De volledige specificaties van HDMI 2.1 zijn vrijgegeven. Het is een vooruitstrevende standaard geworden waarbij een zeer snelle overdracht van dataverkeer gegarandeerd wordt. HDMI 2.1 heeft nu de mogelijkheid om 10K (!) signalen door te sturen.

We zijn nog maar net gewend geraakt aan het idee om 4K signalen over te dragen en 8K lijkt nog ver weg. Maar HDMI 2.1 lijkt nu al klaar te zijn voor de verre toekomst door 10K signalen aan te kunnen. 10K is momenteel natuurlijk niet relevant maar HDMI 2.1 is in staat met de huidige standaarden 4K / 120kHz beelden door te sturen met HDR ondersteuning. Indrukwekkend, niet? De nieuwe standaard heeft een enorm verhoogde bandbreedte van 48 Gbps. Meer dan een verdubbeling van het vorige formaat HDMI 2.0, die 18Gbps zonder problemen kan overdragen.

HDMI 2.1 is ook beter bestand tegen de EMI (elektromagnetische interferentie) die wordt gegenereerd door nabijgelegen draadloze apparaten dan de huidige standaard. Gezien de opkomst van draadloze streaming producten kan dit alleen maar toegejuicht worden. Andere nieuwe functies zijn gericht op het verbeteren van beweging in TV beelden (door de optie van variabele verversingsfrequenties in te voeren), waardoor de tijd die nodig is om van het lege scherm naar de weergegeven inhoud te gaan, wordt verkort en de ‘vertraging’ in het systeem tot een minimum wordt beperkt.

Net als bij eerdere HDMI-upgrades, blijft 2.1 met de oudere standaarden compatibel. Wij kijken uit naar de eerste demonstraties waarin de mogelijkheden van deze nieuwe standaard volop benut worden. Wordt vervolgt ….