Een nieuwe week, tijd voor nog wat meer ‘voorpret’ omtrent het Dutch Audio Event dat nadert met rasse schreden. Zowel zaterdag 8 als zondag 9 oktober 2022 kan jij terecht in het Koningshof, gelegen te Veldhoven. Daar worden de mooiste belevingsproducten te berde gebracht van heel wat verschillende merken. In dit nieuwsbericht ‘bouwen’ we verder op deel 1. Op die manier kan je je goed voorbereiden zodanig dat je weet waar de ‘primeurs’ en ‘hoogtepunten’ te zien én te horen zijn. ‘Let’s dive in’!

Actual HiFi

Te beginnen met de Belgische importeur, Actual HiFi, die zijn familiale sfeer heeft behouden. Eén van de onderliggende redenen: de ‘stamboom’ van Actual HiFi die erg uitgebreid is. Belangstellenden aan de HiFi tak zijn: Acoustical Systems, Allnic Audio, Alluxity, Avalon Acoustics, BAT, Doshi Audio, Goldnote, JM Reynaud, Joseph Audio, Kalista, Kuzma, Metronome, Musical Surroundings en RCM Audio. Ook op vlak van accessoires is Actual HiFi royaal vertegenwoordigd. Niet vreemd met merken zoals Analogmagik, Analogrelax, Glanz, Entreq, HifiStay, Koetsu, MySonicLab, Purist Audio Design, RDAcoustic, Shelter, SSC, Stable 33.33 en TAOC. Een breed portfolio, voor elk wat wils.

Daudio

Daarnaast zal Daudio niet te missen zijn op de show. Waarom zet je een speaker in een kast? Een klankkast zorgt immers voor vervorming, vervaging en ‘kastklank’. Maar dat is iets wat je niet wil. Met andere woorden: ben je op zoek naar een open en eerlijke geluidsweergave? Dan heeft Daudio wel een én ander ‘in petto’ voor jou waaronder hun M2.

De Daudio M2 heeft een open constructie die ervoor zorgt dat stemmen en instrumenten mooi, los en ruimtelijk geplaatst worden door de speaker. Weg vervorming, weg vervaging en weg ‘kastklank’. Hans van Daudio, trompettist in zijn vrije tijd, blijft verbaasd als hij zijn eigen instrument door de M2 hoort: met die zuivere koperklank en zonder die zweem die een kast teweegbrengt.

Dynaudio

Zoek je via Google naar een bekend Deens spreekwoord? Dan is de kans vrij groot de je uitkomt bij ‘Den der ler sidst ler bedst’. Dynaudio staat dan ook bekend voor nuchterheid en een langetermijnvisie. Het merk heeft solide lijnen in zowel Home HiFi als car audio. Voor de professionele markt maakt Dynaudio studiomonitorluidsprekers.

Tijdens het DAE 2022 presenteert Dynaudio hun Focus serie: een draadloze, actieve streaming luidspreker waarbij drivers zijn geïntegreerd die ze zelf ontwikkeld hebben. Marc Brekelmans zegt hier alvast het volgende over: ‘we hopen dat mensen het inzicht krijgen dat het echt niet altijd nodig is om een hele batterij aan apparatuur op te stellen’. Het is zoals dat spreekwoord gaat: wie het laatst lacht, best lacht. Maar dat is niet het enige wat je van Dynaudio mag verwachten. In de Dynaudio ruimte staan ook de updates van hun Auralic G1.1 serie voor je klaar. De beste ervaring op vlak van high-resolution music streaming, aldus Dynaudio.

432 EVO

Zowat iedereen is in staat om het verschil te maken. Zo ook informaticus Frederic Vanden Poel die een kleine revolutie in audioland veroorzaakte. Klinkt negatief, maar dat is het allesbehalve. Integendeel, muzikaliteit troef. Hij liet de wereld kennis maken met een totaal nieuwe muziekserver. Deze werd ontwikkeld vanuit het volgende opzicht: onvrede met de harde, luide, schelle en commerciële toonhoogte waarop muziek ‘default’ ten gehore gebracht wordt.

‘On the fly’ wordt de muziek omgezet van 440 Hz naar 432 Hz door de 432 EVO. Frederic vertelt dat het voor sommige mensen een ‘shock’ kan zijn, maar voor anderen is het de nieuwe standaard. Op het Dutch Audio Event wil hij voornamelijk de ‘432 HZ vibe’ verder verspreiden. Er zal mooie muziek gespeeld worden. Zonder ‘bla-bla-bla’ en zonder een ‘bombastisch gedoe’. Na Covid-19 past bescheidenheid, eenvoud en geen verwachtingen het best. Aldus de eigenaar en bezieler van 432 EVO: perfect in balans.

Fine Sounds Benelux

Wanneer we contact nemen met de ‘grote man’ achter Fine Sounds Benelux, een toonaangevende distributeur van high-end audio, is hij op vakantie in Italië. Het toeval wil dat hij dichtbij de bron is van Sonus Faber, de Italiaanse speakerbouwer uit Monteviale. Gelegen in de heuvels ten noordwesten van Vicenza. Producten worden gemaakt met de hand én op basis van de laatste technologie. Inclusief ambachtelijkheid én ultieme vormgeving.

Goed om te vermelden: de OMNIA all-in-one luidspreker werd recentelijk bekroond met een EISA Award 22/23. Niet verwonderlijk dat het andere Italiaanse merk, Maserati, partner van Sonus Faber is. Op het Dutch Audio Event speelt Fine Sounds Benelux met het topmodel van McIntosh, de C12000. McIntosh, één van de langst lopende merken op de show (1949), is o.a. herkenbaar aan de blauwe wijzertjes.

Grimm Audio

Een bijzonder merk dat vertegenwoordigd zal zijn op het DAE in 2022: Grimm Audio. Een mooie beoordeling in het Duitse blad ‘Hörerlebnis – Das Magazin für High Fidelity’ zegt het volgende: ‘LS1be, SB1 & MU1 shake the audiophile worldview’. Geen kleine woorden, klinkt als muziek in de oren. De luidspreker, de subwoolfer en de bron: ze vormen naar eigen zeggen een gouden combinatie.

Maar dat is niet alles want Grimm’s vlaggeschip, de MU1, laat zich ook naadloos verbinden met andere apparaten. Ga dus zeker eens langs in de ruimte van Terrason Audio. De sterke betrokkenheid van Grimm Audio bij mooi geluid is niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft Eelco Grimm dit jaar de Fellow Award van de gezaghebbende Audio Engineering Society (AES) in ontvangst mogen nemen. Deze heeft hij gekregen voor zijn jarenlange inzet in de strijd tegen de ‘Loudness War’.

Tot zover deel twee van de ‘voorpret’. Benieuwd naar wat nog komen zal? Of beter gezegd: wat je nog allemaal mag verwachten op het Dutch Audio Event 2022? Schrijf je dan zeker in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwigheden.

Tickets zijn online verkrijgbaar. Beslis je om één dag te gaan? Dan bedraagt de toegangsprijs 15 euro. Kom je met één dag niet toe? Dan betaal je een schappelijke 22 euro. Een belangstellende moet rekening houden met servicekosten (1,49 euro). Voor bezoekers onder de 15 jaar is de toegang gratis. Er is gratis parkeergelegenheid voorzien. Ben je op zoek naar meer informatie? Surf dan zeker eens naar dutchaudioevent.nl.

Verkooppunten van het merk mcintosh