Eerder dit jaar bracht Bang & Olufsen de Beoplay Portal PC PS uit. Kort samengevat kunnen we stellen dat dit exemplaar een draadloze hoofdtelefoon is die sinds kort volledig compatibel is met zowel PC’s als PlayStation consoles. Om jullie alvast wat meer achtergrondinformatie te geven: in februari 2022 stelde de gerenommeerde audiofabrikant dit exemplaar voor. Een headphone die specifiek werd bedacht voor gamers. Dit model is, als het ware, een afgeleide van hun bestaande Beoplay Portal maar dan met enkele aanpassingen die ervoor zorgen dat niet alleen muziekliefhebbers maar ook gamers op hun wenken bediend worden. Wij hadden alvast de eer en het genoegen om de Beoplay Portal PC PS ‘op de rooster’ te leggen.

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS Review draadloze hoofdtelefoonVooraleer ik aan deze review begin, is het belangrijk om te vermelden dat ik een fervente muziekliefhebber ben. Daarnaast geniet ik ook graag van films die zich situeren in de volgende genres: actie, thriller en science fiction. Helaas voor mij ben ik niet echt een gamer. Dat zou dus wel eens een probleem geweest kunnen zijn, ware het niet dat ik nog enkele studenten in huis heb. Om een idee te geven: de vriend van mijn dochter heeft zijn eigen game computer samengesteld én in elkaar gestoken. Zijn ogen gingen blinken, zijn handen gingen jeuken om deze eens te mogen te testen. Bij mijn zoon was dat exact hetzelfde verhaal. En dus heeft de Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS enkele weken in Gent en Leuven moeten tonen wat hij kon. Tenslotte heb ik zelf nog wat films en enkele Dolby Atmos demo’s geluisterd. Tevens heb ik naar nummers geluisterd in verschillende muziekgenres.

De hoofdtelefoon en meegeleverde accessoires

De Bang & Olufsen Beoplay Portal, zoals die in 2021 initieel gelanceerd werd, is voorgekomen uit de samenwerking tussen B&O en Xbox. De PC PS versie is later in 2022 uitgebracht en betreft een aparte/andere headset waarvoor niet samengewerkt is met Xbox maar met Playstation. Kan die hoofdtelefoon dan zowel dienen voor Xbox als PC/Playstation (tegelijkertijd)? Het antwoord daarop is nee. Er zijn 2 versies: de Xbox versie, die 282 gram weegt, en de PC PS versie die 279 gram licht is. Dat verschil is te wijten aan de verschillen tussen de componenten die nodig zijn om te connecteren via het Xbox Wireless protocol in geval van de Xbox versie, en de ingebouwde interfaces in de PC PS versie die een connectie moet maken met de meegeleverde USB-A en USB-C dongles.

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS Review draadloze hoofdtelefoon

Daarnaast beschikken beide versies over bluetooth waarmee de Bang & Olufsen Beoplay Portal headphone met elk mobile toestel (smartphone, tablet, laptop,..) verbonden kan worden. Je kan de hoofdtelefoon opladen of verbinden met je laptop/PC via een USB-A/USB-C kabel (1,8 m lang). Er is ook nog een audio kabel, met aan weerszijde een 3,5 mm jack, waarmee je de B&O Beoplay Portal PC PS kan verbinden met een CD-speler, mengtafel, … op de ‘oude manier’. In de doos vind je tenslotte een stoffen transportzakje, een instructiefiche (snelstartgids) en een veiligheidsboekje.

Lees ook


Bang & Olufsen Beosound A1 ReviewBang & Olufsen Beosound A1: Review

 


 

Is dat stoffen transportzakje voldoende als bescherming om je hoofdtelefoon mee te nemen? Mijn ervaring is dat men meestal een hoofdtelefoon rond de nek draagt en misschien dat zakje gebruikt om de hoofdtelefoon en accessoires samen te houden wanneer deze worden opgeborgen. Voor mij persoonlijk zou een stevige case toch wel een meerwaarde geweest zijn in plaats van een ‘zakje’.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij hebben gemaakt van de Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS?

