Vorig jaar introduceerde HUAWEI de FreeBuds Pro 2: in-ears die volgens het merk garant staat voor dé ultieme True Sound luisterervaring. Er wordt gesproken over een authentiek high-fidelity geluid, inclusief toonaangevende ruisonderdrukking. Deze exemplaren zijn ontwikkeld in samenwerking met Devialet. Devialet is een Frans bedrijf, gevestigd in Parijs, dat gespecialiseerd is in akoestische engineering. De producent startte hun ‘werkzaamheden’ in 2007 en is vandaag de dag de meest bekroonde start-up ooit in de wereld als het gaat om HiFi. 
Het assortiment van Devialet is divers. Hun portfolio bestaat uit versterkers, luidsprekers, soundbars en in-ears. Het meest iconische product is toch wel de Devialet Phantom dewelke hoog geprezen werd voor zijn impressionante prestaties.
 En nog steeds, tot op de dag van vandaag. In 2010 introduceerde de fabrikant een innovatieve hybride versterkingstechnologie (analoog en digitaal) genaamd ADH Intelligence. Inmiddels is Devialet houder van 107 patenten. De producent gebruikt deze exclusief in haar producten. Alle Devialet toestellen worden ontworpen en geproduceerd in Frankrijk. Alleen op basis van bovenstaande zouden de HUAWEI FreeBuds Pro 2 fantastische in-ears moeten zijn. 

Achtergrondinformatie

HUAWEI FreeBuds Pro 2 review in-earsIn 2018 bracht HUAWEI de eerste generatie FreeBuds uit. Later in 2020 lanceerde de fabrikant zijn opvolger: de FreeBuds Pro. Net als de Apple AirPods Pro is dit een duurdere versie van de reguliere FreeBuds. Qua benaming volgt HUAWEI ook het ‘Amerikaanse fruitmerk’ (Pro, SE, 4, 4i, 3i). De hagelnieuwe in-ears zijn een evolutie van de originele HUAWEI FreeBuds Pro met upgrades zoals een nieuw audio-technisch ontwerp met dubbele driver en een verbeterde ANC (Active Noise Cancelling). De FreeBuds Pro 2 gaan ‘hand in hand’ met de HUAWEI AI Life-app die voorheen alleen beschikbaar was voor smart devices met een Android besturingssysteem, en nu ook voor iOS-gebruikers. De oortjes worden geleverd met een ‘opbergcase’, siliconen oordopjes (3 maten), een USB-C laadkabel, snelstartgids, veiligheidsinfo en garantiebewijs.

Design

Afgaande op de vorm van de FreeBuds, zouden Freesticks, of Freepods een betere beschrijving zijn (als je analoog wil blijven met Apple). De HUAWEI FreeBuds Pro 2 zijn verkrijgbaar in drie kleuren waaronder Silver Blue, Silver Frost en Ceramic White. In niet-technische marketingtermen is dat glanzend lichtblauw, glanzend grijs en iets meer mat wit. We hebben de Silver Blue-versie beoordeeld. De FreeBuds Pro 2 zelf zijn glanzend en dus erg opvallend wanneer ze in de oren zitten. Ik ben daar niet zo fan van, maar dat is een kwestie van smaak. Je ziet op glanzende oppervlakken makkelijk vingerafdrukken. De bijhorende opbergcase, die ook een laad- en Bluetooth-functie heeft, is voorzien van een vergelijkbare kleur maar wel met een parelmoerachtige afwerking.

Connectiviteit en oplaadcase

De case is ovaal van vorm en helemaal afgerond waardoor het eenvoudig in een broekzak opgeborgen kan worden, zonder ‘haken’. De opbergcase is onderaan voorzien van een USB-C aansluiting. Om te laden, plug je de laadkabel in. Vervolgens schakelt een LED-lampje in, net naast de USB-C connector. Deze kleurt geel tijdens het laden, groen na een laadbeurt van ongeveer 1 uur. Opladen gaat ook draadloos door de case op een ‘inductielader’ te plaatsen. Dat duurt zo’n 2 uur. Laad je de FreeBuds Pro 2 op in de case? Dan moet je rekening houden met 40 minuten. De ‘deksel’ opent en sluit zeer vlot door middel van een stevig, verend scharnier. Bij het openen, zie je tussen de FreeBuds Pro 2 weer een LED-lichtje dat aangeeft of de in-ears gebruiksklaar zijn of niet. Datzelfde lampje flikkert wit als je een Bluetooth connectie wil maken met bijvoorbeeld een smartphone.

Lees ook


JBL Tune 130NC en Tune 230NC: Review in-ears

 


 

Koppelen via Bluetooth gaat snel en eenvoudig, eens je de knop aan de zijkant van het oplaaddoosje hebt gevonden. Voor mensen met een beperkt zicht is dat eerder moeilijk te vinden vermits dat knopje volledig weggewerkt is in het oppervlak. Overigens heeft het nog eens dezelfde kleur. Gelukkig is de rand van het knopje licht voelbaar.

