Er is niets zo vatbaar voor discussie als de invloed van een stroomkabel of power cable. We hoorden reeds talloze meningen over de invloed van het aansluiten van een versterker, cd-speler, netwerkspeler, … via een hoogtechnologische kabel op het lichtnet. Men heeft de indruk dat zo’n kabel maar weinig invloed kan hebben op de muziekweergave. Na het binnenbrengen van de wisselstroom in het toestel wordt het signaal immers omgezet naar gelijkspanning en zo over de componenten verdeeld. De voeding van elke audiocomponent is immers een AC/DC-omvormer en kan ook als een filter bekeken worden. Vandaar een veel gestelde vraag. Kunnen storende elementen in wisselstroom (AC) doorheen de voeding komen en worden deze hier niet uitgefilterd? Het antwoord lijkt eenvoud maar toch… Daarom gingen we aan de slag met deze zeer interessante test en krijgen uiteindelijk een zeer opmerkelijk eindresultaat.

Kritische achtergrond
Enkele jaren geleden, in Bristol, hebben we reeds een uitgebreide demonstratie van een bekend Noors kabelmerk, gehoord. Hierbij werd duidelijk het verschil tussen goedkope en geavanceerde stroomkabels aangetoond. Enkel de kabels werden verwisseld, de toestellen en onderlinge verbindingen bleven exact dezelfde. Opvallend in die test was de duidelijk hoorbare verbetering in de geluidsweergave. Waarbij we de term ‘hoorbaar’ omschrijven als een subjectief gevoel dat uiteraard voor discussie vatbaar is. Uiteindelijk is ieders gehoor technisch gezien nagenoeg uniek, maar de verwerking en interpretatie van geluidsgolven, hoe je ’t ook draait of keert blijft een persoonlijk en subjectief gegeven.
Het is wel zo dat we érg kritisch in de ‘Bristol’ test zijn gestapt, en we hadden eerlijk gezegd liever geen verbetering gehoord dan wel. Wat de heren tijdens de demonstratie uitvoerden. Ik weet het niet. Werden we psychologisch beïnvloed? Ik denk het ook niet. Maar het resultaat was wel duidelijk. We moesten toen echt wel toegeven dat betere (en ook duurdere) kabels in de test een beter geluid en controle in de muziekweergave tot gevolg hadden.

Critici
Er zijn nu een heleboel critici die nog steeds beweren dat zo’n resultaat technisch niet kan. Om te verklaren wordt er eenvoudigweg de wet van Ohm bij betrokken. Als ingenieur in elektronica weet ik natuurlijk dat de wet van Ohm een erg belangrijk gegeven is. Met deze eenvoudige wet kan je snel de grootte van een stroom in een kabel te bepalen. Maar vergis je niet. Er vinden een heleboel bijkomende effecten plaats in een stroomkabel die toch wat meer kennis dan wet van Ohm vragen. De verplaatsing van elektronen is geen eenvoudig gegeven en vooral in de buurt magnetische velden krijg je heel wat ‘negatieve’ invloeden. Laat het nu een feit zijn dat die invloeden de laatste jaren enorm zijn toegenomen door draadloze netwerken, GSM signalen en het sterk vervuilde stroomnet.

Furutech – Furukawa
De firma Furukawa, het bedrijf waarvan Furutech sinds 1988 distributeur van is, is een wereldwijde pionier in de ontwikkeling van kabels en hoogtechnologische materialen. Zo waren ze in 1974 de eerste firma die wereldwijd succesvol een optische kabel ontwikkelde en gebruikte. In 2011 ontwikkelden ze een supergeleidende kabel voor een maximum spanning van 275kV wat wereldwijd een primeur was. Daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in hoogwaardige connectoren in de meest uitlopende industriële toepassingen. Van autotechnologie tot audiotechnologie.

Furutech : Materiaalkeuze en meetbare resultaten
Met Furutech voert men al ettelijke jaren onderzoek naar de optimalisatie van Car en Home A/V kabels en contactdozen. Het bedrijf is momenteel de grootste fabrikant van high end audio-accessoires wereldwijd en ze hebben een buitengewoon assortiment van A/V-kabels gemaakt met een extreem hoge zuiverheid. Zo is het OCC een enkelkristal zuurstofvrij koper, welk kwaliteitsniveau momenteel nog niet is geëvenaard. Hun demagnetisatie proces is ook best uniek. Ze werken met niet-magnetische, cryogene onderdelen onder de noemer van het ‘alfaproces’. Dit gepatenteerd proces garandeert de laagst haalbare niveau’s van vervorming en verzekert een ultra zuiver geluid. Furutech besteedt verder heel veel aandacht aan alle aspecten van de AC-overdracht. Door hun jarenlange ervaring weet men dat elk onderdeel van de ‘transport-ketting’, hoe klein ook, zeker zo belangrijk is al de volgende. Dit verklaart ook het stevige prijskaartje van de Furutech producten, maar ook hun zeer hoge afwerkingsgraad en het unieke prestatieniveau.