Ontwerp, vakmanschap & draagcomfort

De Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS headphone is ontworpen door het Bang & Olufsen design team in samenwerking met Jacob Wagner. Ons testexemplaar kwam in een antraciet uitvoering. Lichtgrijs en blauw zijn ook beschikbaar. De hoofdband is bedekt met lamsleer en een ‘ademende’, gebreide vulling van bamboevezels. De inkeping in het midden zorgt dat het totaalgewicht van slechts 279 gram comfortabel over het hoofd wordt verdeeld. Zo kunnen we de koptelefoon urenlang dragen, zonder enig ongemak. De aluminium ‘rails’, waaraan de oorschelpen hangen, schuiven soepel in die hoofdband en blijven tegelijkertijd stevig verbonden met de hoofdband. Zonder enige intentie van speling te geven. Elke vorm van ‘gerammel’ wordt uitgesloten. Hierdoor kan de hoofdtelefoon nauwkeurig afgestemd worden op elke hoofdomtrek.

De zachte ‘kussens’, ter hoogte van de oorschelpen, zijn gemaakt van lamsvel, inclusief een traagschuim vulling. Ze hebben niet alleen een conische vorm maar ze worden ook iets dikker naar beneden toe zodat deze op het kaakbot rusten. Iets dat zorgt voor een drukverlagend effect. Aan de binnenzijde van de oorschelpen zie je een grote ‘L’ en ‘R’ staan, wat helpt om de hoofdtelefoon correct op te zetten.

Aan de buitenzijde van de oorschelpen zijn aluminium ‘schijven’ aangebracht waarop het logo van de fabrikant is ingebed. Deze ‘schijven’ hebben niet alleen een zeer discrete, geanodiseerde afwerking die verschillende kleuren reflecteert, afhankelijk van de lichtinval, maar hebben ook een aanraakfunctionaliteit.

Connectiviteit

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS Review draadloze hoofdtelefoonDe aansluitingen (USB-C connector en 3,5 mm jack input) bevinden zich in de robuuste polymeer-kunststof behuizing. 4 microfoons zijn aanwezig. Beide oorschelpen kunnen 90 graden verdraaid worden wat niet alleen handig is voor het opbergen maar ook om de hoofdtelefoon gewoon rond de nek te dragen wanneer je even ‘pauzeert’.
Bediening en gebruiksmogelijkheden

USB-A en USB-C dongles, bluetooth, een USB-A/USB-C kabel, een audiokabel, aanraakgevoelige aluminium ‘schijven’, een aan/uit knopje, een bluetooth pairing knopje en 2 touch strips in samenwerking met een applicatie op je smartphone zorgen dat je alle mogelijkheden en technologieën van de B&O Beoplay Portal PS PC headphone kan instellen en gebruiken. Het is dan ook een multifunctionele hoofdtelefoon die gebruikt kan worden voor gaming, muziek en films. Lees: een USB-headset (voor PC) met dat ietsje extra.

Bediening

De Beoplay Portal beschikt over active noise cancelling, transparantie/ambient (own voice), windruis reductie, EQ en virtual Dolby Atmos. ANC en EQ kom je al tegen bij wireless headphones of EarPods, functies die tot nu toe niet echt worden geassocieerd met headsets voor gaming.

Lees ook


Bang & Olufsen Beoplay HX ReviewBang & Olufsen Beoplay HX: Review

 


 

We overlopen de bediening op de hoofdtelefoon:

