Eerder lieten we jullie al weten in dit nieuwsbericht dat Audio-Technica 60 kaarsjes mocht uitblazen. Ter ere van deze ‘blijde gebeurtenis’ zette de producent hun unieke ATH-W2022 hoofdtelefoon in de audiomarkt. Maar daar blijft het niet bij. In het verlengde daarvan komen ze op de proppen met een wel zeer exclusief element voor draaitafels dat vermoedelijk is weggelegd voor de ‘happy few’. Waarom enkel voor de ‘happy few’ vraag je je nu af? De adviesprijs bestaat uit maar liefst 5 cijfers (voor de komma weliswaar). Wie een exemplaar in huis wil halen, zal vermoedelijk ook niet meer té lang moeten wachten gezien de beperkte oplage.

Aanschouw de AT-MC2022 die het resultaat is van 60 jaar aan R&D (Onderzoek en Ontwikkeling). Het biedt liefhebbers van analoge audio een ‘knap staaltje’ geavanceerde technologie die, letterlijk, gehoord wordt. Dit innovatieve element met bewegende spoel produceert een scherp, vibrerend klankbeeld waarbij de kleinste nuances in muziek komen bovendrijven. Klinkt veelbelovend.

60 jaar ‘analoge knowhow’? Check. Een cantilever met geïntegreerde stylus? Dubbel check. De AT-MC2022 van Audio-Technica kenmerkt zich doordat de stylus en cantilever, van het element, één geheel vormen. Ze zijn gemaakt van diamant. Dankzij de unieke constructie wordt vervorming geëlimineerd die gewoonlijk wordt veroorzaakt door de hechting van de stylus aan de cantilever. Trillingen van de plaat worden met een hogere zuiverheid naar de spoelen overgedragen.

“Het is voor ons een eer dat we miljoenen mensen overal ter wereld een hoogwaardige luisterervaring kunnen bezorgen. Wat begint als een doodgewone trilling, een subtiele beweging, leidt tot een emotionele connectie, zowel wanneer we in volle concentratie een album beluisteren als wanneer we onze stem delen met de wereld.”

Dat zegt Kazuo Matsushita, voorzitter van Audio-Technica Corp. Met andere woorden: Audio-Technica zet de ‘kunst van het analoge’ verder. De AT-MC2022 realiseert een snelle, transiënte respons door de manier waarop de vibratie van de diamanten cantilever wordt overgebracht. Volgens de producent is het klankprofiel perfect gepositioneerd.

Het MC-element is specifiek ontwikkeld voor de meest kritische luisteraars die een loepzuivere audioreproductie willen ervaren. Zo komen ze een ‘stapje dichter’ bij hun favoriete muziek.

De AT-MC2022 maakt gebruik van een zeer efficiënte magnetische schakeling. Deze werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de AT-ART20 en levert een betere magnetische fluxdichtheid, met inbegrip van een hogere uitvoerspanning. Het element kan eenvoudig geïnstalleerd worden op een headshell of geïntegreerde toonarm. Uiteraard zijn montagegaten met schroefdraad aanwezig. De contactweerstand wordt verlaagd, mede dankzij de hoogwaardige connectoren (met ongeveer vergulding die 30 keer zo dik is dan gebruikelijk). Benieuwd naar alle specificaties?

  • Frequentierespons: 20 Hz tot 50 kHz
  • Kanaalscheiding: 30 dB (1 kHz)
  • Verticale trackinghoek: 20 graden
  • Vertical Tracking Force: 1,6 – 2,0 gram (standaard 1,8 gram)
  • Naaldconstructie: unified line contact (integrated cantilever type)

Zoals eerder gezegd zal Audio-Technica’s AT-MC2022 niet voor iedereen zijn weggelegd. Zeker gezien de beperkte oplage (slechts 60 stuks). Mocht de beschikbaarheid geen probleem vormen dan is er nog altijd de prijs. De AT-MC2022 is leverbaar voor een adviesprijs van niet minder dan 10.000 euro. Wil je meer ontdekken over dit bijzondere MC-element? Dan is de productpagina ‘your way to go’.

Verkooppunten van het merk audio-technica