JBL, voluit James Bullough Lansing, werd in 1946 opgericht door de gelijknamige ingenieur en speaker designer na een avontuur met Altec die hun eigen weg gaan als Altec Lansing. Het moge al direct duidelijk zijn dat de man een grote impact heeft gehad op de 20e eeuwse luidspreker scene. In 1969 wordt het geabsorbeerd in Harman wat op zijn beurt wordt opgenomen in Samsung.

De L100 is een iconische speaker in de 70’er jaren, zowel door zijn akoestische eigenschappen als door zijn visuele uitstraling. Hij werd ook een echte bestseller. Retro is in, dus lanceerde JBL in 2018 de JBL L100 Classic: een speaker met dezelfde stijl en basis eigenschappen maar met geüpdatete componenten. Echt compact en huiskamervriendelijk kan je de L100 echter niet noemen. De tijden zijn wat dat betreft wel degelijk veranderd: retro auto’s worden alsmaar groter en retro speakers alsmaar kleiner en dus was de tijd gekomen voor een bookshelf versie van de L100, de hier besproken L82 Classic.

Technologie en installatie

De ingrediënten: neem de basisvorm en looks van de 3-weg L100 Classic, laat de middentoner weg en monteer een 8-inch midwoofer in plaats van de 12-inch reus uit de L100. De bassreflex opening aan de voorzijde laat een vrij makkelijke plaatsing toe. Kleef er het etiket ‘bookshelf’ op, redelijk lachwekkend tenzij je boekenkasten exclusief ontworpen zijn voor de plaatsing van overmaatse kunstboeken en voorzie hen van dezelfde noppenschuimen, stilistisch geniale, grilles. Voorzie unieke stands die de ‘bookshelfs’ op oorhoogte tillen en hop, een buiten-Amerikaanse versie van de L100 wordt geboren.

Daarbij is de afwerking heel, heel erg netjes te noemen. De niet-magnetisch afneembare grilles zijn een kunstwerk op zich, de beschikbare kleuren (oranje, blauw en zwart) origineel. Het walnotenfineer geeft de L82 de klassieke look ten top. De achterzijde is, net zoals de naakte voorzijde trouwens, zwart en laat een enkele set degelijke luidsprekerklemmen zien. Zonder grille toont de L82 een 1-inch titanium dometweeter, verlaagd opgehangen in een komvormige golfgeleider (jaja, een officieel Nederlands woord) die zorgt voor een beter afstraalgedrag. Een heerlijk ouderwets uitziende regelaar maakt het mogelijk de tweeter te beheersen. De midwoofer is van beige papier met een brede rubberen ophanging om wat langere slagen mogelijk te maken. En tenslotte is daar nog de bassreflex opening die het laag een zetje geeft tot 44 Hz.

De specifieke stands met aanduiding JS-80 zijn degelijke metalen exemplaren van topklasse, niet standaard inbegrepen, maar eigenlijk onontbeerlijk. Hun looks zijn ook totaal aangepast aan de luidspreker zelf. De geschuimde beschermingsstrips waar contact is met de luidspreker zijn wel niet zo heel stevig op het frame gekleefd, maar bij niet-reviewers is er normaal ook geen constant op- en afzetten van speakers op de stands.

De speakers laten zich vrij makkelijk plaatsen en zijn niet té wandgevoelig met dank aan de vooraan gemonteerde bassreflex opening.

Benieuwd naar het design? Neem dan zeker eens een kijkje naar deze leuke video die wij maakten van deze ‘potige speakers’.

In de praktijk

Rocken, dat is wat deze speakers graag doen. De initieel ietwat schelle wall of sound, ik speelde in het begin voornamelijk zonder de grilles, werd makkelijk getemd met de ingebouwde HF regelaars. De mogelijkheid om de hoge tonen te regelen op de speakers zorgt voor grote voordelen bij de plaatsing. Ondank hun relatieve ongevoeligheid van 88 dB kunnen ze écht wel knallen zonder te verliezen aan detail. Met 44 Hz als -6dB punt in de lage regionen moeten ze zich ook helemaal niet schamen, maar de écht diepe bas, in tegenstelling tot de wat hoger in het spectrum liggende ‘slam’ blijft wat achter ten opzichte van groter uitgevoerde, en dus meestal ook veel duurdere, staande luidsprekers. Als je voorkeur uitgaat naar pop- of rockmuziek van de laatste halve eeuw zit je alvast goed.

Queen levert met Bohemian Rhapsody een magistrale moderne opera. De meermaals en in lagen opgenomen stemmen vormen het hoogtepunt van deze song. De ruimtelijke afbeelding van de L82 is prima zonder meer, zonder elektronische overdrijving, maar niet ongewoon voor het prijssegment. Door de wat schuin uitgevoerde stands slagen ze er wel in om ook in de hoogte, en niet enkel in de breedte, een akoestische weergave van de scène neer te zetten. Hiermee

bewijzen ook de stands hun meerwaarde. Maar Bohemian Rhapsody toont ook heel veel dynamiek. De L82 heeft zeker geen probleem met de complexe passages op zich. De fijnere nuances zijn naar mijn mening echter wat zwakker.

George Michael startte ietwat té commercieel met Wham! maar maakte dit meer dan goed tijdens zijn solo carrière. Zijn beste werk begon hij maar af te leveren in de tweede helft van de jaren ‘90, vanaf de release van ‘Older’. ‘Jesus to a Child’ is naast zijn muzikale kwaliteiten ook technisch qua studio opname een topper. Op de één of andere manier ben ik hem in mijn favoriete lijst van performers gaan onderbrengen over de jaren heen. De JBL’s houden het meest van energetische muziek, maar dat betekent niet dat ze hun mannetje niet zouden kunnen staan met melodische ballads. De opgeroepen driedimensionaliteit is heel overtuigend, George’s stem levensecht.

Conclusie

Een excellent afgewerkte telg van het legendarische JBL. Onsterfelijk qua design, prima van klank. De looks moeten je natuurlijk kunnen bekoren, maar als dat zo is, is er geen enkele reden om deze luidspreker niet in overweging te nemen. De stands zijn echter wel alleen in naam optioneel, want zij dragen in belangrijke mate mee aan de klankbeleving.

Richtprijzen:

  • JBL Synthesis L82: 2.290 euro (per paar)
  • Speaker stand JS-80 specifiek voor L82: 250 euro (per paar)

JBL L82

2.290 euro (per paar)
8.2

Prestaties

8.0/10

Prijs/kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Pros

  • Afwerking is vrijwel onberispelijk
  • Bijhorende stands werken zowel visueel als akoestisch in het voordeel van de L82
  • Onafhankelijk regelbare tweeter

Cons

  • Niet de goedkoopste
  • Alleen verkrijgbaar in walnoot
Verkooppunten van het merk jbl-synthesis