IMG_2290

Kortom, heel wat technische innovaties komen van Furutech en daarom werd dit baanbrekend bedrijf, jammer genoeg, al meermaals wereldwijd door anderen gekopieerd. Wij vatten dit op als een compliment, maar geloven best dat dit voor de Japanse pioniers en ingenieurs best frustrerend zal zijn als je ontdekkingen door anderen schaamteloos overgenomen worden. Let wel, Furutech kan het resultaat van hun materiaalkeuzes steeds met statistieken aantonen. Hun technologieën baseren zich enkel op meetbare zaken, dus geen voodoo, en dat vinden we voor onze test zeker een belangrijk positief punt.

Furutech NCF: Technisch & samenstelling
Een paar weken geleden geleden bezorgde X-fi ons een prachtige, kwalitatieve NCF Nanoflux Powercable met de open vraag om deze te testen. Natuurlijk met plezier, uiteraard! We behouden wel onze kritische blik en de vragen ons openlijk af welk verschil de technologische ontwikkelingen van Furutech in onze referentie installatie zal maken.
Op dit ogenblik gebruiken we een batterijvoeding van Pure Power om de AV referentie-installatie los te koppelen van de negatieve kanten van netstroom. En zelfs zonder hoogwaardige stroomkabel is de verbetering hiervan duidelijk hoorbaar. Daarom dachten we voor deze test dat het vervangen van een stroomkabel weinig verschil zou uitmaken. Dus stelden we ons opnieuw zeer kritisch op.
Begrijpelijk. Iedereen vraagt zich trouwens af: Wat is er nu zo speciaal aan een voedingskabel? Moet deze niet gewoon drie geleiders hebben; een nulgeleider, de lijndraad en een aarding met wat connectoren en wat afscherming? En ja, dat is de standaard opbouw. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er een heleboel manieren zijn om stroom op een betere manier naar toestellen te sturen. Furutech doet hierover niet geheimzinnig, via onderstaande karakteristieken laten ze duidelijk de invloed van hun technologie op het signaal zien. Hier gaat het zowel over de kabel zelf als de connector. Natuurlijk is de vraag of een menselijk oor deze filtering of verbetering effectief kan horen.

En zoals reeds eerder gezegd, lopen hierover veel discussies. Gezien de investeringen en de technologieën die Furutech gebruikt, kunnen we wel concluderen dat er toch heel wat (denk)werk achter de NCF Technologie schuilt. En daarom werd de Nanoflux Powercable ook met veel goesting getest.

NCF technologie
IMG_2291De NCF staat voor Nano Crystal² Formula en houdt de ontwikkeling in van een actief, anti-resonantie dempingsmateriaal dat zowel op mechanisch als elektrisch vlak gaat dempen. De kristalstructuur van NCF heeft twee actieve eigenschappen. Ten eerste worden negatieve ionen gegenereerd die elektrostatische invloeden elimineren, en ten tweede kan de kabel hierdoor een thermische energie maken die vertaald wordt in infraroodstraling. Hierdoor ontstaat een positieve invloed op de stroomvloeiing. Furutech combineert het kristalmateriaal met keramische deeltjes en koolstofpoeder voor piëzo-elektrische dempingseigenschappen. Deze exclusieve formule dempt en zuivert statische, thermische, mechanische en elektrische energie. Er zijn nu heel wat interessante technische aspecten aanwezig om een grondige luistertest uit te voeren.

 

 

Furutech NCF: Luistertest
Voor deze luistertest namen we een standaard zwarte voedingskabel, een al wat duurdere Supra-kabel (ca. 100 euro) en uiteraard de Furutech NCF Nanoflux (4000 euro). We hebben niet onmiddellijk een andere referentie voedingskabel in dezelfde prijsklasse om een vergelijkende test uit te voeren, maar dat is niet het uitgangspunt van deze test. We gaan vooral na wat de invloed van zo’n dure en zeer gesofisticeerde kabel is. Daarom werd de Furutech NCF Nanoflux Powercable tussen de Pure Power en referentie cd-speler de Marantz CD-HD1 aangesloten en bouwden we de kwaliteit van de voedingskabels geleidelijk aan op om te eindigen met de Furutech NCF Nanoflux Powercable.

Een voedingskabel bepaalt wel degelijk een groot gedeelte van de geluidskwaliteit, hoe gek het ook voor sommigen mag klinken!

