Tegenwoordig zie je overal wel iemand die muziek aan het luisteren is. Mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer, mensen in een wachtzaal, mensen die lopen en fitnessen, … De ene doet dat met een opvallend grote hoofdtelefoon. De andere met minder flagrante, al dan niet draadloze, oortjes. In-ears bestaan al lang en sinds Apple hun draadloze AirPods heeft gelanceerd, hebben verschillende fabrikanten hun varianten daarvan op de markt gebracht. Ondertussen zijn ook daar al upgrades van verschenen in de ‘vorm’ van tweede en soms zelfs derde generaties. Zo heeft JBL in september 2021 de opvolgers van de JBL Tune 125 en Tune 225 gelanceerd, namelijk de JBL Tune 130NC en 230NC. Opvallend daarbij is dat NC is toegevoegd achter de productnummers 130 en 230, wat dan ook onmiddellijk duidt op de upgrade van deze draadloze (True WirelesS) oortjes: Actieve Noise Cancellation.

Waarom bespreken we hier ineens 2 nieuwe JBL Tune oortjes? 

De JBL Tune 130NC en 230NC zijn eigenlijk ‘broers of zussen’ van elkaar. Er zijn slechts 2 grote verschillen, maar die zijn wel heel duidelijk. Het eerste zichtbare verschil is de vorm: de JBL Tune 130NC heeft een zogenaamde knopvorm (earbud) terwijl de JBL Tune 230NC eerder een stokvorm (earstick) heeft. Beide versies zijn lichtgewichten. De 130 is met zijn gewicht van 11 gram net 1 gram zwaarder dan de 230. Dat verschil in vorm en gewicht kan wel bepalend zijn bij het sporten. De JBL Tune 230NC steekt net, door die ‘stokvorm’, minder fel uit waardoor de kans op ‘uitvallen’ kleiner is.

Het tweede verschil is vooral hoorbaar. Door de ‘knopvorm’ van de Tune 130NC heeft JBL een luidsprekertje (driver) met een diameter van 10 mm kunnen installeren. De 230 moet het stellen met een kleine ‘speaker’ van 6 mm. Voor mij persoonlijk is de JBL Tune 130NC daardoor de favoriet van het ‘duo’. De muziek klinkt duidelijk voller.

Lees ook


JBL FLIP 6 Review bluetooth speakerJBL FLIP 6: Review bluetooth speaker

 


 

De Tune 230NC (stick) is ook nog in een roze uitvoering beschikbaar naast het wit, blauw en zwart waarin de JBL Tune 130NC (bud) verkrijgbaar is. Momenteel (april 2022) is er een klein prijsverschil tussen beide exemplaren: de JBL Tune 230NC (earstick) kost tussen de 59 en 79 euro. De JBL Tune 130NC (earbuds) vind je voor een prijs tussen de 69 en 79 euro. Daarmee zijn beide exemplaren zeer scherp geprijsd in vergelijking met de modellen van concurrerende merken waarbij dezelfde mogelijkheden worden geboden.

Wat zijn die mogelijkheden?

We gaan die eerst eens overlopen zonder de JBL Headphone App (lees: zoals de oortjes uit de verpakking komen). De in-ears worden geleverd met 4 boekjes: veiligheid en garantie, de snelstartgids, Google Assistant en Amazon Alexa set up gids. Het meeste wat in die handleidingen staat is gelukkig erg duidelijk aan de hand van afbeeldingen. Om de teksten te kunnen lezen gaan veel mensen wel een leesbril of vergrootglas nodig hebben. Slechtziende mensen zijn helemaal de ‘pineut’ en kunnen enkel, en gelukkig maar, verder met de bijhorende applicatie op hun smartphone. In de verpakking vind je verder de oplaadcase, een USB-C laadkabel en 2 extra maten van siliconen oordopjes.

Zorg zeker dat je de juiste maat van dopjes op de earbuds of earsticks aanbrengt. Ten eerste wordt zo het uitvallen tijdens (sport)activiteiten voorkomen. Ten tweede moeten deze de gehoorgang goed afsluiten om een goede muziek (bass)weergave te genereren. Het plaatsen van zowel de JBL Tune 130NC als Tune 230NC is een beetje zoeken om een hoog draagcomfort te bekomen.

