Wie vandaag op zoek gaat naar een nieuwe tv wordt om de oren ‘geslagen’ met heel wat termen zoals LED, QLED, 4K, HDR, Hertz, … Maar vandaag hebben we het over OLED. Het nieuwe type paneel dat LG (Display) enkele jaren geleden op de markt bracht als opvolger van de ‘plasma’. Zelf heb ik onlangs een Panasonic LED televisie aangeschaft als opvolger van mijn 4K LED tv omdat ik toen de OLED’s wat te duur vond. Nu zijn de prijzen al wat genivelleerd van OLED en is dit meer toegankelijk voor ‘jan met de pet’. Toen ik de vraag kreeg om de Loewe bild i.48 te reviewen dacht ik dat het ging over een LED of QLED model. Toen ik, tot mijn grote verbazing, ontdekte dat het een OLED was. Dat is natuurlijk iets anders…

Loewe bild i.48 Review 4K televisie

The box

Ik kreeg 2 mooie dozen aangeleverd. In de ene doos zat uiteraard de bild i.48 4K televisie van Loewe en in de andere zat de optionele soundbar. Meer bepaald de klang bar i. Alles zit mooi, goed en handig verpakt. Loewe heeft aan alles gedacht met een duidelijke, simpele handleiding en alle benodigde inbussleutels. Dus je moet zelf niet zitten ‘rommelen’ naar een schroevendraaier of ander sleuteltje.

De bild i.48 zat zeer snel in elkaar. Ook met de soundbar was het een ‘fluitje van een cent’ om deze aan de televisie te monteren. Een ‘houdertje’ uithalen, het kabeltje van de soundbar erin, 2 vijzen in de tv en ‘bingo’. Dit vind ik alvast heel goed uitgewerkt door de ontwerpers bij Loewe. Iets wat ik nog niet veel bij andere fabrikanten heb gezien. Dus wat concluderen hier uit…

KISS

Nee, ik het hier niet over de ‘wild behaarde’ en opvallend geschminkte rockband van “I Was Made For Lovin’ You” maar wel over ‘Keep It Simple & Stupid’. Sorry, dit kon ik niet weglaten. Altijd een goede manier om te werk te gaan. Bovendien kan iedereen ermee overweg. Waarom het moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan?

Loewe bild i.48 Review 4K televisie

Dat vind ik bij de Loewe bild i.48 in alles terug. Van zowel het in elkaar zetten als het gebruik. Oh ja, dan had ik het nog niet gehad over de afstandsbediening. Wat een prachtexemplaar! Degelijk. Heel degelijk en alle essentiële knoppen zijn aanwezig. Maar natuurlijk niet te veel. Hier zijn duidelijk kosten noch moeite gespaard waar sommige andere fabrikanten het wel doen. Nee, ik ga geen ‘ruiten ingooien’. Je weet wel wat ik bedoel.

Lees ook


Loewe klang s3-2Loewe klang s1: Review smart radio

 


 

Dezelfde topafwerking vinden we ook terug in het toestel met een degelijke metalen voet, fijne zilveren rand en de achterwand die afgewerkt is in een donkere zachte stof. Het toestel beschikt over 4 HDMI-poorten, 4 usb-ingangen en een ingebouwde harde schijf. Dit om opnames te doen indien je geen Telenet of Proximus decoder hebt en kijkt via de kabel of een CI+ module (tv met een kaartje). Wat altijd handig is.

‘bild’ und…

‘klan(k)g’! Met de optionele soundbar komt de tv en het geluid volledig tot zijn recht. Waar andere tv’s soms tekortschieten, is dit een ‘schot in de roos’. En dit slechts voor een schappelijke meerprijs van 300 euro. Het is dan ook esthetisch verantwoord waar een andere soundbar onder je tv ligt te ‘slingeren’. Of waar je met speciale beugels moet werken om de soundbar aan je televisie vast te maken indien je tv hangt. Het geluid van de klang i omschrijf ik graag als vol, gedetailleerd én volumineus. Elke Vlaamse woonkamer geraakt er gevuld mee. Tenzij je in een ‘super-de-luxe’ loft woont. Dan raad ik je de Loewe klang bar5 mr aan 😉 Cinematisch geluid bij films en een goed stereobeeld bij het afspelen van muziekclips op YouTube.

Das bild

Wat het beeld betreft moet ik niet verder uitweiden over OLED, ook wel afgekort als Organic Light Emitting Diode. Het voordeel van OLED t.o.v. traditionele LED’s is dat er geen achtergrondverlichting nodig is en het per pixel aangestuurd wordt. Hierdoor bekom je betere zwartwaarden. Bovendien heeft een OLED ook grotere kijkhoeken dan een LED tv.
De beeldkwaliteit van de bild i.48 in één woord? Subliem. Al kan er hier en daar ‘getweakt’ worden natuurlijk. Ik ben geen ‘dynamisch of levendige stand kijker’. Geef mij maar professioneel of cinema waar de kleuren niet ‘gepusht’ worden maar zo natuurgetrouw weergeven worden. En dit doet deze bild i.48 prima. De tv beschikt over een expert-menu mocht je dit model willen kalibreren.

Waar Loewe vroeger samenwerkte met Philips voor panelen, dacht ik dat het bij deze toestellen ook zo zou zijn maar niets is minder waar. Beroepsmatig zie ik veel tv’s de revue passeren en weet ik hoe een Philips OLED speelt. Maar deze doet het een stuk beter. Ik zou de Loewe bild i.48 toch een trapje hoger plaatsen dan de huidige Philips OLED’s en gelijk met de vorige generatie.

Lees ook


Panasonic TX-65JZ2000E OLED review 4K televisiePanasonic TX-65JZ2000E OLED: Review 4K televisie

 


 

Unter das ‘bild’

De Loewe bild i.48 is compleet nieuw. Zowel het chassis (SL7), processor (NT7) en software zijn vanaf nul opgebouwd. Hij beschikt over alle streaming-apps zoals Netflix, YouTube, Amazon en Rakuten TV die overigens direct toegankelijk zijn via de afstandsbediening. Om de content van alle apps ten volle tot zijn recht te laten komen, heeft deze Loewe bild i.48 HDR ondersteuning. Daarnaast is dit model Dolby vision en Dolby Atmos gecertificeerd voor de ultieme 3D geluidservaring. Loewe heeft een goede combinatie gemaakt tussen hard- en software. Zo starten apps vlot op en wissel je snel tussen de verschillende apps en bronnen.

Prijs

Wat kost deze ‘knaller’ nu? 2.699 euro! Maar daar krijg je wel een, tot in de puntjes afgewerkte, televisie voor. Voor 300 euro extra voeg je daar nog eens een mooie soundbar aan toe. Meer bepaald de klang bar i. Duurder dan de concurrentie maar dan heb je wel een stijlvolle, kwalitatieve tv mét geschiedenis.

En dan: mijn conclusie. Zou ik deze televisie zelf kopen? Moest ik het geld hebben: ja. Maar dan wel een maatje groter. Mocht de prijs wat lager zijn en niet veel verschillen met de 48” OLED van Sony en Philips 936, of gelijkaardige OLED’s met een beter geluid, is deze bild i.48 van Loewe een voltreffer.

Loewe bild i.48

€ 2.699,-
9.2

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

10.0/10

Pros

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Prachtig geluid
  • Mooie en degelijke afwerking
  • Gebruiksgemak (KISS)

Cons

  • Huidige prijs
Verkooppunten van het merk loewe