Gebruiksgemak

HUAWEI FreeBuds Pro 2 review in-earsVooraleer je de FreeBuds gaat gebruiken, download je best eerst de applicatie. Een eerste keer heb ik dat geprobeerd via de App Store van Apple. Om de één of andere reden is de installatie niet vlot verlopen. Daarna heb ik het via de QR-code op de snelstartgids gedaan en was er geen probleem. Daarna was de HUAWEI Al Life app volledig gebruiksklaar. Om aan de slag te gaan, open je de app en doe je onmiddellijk een test die helpt om de juiste siliconen oordopjes te selecteren. Spijtig genoeg kreeg ik steeds de melding om de oordopjes aan te passen.

De Al Life applicatie van HUAWEI geeft het batterijpercentage weer van de FreeBuds en het opbergdoosje. In de iOS-versie heb je geen mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende geluidsbronnen zoals een smartphone en laptop bijvoorbeeld. De FreeBuds Pro 2 zouden gelijktijdig via Bluetooth met 2 toestellen geconnecteerd kunnen worden.

Ruisonderdrukking

Onder die laadcapaciteit vind je 3 mogelijkheden om de Active Noise Cancelling, of ruis beheersing, aan te passen. Er is de keuze tussen ‘geluidsonderdrukking aan’, ‘uit’ of ‘bewustzijn’. Met ruisonderdrukking aan kan je kiezen voor ‘Dynamisch’, waarbij de noise cancelling aangepast wordt aan de omgeving dankzij externe microfoons. Verder kan je ook kiezen voor ‘Gezellig’. Perfect voor locaties zonder al te veel lawaai. ‘Algemeen’ is dan weer geschikt voor omgevingen met veel rumoer. Ben je op een locatie waarbij de overtreffende trap wordt bereikt van ‘rumoer’? Dan is de ‘Ultra’ modus wellicht het best geschikt. Denk maar aan een luchthavens, treinstations, …

HUAWEI beweert dat de oordopjes tot 47 dB kunnen filteren, wat de meeste gesprekken, omgevingsgeluiden en sommige reisgeluiden zou moeten dekken. Hierdoor wordt alles wat luider en aanzienlijk afgestompt. Indien je voor de ruisbeheersing modus ‘Bewustzijn’ kiest, kan je extra voor ‘spraakmodus’ kiezen. Vervolgens kan je in de app uitleg vinden over de bediening. Op de FreeBuds kan je tikken, knijpen en vegen. Er is ook een EQ-regeling (geluidseffecten) beschikbaar met 4 vaste opties: standaard (mee ontwikkeld door Devialet), lage toonversterking, hoge toonversterking en stemmen. Je hoort een licht verschil. Je hebt de mogelijkheid om zelfs een instelling te maken met behulp van een 1-bands toonregeling die loopt van 60 Hz tot 16 kHz. Na even testen heb ik steeds de ‘standaard’ geselecteerd.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 review in-ears

Via de knop ‘instellingen’ kan de smart-wear-detectie en lage audiolatentie ingeschakeld worden. De smart-wear-detectie stopt en start de muziekweergave bij het verwijderen en terug aanbrengen van de FreeBuds in de oren. Lage audiolatentie is interessant bij het gamen waarbij beeld en geluid synchroon moeten lopen. Herinner je je niet meer waar je je FreeBuds laatst heb neergelegd? Dan kan je de oortjes via ‘Zoek mijn oordopjes’ laten ‘fluiten’. De FreeBuds Pro 2 van HUAWEI zullen dan op maximaal volume een geluid laten weerklinken. De functie ‘zoek oordopjes’ kan niet worden geactiveerd als ze worden gedragen. Ten slotte moet er regelmatig ook een update van de software gebeuren. Daarvoor heb je de applicatie nodig.

Bediening

Zoals reeds vermeld, kan je het geluid van de oordopjes regelen met je telefoon of met de aanraakbediening op de in-ears zelf.

  • Met 1 keer tikken beantwoord/beëindig je een oproep. Je kan ook het afspelen van een muzieknummer starten of stoppen.
  • Met 2 keer tikken weiger je een oproep of ga je naar een volgend nummer.
  • Met 3 keer tikken ga je naar een vorig nummer.
  • Knijp je in de linker FreeBud? Dan activeer je de spraakassistent (in mijn geval Siri).
  • Knijp je in de rechter FreeBud? Dan schakel je de ANC in.

Je kan via de app kiezen aan welke FreeBud je de spraakassistent en ANC toekent. Door te ‘vegen’ over de steel wijzig je het geluidsvolume (verhogen of verlagen). Dat verloopt echter niet altijd even vlot.

