Cabasse is een Franse fabrikant van luidsprekers die sinds 1950 actief is en zich doorheen de jaren heeft gespecialiseerd in coaxiale systemen. In 1993 verscheen ook hun eerste sferische referentie systeem. Een technisch buitenbeentje, zelfs internationaal gezien, met veel akoestische voordelen. Ook een erg hoge efficiëntie is een typisch kenmerk van Cabasse. Deze ‘Citroën’ onder de luidsprekerfabrikanten, ten zeerste positief bedoeld, heeft zich de voorbije jaren echt gespecialiseerd in bolvormige speakers en de actieve PEARL serie belichaamt dit sinds 2018. De KESHI bestaat uit twee ultracompacte ‘satellietjes’, verbonden met de actieve subwoofer die tegelijkertijd fungeert als streamer.

Technologie en installatie

Een extra ‘paragraafje’ voor de ‘verpakking’: de set komt verpakt in een heuse ‘kist’ waarin de verschillende ‘bollen’ tentoongesteld liggen. Fantastische presentatie uiteraard. Maar ongetwijfeld ook duur voor wat uiteindelijk een ‘one time event’ zal zijn. Althans toch in mijn geval.

Maar achter die verpakking zit toch een bepaalde filosofie van Cabasse die het vermelden waard is. Want er is gekozen voor dit type ‘verpakking’ om twee redenen. Enerzijds transport. Doordat een ‘kist’ meegeleverd is, wordt het de eindgebruiker nog eenvoudiger gemaakt om deze set mee te nemen. Bijvoorbeeld als je op reis gaat en toch wilt genieten van een degelijke sound. Anderzijds is dit ook opgevat als ‘cadeau verpakking’. Indien je dus iemand een ‘muzikaal cadeau’ zou willen geven, dan is inpakpapier vrijwel overbodig. Of deze twee bovengenoemde ‘situaties’ vaak in de praktijk zullen voorkomen, dat is een ander paar mouwen en volledig afhankelijk van een individu. Maar toch wel slim dat Cabasse hierover heeft nagedacht.

Optisch is THE PEARL KESHI natuurlijk heel speciaal. De ultra compacte, ronde satellieten zijn slechts 10 cm groot terwijl hun coaxiale drivers 300 Watt aan power kunnen leveren. Ongetwijfeld ruim voldoende om je trommelvliezen in verlegenheid te brengen. De ‘bolletjes’ kunnen uiteraard makkelijk gericht worden en daarenboven willekeurig ergens tussen horizontaal en recht naar boven gericht worden. Dit om de plaatsing zo flexibel mogelijk te maken. Er is verder de mogelijkheid om de ‘sats’ aan een muur te bevestigen. De satellieten zijn via kabels verbonden met een centrale unit. Ook slechts 20 cm groot maar 450 Watt ‘sterk’. Deze zorgt voor de laagste frequenties en bevat alle aansluitingen met de ‘buitenwereld’. Naast uiteraard een ‘stroomdraad’ en verbindingen met de ‘sats’, vinden we nog een optische SPDIF connector. Ideaal voor connectie met een TV en een 100 Mbit RJ45 netwerk connector. Draadloos is bluetooth en wifi voorzien. Er is nog een USB connector voor de ‘occasionele USB-stick’. Opvallend maar verklaarbaar vanuit het uiterst compact systeem is de aanwezigheid van een 3,5 mm minijack als enige analoge ingang.

Benieuwd naar onze fraaie review video die wij maakten van THE PEARL KESHI luidsprekers waarin je alles ontdekt over hetgeen deze speakers jou te bieden hebben?

De streamer functionaliteit gaat van lokale DLNA, zeg maar connectie naar je PC of NAS, over het volledige aanbod van internet radio tot platformen zoals Qobuz, Deezer, Napster, Spotify en Tidal. Ondersteuning tot 24 bit bij 192 kHz is voorzien. Controle van dit alles gebeurt door een app die ​​Cabasse ontwikkelde. Beschikbaar op Apple (iOS) en Google (Android). En je kan ook je ‘Covid19-eenzaamheid’ doorbreken door tegen je PEARL KESHI te praten via Google.

Een remote control, uiteraard rond en van superieure bouwkwaliteit, connecteert via bluetooth met de KESHI. Pairing is makkelijk. Ik merkte soms wel een verlies van connectiviteit die een vernieuwing van de pairing vereiste. Een software update zou hier mogelijk verbetering in kunnen brengen. De remote is overigens de beste manier om het volume nauwkeurig te regelen. Via de app was die aanpassing nogal bruut en in (te) weinig stappen.

