Toen ik de vraag kreeg om deze Reflect Flow PRO oortjes van JBL te reviewen, dacht ik: waarom niet… Ik wil deze in-ears wel eens ‘aan de tand voelen’. JBL duikt vandaag overal in het straatbeeld op. Is het niet van hun bluetooth speakers, is het van hun ‘sound towers’, headsets, in-ears en nu de trendy ‘true wireless oortjes’. Ongekend is onbemind, dus wou ik de proef op de som nemen. Oh… en het is niet alleen JBL. Het is JBL by Harman. Harman is dan nog eens ‘eigendom’ van Samsung. Dus je weet welk bedrijf en welke marketing er achter zit…

The box

Van het mooi gepresenteerde ‘doosje’, weet je direct wat je mag verwachten. De ‘Reflect Flow PRO’ zijn oortjes voor de actievelingen onder ons die ‘full option in-ears’ willen. Inclusief een IP68 certificering wat maakt dat de Reflect Flow PRO bestand zijn tegen zowel zweet, regen als water. Dus geen probleem als je wil gaan wandelen of fietsen in de regen. Of gewoon muziek wil hebben tijdens het fitnessen etc. Voor de test heb ik de zwartje oortjes toegestuurd gekregen maar ze zijn er ook in het roze, blauw en wit/beige.

Features

Daarnaast zijn deze oortjes voorzien van adaptive noise cancelling wat ervoor zorgt dat de Reflect Flow PRO in allerlei omstandigheden gebruikt kunnen worden. Wil je thuis of op de trein niet gestoord worden? Wil je toch nog horen wat er rondom jou gebeurt? Geen probleem: de Reflect Flow Pro’s bieden een antwoord op elke omstandigheid. Zo kan je in een ‘vingertoets’ van volledige noise cancelling overschakelen naar Ambient Aware en geen noise cancelling.

In the box

In de doos treffen we buiten de in-ears, een (laad)case, aanpasbare tips, een USB-C laadkabel en een korte maar duidelijke handleiding aan. De case is van degelijke kwaliteit en komt met een indicator (LED) op de voorkant om de laadcapaciteit te visualiseren. Tevens kan je de case ook draadloos opladen wat altijd mooi meegenomen is.

Lees ook


JBL Live Free NC+ TWS in-ears reviewJBL Live Free NC+ TWS in-ears: Review

 


 

Voor de bediening zijn er verschillende commando’s die je kan geven via het ‘touch paneel’ op het oortje. Of je kan ook de hulp van Google, Siri of Alexa inroepen. Via het linkeroortje bedien je de noise cancelling en het accepteren of weigeren van oproepen.

Met het rechter oortje bedien je de muziekweergave en tevens het ‘omroepbeheer’. Een andere feature die daarnaast erg leuk is: wanneer je een oortje uitneemt, dan wordt de muziek direct gepauzeerd. En wanneer je verder wilt luisteren: gewoon terug in het oor en ‘hoppa’! Mogen ze ook wel eens doen bij de headsets. Qua batterij gaan de oortjes 10 uur mee en kan je ze nog 2 maal volledig opladen in de case. Dus in totaal goed voor zo’n 30 uur luisterplezier.

The sound

JBL Reflect Flow PRO Review in-earsVoor de test heb ik mijn oortjes gekoppeld op mijn MacBook Pro en mijn OnePlus 9 Pro. Koppelen gaat heel vlot, door het doosje te openen gaan de in-ears direct in verbindingsmodus en ‘bingo’! Maak je gebruik van de JBL headphones app? Dan selecteer je de oortjes in de applicatie. Zo zie je de batterijstatus van de in-ears en het opbergdoosje. Hier kan je tevens de ANC instellen en equalizer aanpassen via vooringestelde presets (ook manuele aanpassingne zijn mogelijk).

De oortjes passen mij direct goed met de ‘standaard tips’ die worden meegeleverd. Ze voelen niet hinderlijk aan. De JBL Reflect Flow PRO’s komen niet uit je oorschelp zodat ze je niet hinderen bij het dragen van een hoofddeksel.

JBL Reflect Flow PRO Review in-earsOp het ‘menu’ hebben we ‘The Greatest Switch’, ‘Best Of Arsenal’ en mijn metal Spotify playlist. Dus van alles wat. Sorry voor de klassiek of jazz liefhebbers. De klank kan ik het best beschrijven als muzikaal/neutraal. Alles is voldoende aanwezig om te genieten van de muziek met noch negatieve als positieve uitschieters. Indien nodig kunnen ze heel laag gaan maar zonder te ‘overbenadrukken’. De JBL’s geven een volle klank zonder te warm of te koel te klinken. Tevens klinken ze ook zeer gedetailleerd.

Jammer maar helaas is dit enkel met de volledige noise cancelling wat ik wel betreur. Bij ‘Ambient Aware’ verlies je wat bas waardoor je minder in de ‘flow van de muziek’ zit. Zonder ruisonderdrukking zak je nog een verdieping lager en verdwijnt er heel wat bas en zijn het vooral midden- en hoge tonen. Dus misschien iets voor de niet ‘bass heads’ onder ons. Maar voor mij helaas een no-go.

Prijs

Wat kosten deze kleinoden nu? Wel… 179 euro. Wat mij een billijke prijs lijkt voor in-ears die uitgerust zijn met ANC en tevens ook nog eens een certificatie hebben volgens IP68. Daar zal wel nog reactie op komen van de concurrentie.

Conclusie

De JBL Reflect Flow Pro’s zijn voor de actievelingen onder ons heel goede oortjes die alles te bieden hebben in allerlei omstandigheden. Haal je deze als ‘muziekliefhebber’ in huis, zou ik ze persoonlijk in ‘ANC modus’ gebruiken. Zelf zou ik ze niet kopen omdat ik liever iets over mijn hoofd heb dan iets in mijn oren.

JBL Reflect Flow PRO Review in-ears

Maar als jij nog op zoek bent naar kwalitatieve en degelijke oortjes die een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben, dan zijn de Reflect Flow Pro in-ears van JBL misschien wel iets voor jou.

JBL Reflect Flow PRO

€ 179,-
8.8

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

9.0/10

Pros

  • Muzikale oortjes (in noise cancelling modus)
  • Bedieningsgemak (eenvoudige aanraakcommando’s)
  • Prijs/kwaliteit

Cons

  • Minder bas bij ‘Ambient Aware’ en ANC uitgeschakeld
Verkooppunten van het merk jbl