Met het huidige enorme luidsprekeraanbod op de markt moet je als importeur wel erg overtuigd zijn van de unieke kwaliteiten van een nieuw merk om daarmee nog de markt op durven te gaan. Toch denkt Dimex dat de bijzondere eigenschappen van hun nieuwe merk Diptyque échte muziekliefhebbers volledig zullen overtuigen.

Diptyque dp160
Diptyque dp160

Alle positieve eigenschappen van elektrostatische luidsprekers (volledig “open” geluidsbeeld, breed podium) zijn immers aanwezig (zonder de nadelen daarvan), en het toepassen van het door Diptyque gepatenteerde PPBM (Push Pull Bipolar Magnet) systeem zorgt voor betere laagweergave en perfect gecontroleerde transiëntweergaven.

Het huidige marktassortiment omvat drie modellen: de dp77, de dp140 en de dp160, in prijs oplopend van € 2995,- tot € 9995,- per paar.

De naam ‘Diptyque’

Een recent opgetekende conclusie uit een testverslag: “Het resultaat is een optimaal en meesterlijk resultaat voor diegenen die van een echt vrijstaand en “los” geluid houden. De naam (Diptyque) zegt het eigenlijk al: tweeluik; een systeem dat opgebouwd is uit twee panelen die elk hun eigen functionaliteit hebben. Wat opvalt bij de eerste kennismaking is dan ook  het volledig ontbreken van richtingsgevoeligheid en een geluidsbeeld dat volledige “openheid” biedt.

De opbouw

De ultravlakke panelen zijn zwartgekleurd, het hogetonengedeelte is opgebouwd uit solide Fins multiplex dat standaard in vier kleuren geleverd wordt. Er is echter, tegen een meerprijs, de mogelijkheid te  kiezen uit 80 RAL-kleuren. Ook is het doek niet alleen verkrijgbaar in andere kleuren maar ook met een (fotografische) afbeelding naar eigen smaak.

De technologie van de panelen is gebaseerd op isodynamische bandtechnologie en lijkt op de conventionele “gewone” luidspreker echter met dit verschil dat de spreekspoel en de (neodymium) magneten volledig vlak zijn. Deze spreekspoel “linten” worden verlijmd op een mylarfilm die weer vergelijkbaar is met de conus van een “gewone”luidspreker. Voor de hogetonenweergave wordt hetzelfde materiaal gebruikt waardoor met een mylarmembraan van 12 μm een bandbreedte weergegeven wordt van hoog tot extreem hoog.

Diptyque dp140

100% betrokkenheid

In aanvang (2001) waren deze vlakke luidsprekers het resultaat van een ontmoeting tussen twee gepassioneerde muziekliefhebbers, Gilles Douziech en  Eric Poix tijdens de uitwerking van een opdracht voor de geluidsshow bij een tentoonstelling over moderne kunst. De ontwerpers experimenteerden destijds al met allerlei vormen, materialen en productieprocessen om tijdens die tentoonstelling met een volledig nieuw luidsprekerontwerp emoties op te roepen en dat bleek zo goed en succesvol te zijn dat er een commercieel product kon ontstaan.

Gilles Douziech

Al tijdens zijn jonge jaren werd Gilles Douziech geobsedeerd door de gedachte om eens de perfecte luidspreker te maken. Hij liep stage bij Marcel Rochet (Mulidine luidsprekers) toen hij 19 jaar was en specialiseerde zich daarna in ultrageluid bij Hewlett Packard, Siemens, Philips en General Electric. Daarna werd hij docent maar ontwierp tegelijkertijd ook zijn allereerste bandluidspreker met als doel deze toe te passen als illustratieve “motor” bij geluidscreaties tijdens tentoonstellingen van moderne kunst.

Diptyque dp77
Diptyque dp77

Een ontmoeting met Eric Poix bleek met zijn unieke kennis en ervaring uiteindelijk essentieel te zijn bij de verdere ontwikkeling van Diptyque luidsprekers. Hij was al meer dan 25 jaar als muziekliefhebber bezig zijn eigen geluidssysteem te perfectioneren zonder vreemde trucs te hoeven gebruiken. Zijn ervaring en vakmanschap stelden hem in staat hoogwaardige luidsprekers en bijpassende standaards te ontwikkelen die niet alleen erg goed waren maar ook nog eens een zeer aantrekkelijk uiterlijk hadden. Door hem werden Diptyque luidsprekers voorzien van een extreem stevige en geavanceerde mechanische constructie waardoor de spanning van het membraan onderdrukt en beheerst kon worden.

Modulaire luidsprekers voorzien van beeldende kunst

Diptyque luidsprekerpanelen kunnen voorzien worden van textiel met afbeeldingen naar keuze. Er zijn diverse voorbeelden van creatieve, artistieke oplossingen.

Innovatieve technologie ten dienste van muziek

De Diptyque dp77® is het resultaat van meer dan drie jaar onderzoek en experimenteren. Op basis van onze ervaring met de dp155 pasten we meer dan vijftien soorten materialen, vormen en structuren toe. Ons doel: een synthese van uitstekende muzikaal, esthetische verfijnde, tijdloze en betaalbare luidsprekers voor veeleisende muziekliefhebbers. Alle luidsprekers worden samengesteld in onze fabriek in Montauban. Elke Diptyque luidspreker is een uitzonderlijk handgemaakt object en is het resultaat van de hoogste esthetische en akoestische eisen.