan lage tonen
  • Geluidsweergave bij hoger volume
  • Te klein voor een echte partybox
  • Te groot om zonder handvat makkelijk mee te nemen
Verkooppunten van het merk artsound