 • Het aan/uit knopje en het knopje voor bluetooth pairing hebben weinig uitleg nodig. Ze zijn goed voelbaar aan de onderzijde van de oorschelpen en er klinkt een bevestigingstoon bij (de)activatie. Met het aan/uit knopje aan de rechter oorschelp kan je de dongle connectie manueel verbreken of herstellen. Hierdoor heb je de keuze om de Beoplay Portal PC PS al dan niet in dual-mode te laten werken waarbij telefoongesprekken, tijdens het gamen, aangenomen kunnen worden.Op rechter
 • oorschelp, achter het aan/uit knopje, bevindt zich de touchstrip waarmee het geluidsvolume gewijzigd kan worden. Twee kleine, iets verhoogde ‘stippen’ geven het einde van het regelbereik aan. Daarnaast geeft de Beoplay Portal PC PS een hoorbare indicatie wanneer het maximale volumeniveau is bereikt.
 • Op de linker oorschelp, achter de bluetooth pairing knop, bevindt zich een identieke strip waarmee de ANC-transparantie/Own Voice ingesteld kan worden. De ruisonderdrukking is instelbaar tussen vijf niveaus, van subtiel tot hoog. Hetzij via de schuifregelaar op de hoofdtelefoon of via de app. Hetzelfde geldt voor de transparantie modus. Beide functies presteren niet perfect maar toch behoorlijk goed. Op voorwaarde dat de touchstrip werkt, wat niet altijd het geval is.
 • De aanraakgevoelige schijven van aluminium aan de buitenzijde van de oorschelpen kunnen verschillende bedieningsfuncties hebben. Met behulp van de applicatie kunnen functies, gerelateerd aan het beluisteren van muziek (die via de dongle verlopen), toegekend worden aan de linker en rechter oorschelp. We hebben het dan over 3 EQ-instellingen: dempen/weergeven, afspelen/pauzeren, volgende. De ‘vaste functies’ die via bluetooth gestuurd worden voor de linker oorschelp: oproep weigeren, oproep beëindigen, afspelen/pauzeren. Voor de rechter oorschelp zijn dat: oproep aannemen, geluid dempen/weergeven, volgend nummer.
 • De icoontjes naast de knoppen, en touch strips, zijn zo klein en onopvallend dat ze evengoed weggelaten konden worden. Ook de kleur ‘helpt’ niet echt mee.

Met de gratis app voor iOS en Android kunnen verschillende instellingen aangepast worden. Houdt er wel rekening mee dat je verplicht moet inloggen. Je kan jezelf registreren of rechtstreeks inloggen met een Facebook- of Google-account. Het regelen van de hoofdtelefoon, door middel van de app, is ideaal tijdens het gamen. Je moet de game niet verlaten om EQ-parameters aan te passen, naargelang de game die je op dat moment speelt, of om de batterijstatus te raadplegen. Via de Bang & Olufsen applicatie kan je alles bedienen, wat ook via de touch strips en aluminium schijven te bedienen zijn. Plus nog enkele dingen extra ‘confereren’. Zo kan je een keuze maken uit 6 geluidsmodi. Tevens kan je deze bewerken.

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS Review draadloze hoofdtelefoon

Is de dongle en bluetooth geactiveerd ? Dan krijg je als geluidsmodi ‘Gaming’, ‘Music’, ‘Movie’, ‘FPS’, ‘RPG’ en de mogelijkheid om een persoonlijke instelling te creëren. Dit gebeurd door 5 frequenties op je smartphone te verschuiven. Is echter enkel bluetooth geactiveerd? Dan krijg je als EQ-keuze: Optim.., Commu.., Podcast, Movie , Gaming en een vrij instelbare EQ genaamd ‘Beosonic’ (Optim.. en Commu werden zo weergegeven in de app op het moment van testen – ik veronderstel dat ‘Optimize’ en ‘Commuter’ wordt bedoeld).

Bij Beosonic verplaats je een bolletje in een cirkel waarin links ‘ontspannen’ staat, boven ‘helder’, rechts ‘krachtig’ en onder ‘warm’. De aanpassingen zijn goed hoorbaar maar toch eerder beperkt in uiterste waarden.

Features en batterijduur

Reductie van windruis, automatische standby, automatisch dongle connectie, automatische bluetooth connectie, niet storen en automatische gaming audio kunnen enkel met de app geschakeld worden (lees: geactiveerd of gedeactiveerd worden).

