In admiration of music, dat is de leuze van DALI. Het gekende audiomerk dat zeker en vast zijn plek heeft veroverd in de audiowereld. Het bedrijf heeft al menig ‘muzikale harten’ weten te veroveren met hun belevingsproducten van Deense bodem. Waaronder ook met hun DALI MENUET SE (Special Edition) speakers die door heel wat muziekliefhebbers en audiofielen met open armen worden ontvangen. Dit ‘MENUET SE duo’ is een speciale versie van hun eerdere Menuet monitormodel. Maar dan verpakt in een gloednieuwe afwerking. 

DALI, het is een merk waar ik op het moment van reviewen nog niet zoveel affiniteit mee heb. In die zin dat ik nog maar weinig ‘luisterervaring’ heb gehad met hun Deense portfolio. Als ‘DALI-maagd’ stort ik me dan ook al snel, met een volledig nuchtere blik, zonder vooroordelen in het testen van de DALI MENUET SE boekenplankluidsprekers. 

DALI Menuet SE review

Wat meteen opvalt

Vergis je niet, de MENUET SE speakers zijn kleiner dan je op het eerste zicht zou denken. Ook ik heb me hieraan ‘mispakt’. Op de foto zien ze er misschien middelmatig uit qua formaat, maar niets is minder waar. Met hun afmetingen van 250 x 150 x 230 mm betreft dit een set die uiterst compact is opgevat. Klinkt mogelijks een beetje negatief maar laat je bij het lezen hiervan zeker niet misleiden. Later in deze review zal blijken waarom. 

Daar staan ze dan te blinken op een mooie stand: de DALI MENUET SE speakers. De hoogglanzende houtfineer afwerking springt meteen in het oog. Naar mijn mening een prachtig en meer dan geslaagde keuze. Ik ben fan! Benieuwd of de ‘opgebouwde reputatie tot hiertoe’ Menuet SE’s eer hoog weet te houden bij het luisteren. Here we go!

Benieuwd naar het design en de eigenschappen? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de DALI MENUET SE.

Muzikaliteit

In een relatief kleine ruimte van ongeveer 30 vierkante meter, dat is waar we ons nu even wanen om te ontdekken wat deze ‘twee kleine boxen’ in hun mars hebben. Na een tijdje geluisterd te hebben, lijkt er mij 1 constante te zijn: de nauwkeurigheid van het afspelen. Nu ja, eigenlijk twee constante als je het volumeniveau mee in rekening brengt. Wat een samenspel. Uiteraard in duo (stereo).

De muziek vult de ruimte. Niet te schel en heel natuurlijk. Inclusief de kleinste nuances die dankzij DALI mooi ten gehore worden gebracht. Listen to these brilliant loudspeakers and hear plenty of clean, undistorted bass, open and dynamic midrange and detailed/crisp highs. Dat valt te lezen op de productpagina van de MENUET SE speakers. DALI heeft zeker en vast niet gelogen. Dat snakt naar meer. De tijd vliegt voorbij, de DALI’s (met hun compacte ontwerp) vullen de ruimte met gemak. Een transparante en open soundstage incluis.

Als ik toch een puntje van kritiek mag geven op het stereobeeld, dan had ik wel het gevoel dat er nu en dan een beetje bas ontbrak. Na even wat finetunen met de positie van de MENUET SE’s was dit euvel al grotendeels opgelost. Zo win je al heel snel wat lage tonen. Een eventuele subwoofer lijkt ons geen overbodige luxe te zijn.

Lees ook


DALI OBERON 7 C ReviewDALI OBERON 7 C: Review

 


 

DALI Menuet SE reviewHierbij wil ik graag ook nog even benadrukken dat de keuze, wat betreft versterking, niet onbelangrijk is. Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van de Yamaha A-S3200 die eerder ook al op onze ‘muzikale testbank’ lag. Een echte high end versterker van het hoogste niveau die we eerder omschreven met de woorden: gebouwd als een Duitse tank maar met de elegantie en kracht van een Maserati. 

Blijkt dus dat de MENUET Special Edition niet alleen een streling is voor het oog, maar ook voor het oor. I like it. Welke muziek je ze ook voor schuift, met gemak spelen ze je favoriete nummers op een niveau om ‘u’ tegen te zeggen. Zeg maar: een topmodel met Deense roots.

Het eindverdict

Le moment supreme of zoals ze bij EuroMillions zouden zeggen: (be)valt ie of (be)valt ie niet. Bij mij bevielen de DALI MENUET SE zeer zeker. Ze hebben me zelfs aangenaam verrast, in positieve zin. Als ik het geluidsbeeld van de luidsprekers zou omschrijven in 2 woorden: vol van karakter en gedetailleerd. Inclusief de kleinste nuances.

DALI Menuet SE reviewNatuurlijk zullen de DALI MENUET SE luidsprekers geen grote ruimtes, zoals bijvoorbeeld een grote woonkamer, mooi kunnen vullen. Maar dat was ook niet de ontwerpfilosofie van het Deense audiomerk. Al bij al, heeft DALI mooi werk geleverd dat niet alleen een genot is om naar te kijken, maar ook om naar te luisteren. 

Ik weet het, tot nu toe is het al een lofzang geweest over DALI’s MENUET SE speakers. Maar eerlijk gezegd valt er weinig aan te merken op dit model. Laten we stellen dat de MENUET SE’s zich situeren een hoger segment dan ‘doorsnee-boekenplankluidsprekers’. Dit bewijst, naar mijn bescheiden mening, ook deze review. Klein maar toch groots in hun weergave. Dat zijn de woorden die vooral blijven nazinderen. Bedankt DALI!

DALI Menuet SE

9.4

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

10.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.5/10

DESIGN

10.0/10

Pros

  • Schitterende afwerking
  • Kamervullende geluidsweergave
  • Nauwkeurig: bijna elk detail wordt mooi ten gehore gebracht

Cons

  • Prijzig
  • Soms ontbreekt er wel wat bas: een eventuele sub is wenselijk
Verkooppunten van het merk dali