Indrukken
Eigenlijk is dit zo een van die testen waar je wel naar uit kijkt. Je hoort en leest vanalles over mogelijke snelheden en hoopt alleen maar dat ze in de buurt komen van de waarheid. Na het uitpakken gingen we dan ook direct aan de slag met het kopiëren van een kleine terabyte aan multimedia naar de als RAID 0 geconfigureerde 2Big Disk. tot onze verbazing nam die hele operatie maar iets meer dan een uurtje in beslag. Probeer zoiets maar eens met een standaard USB2.0 connectie, je kan gegarandeerd je computer een dagje laten draaien vooraleer een opdracht van die omvang afgerond is. Na een snelheidstest met een gratis online te vinden benchmark speedtester kwamen we tot de conclusie dat je met de 2Big zelfs hogere snelheden kan halen dan de door LaCie vooropgestelde 319 MB/s schrijfsnelheid en 327 MB/s leessnelheid. Na vijf keer dezelfde test uitgevoerd te hebben, kwamen we uit op een gemiddelde schrijfsnelheid van 325 Mb/s en een gemiddelde leessnelheid van zelfs 361 MB/s.

Uiteindelijk is deze schijf echt wel gericht op het verzorgen van totale opslag. Het is natuurlijk zonder probleem mogelijk om ook met grote bestanden te werken vanop deze schijf. Al zal zoiets nog sneller gaan met een SSD die via Thunderbolt aangesloten is. De algehele snelheid van een dergelijke bewerking wordt in dit geval toch nog beperkt door de maximale snelheid van een 7200 t/m hdd. We konden jammer genoeg niet uittesten hoe het in serie schakelen van verschillende van deze opslagmonsters in de praktijk uitdraait al zal dit volgens ons de gehele werking alleen maar verbeteren.

LaCie staat al jaren gekend om haar duurzaamheid en goede keuzes in materiaal voor afwerking en kwaliteit. Dat is in dit geval ook weer niet anders. De typerende aluminium behuizing met ‘koelvinnen’ ziet er niet alleen enorm modern en strak uit, ze heeft ook nog een belangrijke functie namelijk de bedrijfstemperatuur van het systeem laag houden. Met de combinatie van de geïntegreerde hoogwaardige ventilator en behuizing kan je daar alvast zeker van zijn. Apple is erin geslaagd om haar iMac’s en MacPro’s enorm stil te maken waardoor je de 2Big wel hoort draaien. Storend is de geluidsproductie van het systeem niet maar zoiets mag natuurlijk altijd zachter waar mogelijk. Het liefst van alles hebben we natuurlijk een zo goed als stille schijf al zal dit in een configuratie als deze niet mogelijk zijn.

Besluit
Als je op zoek bent naar een opslagmonster waarop je een hoop gegevens kwijt kan zonder dat je je Mac dagen moet laten draaien vooraleer het geheel weggeschreven is, dan is deze 2Big Thunderbolt van LaCie absoluut iets voor jou. Door de mogelijkheid om de schijf naar wens te configureren heb je een totaaloplossing in opslag in handen. Het is gebleken dat de Thunderbolt connectie ontzettend snel is, waardoor het gewoon makkelijker wordt om met grote videobestanden of andere te geen slepen van map naar map. Met een adviesprijs van 549 euro voor de 4 TB versie zal je wel aardig wat geld op de toonbank mogen leggen. Je moet daarbij natuurlijk ook de Thunderbolt kabel van 49 euro nog eens bijtellen want die wordt niet meegeleverd.