De laadcase heeft 3 verschillende functies waaronder beschermen, transporteren en opladen. De laaddoos van zowel de JBL Tune 130NC als Tune 230NC wegen 47 gram (zonder dat de oortjes hierin zitten). De case is 25 mm dik, 45 mm hoog en 65 mm lang. De vorm is afgerond wat maakt dat het redelijk onstabiel is wanneer het rechtop staat. Als de laadcase dicht is, voelt die wel stevig aan. Bij het openen van de ‘deksel’ voel je dat er een veertje in het scharnier verwerkt zit. Het scharnier zelf zou steviger mogen zijn. Bij het openen zie je ook hoe goed de case zelf opgeladen is aan de hand van 3 witte LED-indicatoren.

Tijdens het laden, of wanneer de batterij laag is, gaat 1 ‘lichtje’ flikkeren. Met de laadcase (batterijniveau: 100 procent) kunnen de in-ears 3 keer volledig opgeladen worden. In totaal zou je 40 uur muziek kunnen luisteren (zonder Noise Cancelling) of 32 uren met Noise Cancelling ingeschakeld. Er is ook een mogelijkheid om snel te laden waarbij je na een laadbeurt van 10 minuten weer 2 uur muziek kan luisteren. Als je het deksel opent, starten de beide oortjes onmiddellijk op. Tegelijkertijd wordt een bluetooth verbinding met je smartphone tot stand gebracht. Op zich is dat niet erg, al kan het vervelend zijn wanneer een huisgenoot, die de oortjes wil gebruiken, plotseling jouw telefoongesprek kan meevolgen.

Dan komen we bij de JBL Tune 130NC (knopvorm, earbuds) en JBL Tune 230NC (stokvorm, earsticks) zelf. Beide in-ears zijn stevig gebouwd. De siliconen dopjes kunnen gewisseld worden. Op zowel de Tune 130NC als Tune 230NC vinden we een blauw LED-lampje dat de status van de bluetooth connectie weergeeft. Elk oortje is uitgerust met 4 microfoons: 2 voor het linkse en 2 voor het rechtse. 

JBL Tune 130NC Review in-ears

Telefoongesprekken verlopen daardoor heel duidelijk. Het tweetal heeft een IPX4-classificatie wat aangeeft dat ze bestand zijn tegen water en zweet. Perfect voor tijdens een zware training of plotse stortbui.

Op de JBL Tune 230NC (sticks) zie je, als je goed kijkt, op de ‘stokjes’ de letters L en R. Respectievelijk voor het linker- en rechter oortje. Voor slechtzienden gaat dat zeker niet duidelijk zijn. Op de JBL Tune 130NC (buds) ontbreken die letters. In beide gevallen zal je vooral op gevoel moeten zoeken welke in-ear in welk oor past.

De verbinding via bluetooth (versie 5.2) wordt voor beide modellen, zowel door de linker- als rechter in-ear, afzonderlijk gemaakt. Dat maakt dat ze zowel in stereo als mono gebruikt kunnen worden. Je kan gerust 1 oortje in de laadcase laten zitten terwijl je het andere (mono) gebruikt. Bij stereo-gebruik moeten ze even synchroniseren. Dat merk je enkel als je eerst 1 oortje draagt en later het tweede in het andere oor toevoegt. Dan zijn er enkele seconden nodig voordat het tweede oortje ook muziek begint te ‘spelen’.

Welke mogelijkheden komen er nu nog bij dankzij de app? 

Bij dit ‘koppel’ van in-ears gebeurt de bediening via aanrakingen op beide oortjes. Daarbij moet je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 keer kort, of eens langer (2 seconden), je vinger tegen het linker- of rechter oortje drukken. Welke functie je dan specifiek bedient hangt af van wat je hebt ingesteld via een keuzemenu in de JBL Headphone App (dat overigens instelbaar is voor het linker- en rechter oortje).

Bij deze ben ik dan ook eens blij met een extra app op mijn smartphone. Eerlijk gezegd vond ik dat beide exemplaren niet goed klonken toen ik ze onmiddellijk uit de verpakking in mijn oren stak. Na het installeren van de JBL Headphone App en een beetje experimenteren met de instellingen is dat helemaal omgeslagen. Ik werd helemaal overtuigd van de goede geluidsweergave.