Deezer, DLNA (als er DLNA servers te vinden zijn), Spotify en de iTunes bibliotheek zijn via de app te selecteren. Ten slotte kan je nog kiezen tussen verschillende internetradiozenders. Firmware updates zijn uiteraard ook mogelijk, net zoals het beheer van andere Bang & Olufsen producten.

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS Review draadloze hoofdtelefoonZowel via de bediening op de hoofdtelefoon als via de app had ik echter het gevoel dat er enkele ‘besturingsopties’ ontbraken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om muzieknummers ‘heen en weer’ over te slaan of zelfs snel vooruit en terug te spoelen. Jammer. Dat zal je nog steeds via de muziekbron moeten doen.

De fabrikant claimt een batterijduur tot wel 19 uur bij gebruik in gaming modus (Wireless raming, Bluetooth en ANC). Is zowel bluetooth als ANC ingeschakeld? Dan loopt dat op tot 42 uur. Dit zijn zeer goede waarden, hoewel ze in de praktijk waarschijnlijk niet worden gehaald omdat veel factoren zoals volume of temperatuur een niet onbelangrijke rol spelen. De lithium-ion accu heeft een capaciteit van 1.200 mAh. Het duurt ongeveer drie uur om deze op te laden en kan, indien nodig, vervangen worden. De Xbox-versie houdt het minder lang vol: 12 uur tot 24 uur, naargelang het gebruik.

Verder kan de Beoplay Portal PC PS aangesloten worden met een analoge mini jack kabel. Als je echter blij bent dat deze hoofdtelefoon, ondanks een lege batterij, passief kan blijven worden gebruikt, verheug je je misschien te vroeg omdat deze bedrijfsmodus ook stroom vereist.

Lees ook


Bang & Olufsen Beosound EmergeBang & Olufsen Beosound Emerge: Review

 


 

De USB-C-kabel dient niet alleen als oplaadkabel, maar verzendt ook audio. Daardoor kan deze hoofdtelefoon gebruikt worden als een USB-headset met bijvoorbeeld een computer, inclusief Dolby Atmos weergave. Deze digitale aansluiting zou ook op de Playstation 5 mogelijk moeten zijn zodat de headset hier bijna volledig te gebruiken is, zelfs met ANC. Door het ontbreken van een PS5 hebben we dit echter niet kunnen controleren.

Voor gesprekken te voeren, heeft een ‘normale headset’ (voor gaming en PC) meestal een draaibare microfoon arm. Op de Beoplay Portal ontbreekt die echter. In plaats daarvan gebruikt de fabrikant een reeks van microfoons die, dankzij bundelvorming, je stem kunnen isoleren en versterken. Achtergrondgeluid wordt tegelijkertijd onderdrukt. De spraakkwaliteit was niet glashelder maar acceptabel in die mate dat de spraakverstaanbaarheid altijd verzekerd was. Bovendien detecteert de functie ‘Eigen stem’ het volume van de stem van de gebruiker. Achtergrondgeluiden worden weggefilterd. In de praktijk, tijdens het gamen, verstonden de teamgenoten je minder goed dan met een traditionele headset met microfoon arm. Telefoongesprekken voeren ging dan weer wel goed, maar dan wordt het game-, film-, muziekgeluid volledig gedempt.

Geluid

Ik ga in muziekstukken op zoek naar de verschillende instrumenten die bespeeld worden. Je probeert in een muzieknummer de verschillende instrumenten of onderdelen te isoleren van de rest. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet met elke muziekinstallatie of hoofdtelefoon doenbaar. Bij de Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS lukt dat zeer goed. Het maximum volume is 95 dB bij 1 kHz en dusdanig beperkt dat je geen vervormingen/oversturing krijgt.