Lees ook


Philips Fidelio T1 review in-earsPhilips Fidelio T1: Review in-ears

 


 

Features, batterijduur en pasvorm

De smart-wear-detectie maakt gebruik van een versnellingssensor, gyroscoop en infraroodsensor om te bepalen wanneer de FreeBuds Pro 2 in de oren geplaatst worden of verwijderd zijn. Als je ze plaatst, hoor je een activatie toontje. Al die sensoren, de sturing ervan en het geluidsvolume zijn natuurlijk bepalend voor de gebruiksduur. Met ANC ingeschakeld kan je 4 uur lang gebruik maken van de oordopjes zonder ze terug te plaatsen in de oplaadcase. Als je ze regelmatig terug in het doosje stopt om ze op te laden, kan je er 18 uur gebruik van maken. Zonder activatie van de ANC zou dat volgens HUAWEI respectievelijk 6,5 uur en 30 uur zijn.

Een FreeBud Pro 2 is erg licht met een gewicht van slechts 6,1 gram. Door het ontwerp en het gewicht waren ze comfortabel om lange tijd te dragen. Hoewel niet expliciet ontworpen voor lichaamsbeweging, zouden de FreeBuds Pro 2 het goed moeten doen voor lichte tot matige trainingen. Met een IP54-classificatie voor spatwaterdichtheid zijn ze bestand tegen lichte regen regen of een beetje zweet.

Geluidsweergave

Tenslotte rest er ons nog de weergave van muziek en gesprekken te beoordelen. En dus ook het resultaat van de samenwerking met Devialet. HUAWEI maakt gebruik van een digitale crossover die een dynamische driver (11 mm) met 4 magneten aandrijft en laat samenwerken met een in-line geplaatste driver met vlak UHF-membraan. Daarmee zouden de FreeBuds Pro 2 een frequentiebreedte van 14 Hz tot 48 kHz moeten bestrijken. Het menselijk oor heeft een bereik tussen gemiddeld 50 Hz en 16 kHz. Zoals reeds vermeld is zijn 60 Hz en 16 kHz ook de uiterste waarden van de 10-banden EQ die in de app beschikbaar is.

Gesprekken zijn goed verstaanbaar. Dankzij de Pure Voice technologie gefilterd van de 600 miljoen geluidssamples die verwerkt zijn in het ANC-algoritme van Devialet, aldus de info op de website van HUAWEI.

De ANC werkt goed, mits het geluidsvolume voldoende hoog is. Werken aan deze review, terwijl je muziek luistert en de vrouw op de achtergrond naar een tv-programma (The Voice) aan het kijken is, lukt zeer goed. Er is geen enkele valse zang te horen, komende van de tv.

Opvallend hier is het verschil tussen ANC aan en uit. Niet alleen qua ruisonderdrukking maar het lijkt ook op het in- en uitschakelen van ‘loudness’. Wanneer ANC ingeschakeld is, worden hoge en lage tonen veel duidelijker. Daardoor krijgt de muziek een veel warmere, volledig gebalanceerde weergave.

Wanneer je het geluidsvolume echter hoger zet en naar Trip-hop (Angel van Massive Attack) of Techno (Amelie Lens, Joyhauser) luistert, krijg je een flapperend geluid. Een oversturing van de lage tonen. Dat is verre van aangenaam en iets wat ik niet heb opgemerkt bij in-ears van Apple, JBL en Denon.

Conclusie

Ik kan niet zeggen dat ze beter zijn dan de JBL Tune 130 NC en JBL Tune 230 NC bijvoorbeeld (die ik eerder al mocht testen). Noch qua klank, afwerking of bediening (op de in-ears of via de app). De verwachtingen, die de samenwerking met Devialet gecreëerd heeft, zijn wat mij betreft niet ingelost. De FreeBuds Pro 2 hebben een heel goed werkende ANC. De ‘sturing’ was op sommige momenten hoorbaar. Qua muziekweergave kan je beter geen grenzen gaan opzoeken om een gebalanceerde weergave te behouden. Lage tonen worden op een hoger volume overstuurd.

Als het gaat om afwerking, degelijkheid van constructie en de mogelijkheid tot sportief gebruik valt er niets op te merken. En dan heb je nog de naamkeuze van alle FreeBuds modellen die afgekeken zijn van Apple.

De hulp die de app wil bieden, bij het bepalen van de grootte van de oordopjes, zou een pluspunt geweest zijn als ik daar ook een resultaat van kreeg en niet steeds opnieuw de stand van de in-ears zou moeten wijzigen. Op vlak van gebruiksduur ‘vallen’ de FreeBuds Pro 2 ook licht uit ten opzichte van zijn concurrenten. Met en zonder ANC bedraagt de batterijduur respectievelijk 18 uur en 30 uur.

HUAWEI FreeBuds Pro 2

6.5

Prestaties

6.0/10

Functionaliteiten

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

5.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

6.0/10

Pros

  • Materiaalkeuze
  • App
  • Active Noise Cancelling (ANC)

Cons

  • Prijs
  • Muziekweergave
  • Standaard design