De JBL Headphone App kan je in de Google Play of Apple App Store vinden. Installeren gaat vlot. Na het connecteren via Bluetooth 5.2 met de verschillende JBL Tune oortjes, kan je deze in de app terugvinden bij ‘mijn producten’. De actieve hoofdtelefoon/earbuds/earsticks verschijnen helder op het scherm, de inactieve blijven ‘dof’. 

Als je dan op de actieve hoofdtelefoon tikt kom je in het scherm waar het batterijpercentage van de oortjes en laaddoos wordt weergegeven. Je hebt de mogelijk om de in-ears uit te schakelen en je krijgt een eerste reeks van algemene instelmogelijkheden.

Die algemene mogelijkheden zijn de Active Noise Cancelling, Ambient Sound, Smart Audio en EQ. EQ, toonregeling, is samen met Smart Audio de enige instelling die je enkel via de JBL Headphone App kan instellen en niet rechtstreeks op de oortjes zelf. Je kan kiezen tussen 5 vaste instellingen waaronder Jazz, Vocal, Bass, Club en Studio. Of je kan de verschillende frequenties instellen en zo jouw voorkeur op vlak van geluidsweergave vastleggen. Je bent daarbij niet gebonden aan de traditionele Low-Mid-High maar je kan veel meer frequenties (tussen 32 Hz en 16 kHz) wijzigen.

Smart Audio geeft je de keuze tussen Normaal, Audio- of Videomodus. Videomodus zou in principe dienen om films te kijken of games te spelen. Er zit echter een kleine vertraging tussen beeld- en geluidsweergave. Bij het kijken naar een film is dat misschien niet zo erg maar bij het gamen kan dit wel een nadeel kan zijn. De geïntegreerde audiomodus geeft een betere muziekweergave terwijl ‘Normaal’ vooral zorgt voor een stabiele verbinding in een drukke omgeving.

Ambient Sound: hiermee bepaal je in welke mate het omgevingsgeluid doorgelaten wordt. In feite is de keuze beperkt tot ofwel ‘een beetje’, wat Ambient Aware genoemd wordt, ofwel ‘volledig’ TalkThru wat hetzelfde is als je je muziek compleet dempt om de informatie in een treinstation duidelijk te kunnen verstaan. Ik zou voor TalkThru kiezen omdat ik geen duidelijk verschil merkt met ANC uitgeschakeld en Ambient Aware aan.

Tot slot kan je de ANC, Active Noise Cancelling, het blokkeren van omgevingsgeluid in- of uitschakelen. Als je ANC aanzet, gaat Ambient Sound automatisch uit. Zet je Ambient sound aan? Dan zal ANC gestopt worden.

Lees ook


jbl partybox 310 reviewJBL PartyBox 310: Review

 


 

Wat ga je nu kunnen bedienen via de oortjes zelf?

Dat ga je kunnen bepalen als je in de JBL Headphones App op het tandwieltje tikt. Je krijgt dan een menu met Gebaren, Automatische uitschakeling, Spraakassistent, Vind mijn oortjes, Hulp bij het apparaat en Info. Via ‘Gebaren’ kan je een bepaalde mogelijkheid toekennen wat betreft bediening van het linker- en rechter oortje.

Je hebt de keuze uit volgende bedieningsmogelijkheden of functies:

  • Afspeelregelaar: afspelen of pauzeren, volgend nummer, vorig nummer, Siri activeren. Siri kan natuurlijk enkel als je een Apple device hebt.
  • Ambient Sound (regelaar): ANC of Ambient Aware, TalkThru aan/uit, Siri activeren.
  • Regeling voor het volume: luider, zachter, Siri activeren. Hierbij wil ik zeker vermelden dat beide modellen niet te oversturen zijn en het maximum geluidsniveau begrensd is om gehoorschade te vermijden.
  • Spraakassistent: dat kan Amazon Alexa of Google Assistant zijn als je die geïnstalleerd hebt.

