De eerste echte, zonnig en relatief warme dagen van 2022 zijn daar. De geliefde van onze dochter wil scoren bij mijn echtgenote door haar auto te wassen. Autofreak als hij is, is een wasstraat uit den boze. Dus: de ‘activiteit’ gaat door op de inrit. Hogedrukreiniger, tal van zeepjes, doeken en ander speciale producten worden bovengehaald. Zoals altijd bij de jeugd: daar moet dan ook muziek bij.
Plots stond de JBL FLIP 6 draagbare speaker zijn ‘best’ te doen op de vensterbank buiten. Om even de omstandigheden te verduidelijken: als 2 speelse jongeren een auto wassen, deelt de omgeving mee in de spatten (of meer). De 6e generatie van de gerenommeerde JBL FLIP bluetooth speaker is nu net ontworpen om in deze omstandigheden te gebruiken én te overleven. Het getal 6 geeft aan dat we met een volgende versie van de JBL Flip luidspreker te maken hebben en dus ook met enkele upgrades.

Wat is er aan de buitenzijde aangepast?

De FLIP 6 behoudt de handige rolvorm van zijn voorganger(s). Wat de afmetingen betreft verschillen de FLIP 5 en FLIP 6 speakers slechts enkele millimeters in lengte en dikte. De stof- en waterdichtheid is nagenoeg hetzelfde gebleven. De FLIP 6 heeft nu een certificering volgens IP67 en kan daarmee eveneens in een zwembad van 1 meter diep vallen. Over stof en zand moet je je dan ook niet druk maken. Met de komst van de FLIP 6 is er nu ook een USB-C poort beschikbaar met oplaadbeveiliging. Wordt er dus water of zout aan de poort gedetecteerd? Dan geeft de speaker een waarschuwingsgeluid.

Het rubber waarin de aan-uitknop, bluetooth toets en USB-C aansluiting verwerkt zijn, is kleiner geworden. Er is wel een rubberen stripje toegevoegd om het ‘wegrollen’ te voorkomen.

Lees ook


jbl partybox 310 reviewJBL PartyBox 310: Review

 


 

Aan de bovenzijde blijven de volumeknoppen en play-pauze toets hetzelfde. Ook de PartyBoost knop staat op dezelfde plek als bij de FLIP 5. De passieve bass-radiatoren aan weerszijden zijn voorzien van een rond en metaalachtig beschermplaatje. De FLIP 6 is licht (slechts 550 gram), ligt goed in de hand en heeft een zachte lus die je rond de pols kan vastmaken, zonder te knellen. Zo kan je dit exemplaar zeker niet per ongeluk laten vallen.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij hebben gemaakt van de JBL FLIP 6?

Hoe zit het met de techniek aan de binnenkant van de luidspreker?

De JBL FLIP 6 beschikt nu over bluetooth versie 5.1. De grootste verandering is de tweewegsversterking: de tweeter (10 Watt) en woofer (20 Watt) worden nu apart versterkt. Bij de FLIP 5 worden bass en tweeter nog door 1 versterker (20 Watt) aangestuurd. JBL beweert dat dit 2-weg systeem een krachtiger geluid garandeert. Ik kan enkel bevestigen dat de FLIP 6 mooi en gedetailleerd klinkt. Je moet echter het volume niet hoger dan 75 procent zetten anders krijg je een vervorming van de muziek.

Ik heb zelf in 2015 een JBL Charge 2 gekocht. Als ik de muziekweergave van de FLIP 6 met deze ‘oude’ Charge 2 speaker van JBL vergelijk is er een significant verschil qua midden en hoge frequenties. Spijtig genoeg heb ik diezelfde vergelijking niet kunnen maken met de FLIP 5 speaker. De JBL FLIP van de 6e generatie heeft een lithium-ion polymeer batterij ‘geërfd’ van zijn ‘voorganger’. De volledige oplaadduur bedraagt zo’n 2,5 uur en zorgt voor 12 uur luisterplezier.

Hoe zit het met de connectiviteit en bediening?

In ‘PartyBoost modus’ kan je muziek van éénzelfde geluidsbron (bijvoorbeeld een smartphone) door meerdere compatibele JBL luidsprekers tegelijk laten spelen. Met een ‘duo’ van FLIP 6 speakers in PartyBoost kan je kiezen voor een stereo of mono muziekweergave. Als je een FLIP 6 speaker in ‘PartyBoost mode’ combineert met een andere compatibele JBL-speaker, is enkel een monoweergave mogelijk. Daarnaast kunnen meerdere smartphones geconnecteerd worden met 1 JBL FLIP 6 speaker via bluetooth zodat je met vrienden afwisselend muziek kan spelen.

De JBL Portable app laat toe de PartyBoost mode in te stellen. Indien deze geactiveerd is, kan je de equalizer (laag-mid-hoog) niet bedienen en blijven de instellingen neutraal. Schakel je deze modus uit, kan je een duidelijk verschil horen bij het aanpassen van hoge en middenfrequenties. Het aanpassen van de bass valt minder op. Je moet redelijk goed luisteren om een verschil te horen. Daarnaast kan je met de app het geluidssignaal, dat je hoort bij het maken van een bluetooth-connectie en voor de oplaadbeveiliging, in- en uitschakelen. Updates met betrekking tot de software gebeuren ook via de app.

Lees ook


JBL CLIP 4: ReviewJBL CLIP 4 Review

 


 

Voor de volledigheid wil ik nog even vermelden dat het niet mogelijk is om de JBL FLIP 6 te gebruiken als powerbank voor het opladen van je smartphone. Door het ontbreken van een ingebouwde microfoon is telefoneren ‘zonder handen’ via deze luidspreker van JBL ook niet mogelijk.

Conclusie

De FLIP 6 stapt vlotjes verder op het pad van de ‘award winning’ FLIP 5. Voor zijn afmetingen produceert het echt wel een aangenaam vol, krachtig en gedetailleerd klinkend geluid. De speaker is robuust gebouwd om ruige kampeertoestanden en een ‘plons’ in het water te overleven. De FLIP 6 is verkrijgbaar in 6 uitvoeringen. De FLIP 5 was beschikbaar in 10 kleuren en er zijn ook 2 ecologische versies van gerecycleerd materiaal gemaakt. Misschien dat we dit nog mogen verwachten van zijn ‘grotere broer’.

Momenteel heeft de FLIP 6 een adviesprijs van 139 euro. Daardoor lijkt me de aanschaf van de FLIP 5, die nu voor 99 euro te krijgen is, aantrekkelijker. Ten opzichte van soortgelijke speakers, van andere merken, is op de prijs weinig aan te merken.

JBL FLIP 6

€139,-
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Handige, robuust gebouwde speaker
  • Makkelijk mee te nemen
  • Luide en duidelijke muziekweergave
  • Mogelijkheid tot 'PartyBoost'

Cons

  • Prijs
  • Niet te gebruiken als powerbank
  • Geen telefoonfunctie
Verkooppunten van het merk jbl