Inderdaad, je leest het goed. Het 3D-planetarium van La Coupole, in Helfaut (Frankrijk), is het eerste planetarium ter wereld met een levensecht 10K 3D-systeem. Met een resolutie van 10K op de meridiaan. In een digitale koepel van 15 meter. 

Natuurlijk om dit mogelijk te maken, heeft La Coupole de hulp ingeschakeld van het gerenommeerde Sony. Er werden maar liefst 12 exemplaren van de VPL-GTZ380 projector voorzien die elk een beeld in 4K kunnen projecteren van 10.000 lumen. Benieuwd naar het totaalplaatje?

“The 3D planetarium of La Coupole, in Helfaut (France), is the 1st planetarium in the World to have a REAL 10K 3D system, achieving a 10K resolution on the meridian, in a 15m digital dome.”

Heel indrukwekkend om te zien. Met de integratie van deze projectoren heeft Sony de leuze van het GTZ380-model alle eer aangedaan: make your vision a reality. Een hoge helderheid en diepe zwarttinten inbegrepen.

En dat was meteen ook de bedoeling van La Coupole. De beeldkwaliteit aanzienlijk verbeteren met nog betere kleuren, een uitstekend contrast en consistentie scherpte over het hele volledige scherm. In samenwerking met RSA Cosmos is er de astronomische software ‘SkyExplorer 2021’ geïnstalleerd waarmee verschillende shows gecreëerd kunnen worden waar jullie van kunnen genieten.

Wie dit spektakel met eigen ogen wil aanschouwen, zal er een wel een autorit naar Frankrijk voor moeten over hebben. Benieuwd naar de projector die hier gebruikt is? Je leest er hier alles over.

Verkooppunten van het merk sony