In de praktijk

Het uitzicht en concept van THE PEARL serie is natuurlijk volledig anders dan een traditionele HiFi installatie. Het design is super modern en super ‘clean’. Of dit systeem binnen je woonomgeving past is natuurlijk iets wat ieder voor zich moet uitmaken. Het systeem is beschikbaar in mat wit of zwart gecombineerd met chromen voet. Het ziet er fantastisch uit en het voelt fantastisch.

De satellieten zijn ultra compact en lenen zich uitstekend om ergens in of op geplaatst te worden. Bij gebrek aan een geschikt meubelstuk kan je nog altijd de muur gebruiken als bevestigingspunt. De sub kan best tussen de ‘sats’ geplaatst worden. De niet vervangbare kabels tussen de units lijken lang genoeg om in de meeste gevallen uit het zicht weggewerkt te worden. Meten is weten, YMMV, DYOR (Googlen maar …).

Met de TV geconnecteerd via de optische ingang, mijn platenspeler via een verloopstuk, een aparte phono voortrap aan de minijack en mijn NAS met gedigitaliseerde CD’s en 24 bit content snorrend op zolder, vlei ik me neer op mijn sofa en neem mijn smartphone ter hand. De uitstekende app connecteert zonder problemen met de via Ethernet verbonden PEARL KESHI. Een bedrade verbinding is altijd verkiesbaar boven wifi indien dit praktisch mogelijk is, dit heeft niks met de KESHI te maken. Deze speakers heeft ook nog een 30 seconden durende kalibratie functie die het uitgestraalde geluid aanpast aan je kamer.

Na het instellen blijkt al snel dat de PEARL een heel knap geïntegreerd geluidsbeeld neerzet. Verbazingwekkend is het ultra droge en onverwacht diepe laag dat uit de kleine sub komt. Of het vanzelf of door de uitgevoerde kalibratie komt is niet direct duidelijk. Maar dat laag is echt van een ontstellend goede kwaliteit. Dat valt uiteraard zeker op met energetische muziek met veel bas en ritme zoals hiphop. Maar ook bij blues en jazz laat de KESHI blijken net de goede integratie te vinden met zijn ‘satellieten’. Veel laag klinkende instrumenten worden pas levensecht als ook de fijne nuances worden geëtaleerd. Denk aan het kletteren van de snaren van een basgitaar of contrabas, de ademhaling van een zanger, het tikken van een drumstick. De ongelooflijk compacte satelliet speakers van de PEARL voegen ook die dimensie toe aan het geheel. De ruimtelijke afbeelding is niet heel erg breed uitgemeten, misschien neemt de sub daarvoor wat te snel over van de satellieten.

De Android app, de iOS versie heb ik niet geprobeerd, is trouwens van een geruststellende en bovengemiddelde kwaliteit. Heel gebruiksvriendelijk, niet overladen, duidelijk. Prima. TIDAL, mijn voornaamste bron van luisterplezier tegenwoordig, is zonder meer beschikbaar in de app. Voor speciale tests zoals 24 bit en hogere sampling rates heb ik een speciaal plekje op mijn NAS voorzien. Vooral de hogere tonen, subtiele details en ruimtelijkheid van muziek wint toch nog aan kwaliteit hiermee. Dat betekent dat vooral akoestische muziek en stemmen hiermee gebaat zijn. De KESHI satellieten zijn heel goed maar missen hier misschien nog een tikje sprankel in vergelijking met meestal veel duurdere en grotere systemen. De kwaliteit per kubieke meter is en blijft indrukwekkend.

Conclusie

Deze Cabasse THE PEARL KESHI is een bijzonder aangenaam klinkende, uiterst compacte duivel-doet-al, gezegend met een prima app. Zijn bijzondere vormgeving moet je natuurlijk wel kunnen bekoren. Aansluitingsmogelijkheden zijn net voldoende, zeker als je nog niet veel andere apparatuur hebt of volledig draadloos gaat. Je wordt dan beloond met een systeem waarbij je je voeten moeilijk onder controle kan houden.

Cabasse THE PEARL KESHI

2.500 euro
9

PRESTATIES

8.5/10

FUNCTIONALITEIT

8.5/10

BOUWKWALITEIT

9.5/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

9.5/10

Pros

  • Bouwkwaliteit, design en afwerking
  • Compact en toch krachtig
  • Streaming functies
  • App design

Cons

  • Slechts 1 analoge ingang
  • Schoonheidsfoutjes remote en taal
Verkooppunten van het merk cabasse