De eerste indruk die ik kreeg van de Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS was dat hij klonk als een studiomonitor. De EQ stond ingesteld op gaming. Zoals besproken heb je echter nog andere opties. Die moet je even proberen om te weten hoe goed elke toon weergeven wordt. De uiteindelijke conclusie is dat deze hoofdtelefoon een uiterst goed toestel is en een zeer goede luisterervaring biedt, ongeacht het muziekgenre waar je naar luistert. Mijn indruk is wel dat een echte, diepe bas die nogal eens in een DnB (Drum-‘n-bass) nummer verwerkt is, iets te min doorkomt.

Wat de Dolby Atmos betreft moet je zeker niet dezelfde beleving verwachten zoals je van een 7.1.2 of 7.1.4 systeem te horen krijgt. Je hebt twee 40 mm drivers waarmee de hoofdtelefoon hetzelfde zou moeten produceren. Bang & Olufsen slaagt er wel in, via een virtuele benadering van Dolby Atmos, een ruimte te scheppen. Vooral in de gaming modus met een vlakke EQ. Voetstappen, geweerschoten of explosies kunnen betrouwbaar gelokaliseerd worden in het virtuele surround veld. Hardcore gamers missen misschien een bepaalde ‘dreun’ als deze hoofdtelefoon hen niet de vereiste knal geeft.

Conclusie

Met de Beoplay Portal PC PS heeft Bang & Olufsen een opmerkelijke hoofdtelefoon op de markt gebracht. De headphone heeft een stijlvol concept met een materiaalkeuze en een productkwaliteit die niets te wensen overlaat. Voor gamers is het zo’n beetje als een Zwitsers zakmes: 1 toestel om de audio van zijn/haar favoriete games te laten weerklinken, films te bekijken (of althans het geluid waarnemen) met een virtuele ruimtelijke audio beleving, muziek te beluisteren en telefoongesprekken te voeren. Dankzij het ontwerp van de hoofdband, en de kussens van de oorschelp, kan dat urenlang. Zonder een pijnlijke druk te ervaren. Samen met een goede doch niet perfecte ANC kan dat relatief ongestoord gebeuren. Idem als je reist en meer transparantie verkiest zodat je alerter bent voor wat er in je omgeving gebeurt. Met de onderdrukking van windruis blijft een telefoongesprek in open lucht verstaanbaar.

Toch heb ik persoonlijk enkele ‘side notes’ die ik je graag meegeef: met een adviesprijs van 499 euro haal je eerder een ‘duur toestel’ in huis. Rekening houdend met dat budget, zou ik wel een case verwachten die ietwat steviger is. Een adequate transportbeveiliging in plaats van het bijgeleverde stoffen zakje zou een mooi alternatief zijn. De bediening van de touch strips is niet altijd geactiveerd. Het herstarten van de bluetooth connectie biedt dan wel een oplossing maar zou niet nodig moeten zijn. Een ander aspect waar ik op ‘stuitte’: de gebruikershandleiding geeft geen volledige beschrijving van de functies op het toestel en de app.

Dat gezegd hebbende, de Beoplay Portal PC PS is een headset die je kan gebruiken voor zowel thuis (gamen) als onderweg (vliegtuig, trein, bus, wandelen, …). Deze telg ziet er voortreffelijk uit, klinkt uitstekend en is compatibel met PC/Playstation of Xbox. Bluetooth behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS

€499,-
8.4

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

8.0/10

BOUWKWALITEIT

9.5/10

PRIJS/KWALITEIT

7.0/10

DESIGN

9.5/10

Pros

 • Degelijk en stijlvol ontwerp
 • Multi-inzetbaar
 • Begrensd maximum geluidsvolume
 • Zeer uitgebreide mogelijkheden op vlak van connectiviteit (draadloos/bekabeld)
 • Draagcomfort (ook bij langdurig gebruik)

Cons

 • Transportzakje i.p.v. meer beschermende case
 • Geen indicatie van batterijvermogen op het toestel zelf
 • De prijs
 • Functies die enkel geactiveerd kunnen worden door de bluetooth connectie te onderbreken en te herstellen
 • Onvolledige gebruikershandleiding
Verkooppunten van het merk bang-olufsen