Je kan ook kiezen om helemaal geen functie toe te kennen aan je oortjes, maar dat zou een beetje zonde zijn om niet van dat gebruiksgemak te profiteren. Voorts zijn er zijn nog enkele extra’s. Zoals reeds vernoemd heb je verder de volgende mogelijkheden:

  • Automatische uitschakeling: je kan kiezen om na 15 min., 30 min., 1 of 2 uur je in-ears vanzelf te laten uitschakelen of niet.
  • Vind mijn oortjes: dat is een hele leuke en praktische optie maar tegelijk ook een hele gevaarlijke. Ben je je oortjes kwijt? Dan kan je ze redelijk hard laten ‘piepen’ en zo terugvinden. Hoop dan maar dat niemand anders deze op dat moment in zijn oren heeft want dat geeft bijna zeker gehoorschade. 
  • Hulp bij het apparaat: deze geeft je toegang tot tips en FAQ.
  • Info: hieronder vind je de firmware, het serienummer en de mogelijk om je JBL Tune 130NC of JBL Tune 230NC te resetten naar de fabrieksinstellingen.

Wat is onze conclusie en beoordeling van deze JBL Tune 130NC en Tune 230NC?

Normaal ben ik geen voorstander van weer een extra app om mijn iPhone. Voor beide JBL Tune in-ears is het echter zeer goed dat je met de app de mogelijkheid krijgt om de toonregeling zodanig aan te passen dat de muziekweergave helemaal naar je eigen smaak kan ingesteld én bewaard worden. Zorg daarbij ook dat je de juiste maat van dopjes kiest om een goede afdichting van je gehoorgang te krijgen voor een goede basweergave. Overigens voorkomt dit het ‘uitvallen’.

Als sporter zou je eerder voor de JBL Tune 230NC (earstick) kunnen gaan. De ‘knopvorm’, earbud, van de JBL Tune 130NC zorgt ervoor dat men een grotere driver kan installeren dan bij het andere model. Dat resulteert in een vollere muziekweergave.

Beide oortjes hebben een IPX4-classificatie wat hen bestand maakt tegen zweet of beschermt bij een flinke regenbui. De Active Noise Cancelling werkt goed, de Ambient Aware is nauwelijks merkbaar. Dan kies je best ineens voor TalkThru. Zowel bij de JBL Tune 130NC als Tune 230NC heb je de mogelijkheid om verschillende bedieningsfuncties toe te kennen aan beide in-ears. Je hebt de keuze tussen verschillende spraakassistenten. Hierbij is Siri van Apple onmiddellijk beschikbaar. Amazon Alexa en Google Assistant moeten nog geïnstalleerd worden.

Heb je je oortjes ergens laten liggen en weet je niet meer waar? Dan kan je ze laten ‘piepen’. Vergewis je er dan zeker van dat dat niemand die in-ears op dat moment in heeft want de kans op gehoorschade is groot. De JBL Tune 130NC en JBL Tune 230NC zijn zeer sterk geprijsd ten opzichte van concurrerende modellen met dezelfde bouw en mogelijkheden.

Beoordeling:

  • Prestaties: 8/10 (JBL Tune 230NC), 9/10 (JBL Tune 130NC)
  • Functionaliteit: 8,5/10
  • Bouwkwaliteit: 8,5/10
  • Prijs/kwaliteit: 9/10
  • Design: 7,5/10

JBL Tune 130NC en Tune 230NC

8.4

Prestaties

8.5/10

Functionaliteiten

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

7.5/10

Pros

  • Prijs + mogelijkheid om de toonregeling (EQ) aan te passen
  • Verschillende bedieningsfuncties die je aan elk oortje kan toekennen (het gebruiksgemak wordt gemaximaliseerd)
  • Muziekgenot gedurende 32 of 40 uur
  • Certificering volgens IPX4
  • Begrensd maximum geluidsvolume

Cons

  • Links en rechts indicatie op de oortjes zijn moeilijk zichtbaar (of ontbreekt)
  • Het is even zoeken tot ze comfortabel zitten
  • Lettergrootte van bijgevoegde gidsen is echt wel klein waardoor ze bijna onleesbaar zijn
  • De laadcase mocht aan onderzijde een groter vlak hebben waardoor het wat stabieler zou staan
  • Het verschil tussen ANC uit en Ambient Aware is nauwelijks merkbaar
Verkooppunten van het merk jbl