In de zomer van 2016 lanceerde Marantz drie van de meest klassevolle versterkers op de markt: de SR5011, de SR6011 en de SR7011. Na het testen van de SR6011 blijkt ook deze aan zijn verwachtingen te voldoen. Deze 9.2-kanaals versterker nestelt zich tussen het instapmodel de SR5011 en het topmodel de SR7011, waarbij een gezonde mix tussen features, prijs en prestaties centraal staat.

Technologie

De Marantz SR6011 staat nu, een jaar later, bekend om zijn geweldig 3D-geluid. De 9-kanaals versterking van maar liefst 110 Watt/ 8Ohm per versterker maakt een 7.1.2 Dolby Atmos-opstelling mogelijk. Deze Dolby Atmos in combinatie met DTS:X surround, zorgen voor impressionante 3D-surround ervaring. Met de 11.2-kanaals verwerkingsfunctie, met 2 voorversterkte kanalen en 2 subwoofer uitgangen, is er ook nog de mogelijkheid om dat tikkeltje meer te zoeken. Door bijvoorbeeld een extra stereoversterker te koppelen, kan je nog uitbreiden naar een 7.1.4 Dolby Atmos-opstelling. Als de geïntegreerde versterkers niet voor 3D surround gebruikt worden, kunnen ze ingesteld worden om nog enkele luidsprekers aan te sturen in een tweede zone. Hier kan weliswaar een andere bron worden weergegeven dan in de hoofdruimte.

Ook op vlak van het videogedeelte is de Marant SR6011 helemaal mee met de tijd. 8 HDMI-ingangen die voldoen aan de nieuwste specificaties van HDMI 2.0a en HDCP2.2 zorgen ervoor dat hij ook ineens klaar is voor de toekomst. De Marantz SR6011 is dus ook geschikt voor de volgende generatie 4k Ultra HD Blu-rayspelers, dankzij 4k Ultra HD 60Hz video, 4:4:4 Pure Color sub-sampling, HDR … Nog een leuke eigenschap van de SR6011 is dat hij alle signalen kan upscalen naar 4K Ultra HD 50/60Hz materiaal.

De Marantz SR6011 is voorzien van zowel bluetooth als wifi wat het mogelijk maakt om hem volledig draadloos te laten functioneren. Je favoriete muziek kan via Airplay, Spotify Connect of lokale netwerkstations naar de versterker gestreamd worden.  Het enige wat we hier missen is “HEOS multiroom” ondersteuning. Concreet betekent dit dat het niet mogelijk is om muziek van de SR6011 naar andere Marantz en Denon luidsprekers te sturen in je huis. De Marantz SR7011 is echter wel uitgerust met dit systeem, dus mensen voor wie dit een noodzaak is zullen moeten verder kijken of overstappen op de Marantz SR7011.

Marantz staat bekend om zijn goed afgewerkt design en ook de SR6011 zal zich op dit vlak niet anders onderscheiden. De grote klep aan de voorkant verbergt nog een extra set inputs. Er is hier echter geen extra display, in tegenstelling tot de SR7011, wat TV GUI bij aanpassing zo goed als onmisbaar maakt.

In de praktijk

Met zijn 12,7 kg en 16,1 cm hoog is de nodige kracht verreist om de SR6011 uit de doos te krijgen en te installeren. Als we de achterkant bekijken bemerken we dat er zeer veel uitgangen zijn. Waaronder niet alleen de moderne, maar ook zowat alle legacy aansluitingen en analoge 7.1 inputs. Ook de liefhebbers van platenspelers komen aan hun trekken, dankzij de phono ingang.

De Marantz SR6011 is allesbehalve een makkelijk toestel en net daarom heeft Marantz een makkelijk set-up programma ontwikkelt. De TV-GUI moet je aansluiten via HDMI op je tv, zodanig dat de versterker je automatisch helemaal door de setup leidt. Zo wordt ook het Audissey MultiEQ XT32 systeem gebruikt om de speakers individueel te kalibreren naar gelang de luisterruimte. Op ongeveer een kwartiertje tijd is de versterker helemaal geïnstalleerd en klaar om in optimale omstandigheden te presteren.

Al snel kwamen de eerste klanken van “Hotel California (Live at Warner Bros Studios)” feilloos uit de luidsprekers. Tijdens de opening van het lied, valt ook hier weer de warme Marantz klankkleur uit de stereo op, die we ook al bemerkten bij de SR7011. We genieten nu van het introducerend gitaarspel van de gitarist van de Eagles, dat met perfectie door de SR6011 door de kamer geprojecteerd wordt. Hierna weergalmt de eerste bas door kamer, die overweldigend maar toch strak en niet storend is. De geluidservaring is gewoon Marantz, do we need to say more?

Daarna is het de beurt aan een film, ook op dit vlak scoort de SR6011 goed. De versterker wordt niet verstoord door onstuimigheden van explosies, dreunen of dialogen. Elke crash of explosie wordt met een juiste bas geprojecteerd, die de grond laat trillen, zonder dat het scherp of storend overkomt. Maar toch komen de fijnste details aanbod. De dialogen klinken zeer natuurlijk en zijn goed te plaatsen. Met de 3D-surround ervaring is de filmbeleving helemaal compleet en deze audio ervaring zorgt ervoor dat je je als het ware in de film begeeft.

Conclusie

De Marantz SR6011 is een zeer veelzijdige versterker die op alle vlakken scoort. Je krijgt geweldige prestaties en een hele hoop features, voor een goede prijs. De 9 versterkte kanalen kunnen flexibel worden ingezet, het aantal ondersteunde formaten is fenomenaal en alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig. De prestaties zijn uitmuntend, zoals we van Marantz gewend zijn. De enige minpuntjes die we hem kunnen meegeven zijn de besturingsapp die niet altijd optimaal functioneert en het “HEOS multiroom” systeem dat niet ondersteunt wordt. Ben je een echte “multiroom” fan dan kan je beter verder kijken, maar anders ben je bij de Marantz SR6011 zeker aan het juiste adres.

 

Marantz SR6011 AV-Receiver

8.5

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Veelzijdig
  • Veel features
  • Goede prijs/kwaliteit
  • 'Marantz-geluid'

Cons

  • App werkt niet optimaal
  • Geen HEOS Multiroom
Verkooppunten van het merk marantz