We beginnen bij de gewone ‘zwarte’ voedingskabel. Deze bezorgt ons het gevoel dat het geheel (ondanks onze kwalitatieve muziekinstallatie) een rommeltje wordt. We krijgen het geluidsbeeld moeilijk geplaatst. Dat wordt allemaal al wat duidelijker als de Supra-kabel wordt aangesloten. Deze zorgt voor een duidelijk aangenamer geluid met meer structuur. De details en plaatsing in de muziekweergave worden beter en duidelijker herkenbaar. Maar toch blijven we een soort van ‘laagje’ horen overheen het geluid, het totaalbeeld is nog niet volledig opgeklaard.
Na aansluiten van de NCF Nanoflux gebeurt het. Vreemd, maar toch wel een beetje verwacht. De verbetering van de geluidsweergave door deze kabel is duidelijk hoorbaar. Door de optimalisatie van de stroomvoorziening krijg je met de Furutech sterk verbeterde resolutie. De dynamiek neemt toe en je hebt het gevoel dat je installatie met meer ‘power’ staat te spelen. Het meest opvallende van deze kabel is dat je een stabielere en effen achtergrond krijgt, de zogenaamde lucht tussen de instrumenten. De precisie van je muziekinstallatie neemt toe zodat je meer details hoort in de weergave. Het geheel lijkt meer te kloppen en aan te sluiten met de werkelijkheid.
Na diveIMG_2292rse wissels van kabels en het afspelen van verschillende muziekstukken zijn we nu echt zeker: de Furutech NCF Nanoflux Powercable speelt op een eenzame hoogte, een niveau dat we bij voedingskabel nog niet gehoord hebben. De NCF Nanoflux Powercable zorgt voor een pure finesse. Een kwaliteit waarbij het muzikale verhaal meer klopt. Dit is voor ons de enige waarheid, want aan de opstelling van onze componenten zelf werd niets veranderd. Het verschil werd enkel en alleen gecreëerd door het wisselen van kabels. Kortom de NCF-technologie levert uitstekend werk, vooral in het structureren, het inkleuren en het levendig maken van de muziekweergave.

Furutech NCF Nanoflux Powercable : conclusie
Voor ons is de invloed van de Furutech NCF Nanoflux Powercable duidelijk. We hadden niet gedacht dat de kabel en bijbehorende stekkers de muziekweergave zo positief kunnen beïnvloeden. We spreken hier over een delicatesse, een niveau van verfijning en nuance dat je maar zelden tegenkomt. Natuurlijk is de aankoop van een kabel die 4000 euro kost niet erg zinvol bij een ‘goedkopere’ installatie tot een waarde van 2000 à 3000 euro. Als je zo’n installatie hebt investeer je beter je geld in kwalitatievere componenten.
Maar heb je een topmuziekinstallatie, met topcomponenten die mooi op elkaar afgestemd zijn. Dan zal de Furutech NCF Nanoflux een groot verschil maken. Deze kabel zal een dikke, smakelijke kers op je muzikale taart zetten die het geheel lekker afwerkt. Je installatie gaat op het niveau spelen waarvoor het eigenlijk gemaakt is.
Dus heb je aandacht voor elk detail en aspect in de muziekketen en ben je gepassioneerd bezig met het bereiken van het ultieme geluid. Bij een prachtige high end installatie kan je het onderste uit de kan van je set-up halen met de award-winnende Furutech Nanoflux Powercable met de NCF-technologie. In zo’n situatie zou ik deze kabel zeker even uitproberen, volgens mij kan het resultaat wel eens spectaculair zijn!

Furutech NCF

€4000
8.6

Prestaties

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Duidelijke verbetering geluidsweergave
  • Kwalitatieve afwerking
  • Hoogtechnologisch design

Cons

  • Prijs alleen echt te verantwoorden bij High End Installatie

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk furutech
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

video

Video: ontdek de DALI KORE luidsprekers bij Dreamworks in Zoersel

De DALI KORE luidsprekers. Absolute high-end speakers die spelen op een zeer hoog niveau. Wij gingen langs bij Dreamworks in Zoersel om deze hoogwaardige...
AudioPerfect Yamaha

Aprilse grillen bij AudioPerfect in Oostkamp: deel 3/3

Last but not least. We zijn aangekomen bij het einde van de aprilse grillen-serie van AudioPerfect. In het eerste nieuwsbericht hebben we het gehad...
AudioExpert Castle McIntosh Sonus faber

McIntosh en Sonus faber HiFi Show 13 en 14 april 2024 bij AudioExpert Castle

AudioExpert Castle. Dat wordt het decor van een veelbelovende HiFi Show die wordt georganiseerd door, hoe kan het ook anders, het gepassioneerde team van...

Recente video's

video

Video: ontdek de DALI KORE luidsprekers bij Dreamworks in Zoersel

De DALI KORE luidsprekers. Absolute high-end speakers die spelen op een zeer hoog niveau. Wij gingen langs bij Dreamworks in Zoersel om deze hoogwaardige...
Instereo Retie audiovisuele totaalprojectenvideo

Instereo Retie: maatwerk, ervaring én service

Maatwerk, ervaring en service. Dat zijn, zonder twijfel, de grootste troeven van instereo - de gespecialiseerde vakhandel, gelegen in Retie. Er wordt gezorgd voor...
Davis Acoustics STELLAR Belhifi Brusselvideo

Video: ontdek de Davis Acoustics STELLAR luidsprekers bij BELHiFi

De STELLAR luidsprekers van Davis Acoustics. Zowat het paradepaardje van dit Franse audiomerk dat meteen fungeert als referentie vloerstaander. Deze telg is ontworpen door...