Robert Bastani, oprichter van het luidsprekermerk Bastanis, heeft zich bekendgemaakt in de audiowereld met haar open baffle-systemen zoals de Mandala. Nu waren deze niet echt geschikt voor kleinere ruimtes. Hiervoor kwamen zij af met de hoogrendementsluidspreker Matterhorn als oplossing. Deze is in de vernieuwde dipool-versie te horen op XFI Premium Audio Show.

Bastanis MatterhornDe Matterhorns kwamen in 2012 op de markt. Hierbij werden al snel de prijs/kwaliteit-verhouding, snelheid en dynamiek genoemd. Niet veel daarna bracht Bastanis ook de kleinere Wildhorn en Rothorn aan de collectie toe.

Zo’n twee jaar geleden heeft Bastanis een nieuwe versie van de Matterhorns uitgebracht: de MKII. Qua uiterlijk ziet de MKII er vrij hetzelfde uit als de MKI, maar binnenin heeft het toch wat ontwikkelingen aan boord. Zo is de kenmerkende 15 inch breedband driver vernieuwd net zoals de horn tweeter. Deze Gemini MKII maakt gebruik van een hoorn met een grotere diameter.

“De MKII is een zeer uitgewogen luidspreker geworden maar met behoud van de dynamiek, snelheid en transparantie van de MKI”, zegt Armin Bos van Live Fidelity. Hij zal de meest recente uitvoering van de Matterhorns meenemen naar de XFI. “Het is nu mogelijk om de MKII volledig dipool te krijgen. Naast de Gemini horn tweeter die al dipool was uitgevoerd, kan dat nu dus ook met de 15″ breedbander. Een tweede breedbander wordt op de achterzijde van de luidspreker in dipool-configuratie geplaatst. Om dit voor elkaar te krijgen moest trouwens de behuizing van de luidspreker flink verstevigd worden”, zegt Armin Bos.

Deze nieuwe Matterhorns zijn nog maar net binnen bij Live Fidelity, maar Armon Bos is alvast zeer enthousiast over het resultaat. “Het geluidsbeeld van de dipool-uitvoering van de Matterhorn MKII is ruimtelijker en vergelijkbaar met de beroemde Bastanis open baffles. Ook de weergave van het belangrijke middengebied van het geluidsspectrum is voller en gedetailleerder. Dit geldt ook voor de laagweergave”, stelt Bos.

Ook de Club-27 luidsprekers, Silvercore-versterkers en draaitafels van STST zullen naast de Matterhorns ook aanwezig zijn bij Live Fidelity op XFI. “Het wordt een muzikale ervaring met veel dynamiek”, zegt Bos.