Gerenomeerde Canadese audiofabrikant Eon Art brengt met de Boson een gloednieuwe monoblok versterker op de markt. Met zijn unieke volumeregeling is dit model uiterst geschikt voor bi-amping of tri-amping configuraties.

“De Eon Art Boson is echt een versterker voor het leven.”

Eon Art Boson

Elk model is uitgerust met een eigen voortrap die gebruik maakt van drie E88CC JJ TESLA (6922/ 6H23N-EB) buizen, waarbij de vermogenssectie gebruik maakt van vijf kleppen, bestaande uit een JJ TESLA 5AR4/GZ34, een 12AX7, een paar 6V6G en een 0B2. Een halfgeleider impedantie- en aanpassingsbuffercircuit samen met een halfgeleider klasse A-ingangstrap beheert en filtert het signaal alvorens de klasse D uitgangstrap aan te drijven. De Boson kan maximaal 250 Watt bij acht Ohm en 400 Watt bij vier Ohm leveren met slechts twee transistors.

Een controlecircuit met een interne microprocessor staat in voor verschillende metingen en controleert de parameters van de klasse D-sectie en de eerste drie versterkingstrappen: aanpassing van de impedantie, versterking en filters. Volgens de fabrikant lost dit de gebruikelijke problemen van het koppelen van klasse D schakelingen met kleppen op. Het besturingscircuit is intern verbonden met twee andere microprocessoren waarvan één de voorversterkingssectie beheert en de andere belast is met de volumeregeling, de bronselectie, de infrarood- en Bluetooth- afstandsbedieningen en de verbinding tussen de verschillende exemplaren van de Boson. Stroom-, spannings-, weerstands- en temperatuursensoren zijn ingebouwd om de prestaties van het apparaat aanzienlijk te verbeteren.

De condensatoren die worden gebruikt zijn allemaal van bekende en gerespecteerde merken uit de audiowereld. Om enkele op te noemen: Amtrans, Clarity, Duelund, Mundorf en Solen. Eon Art zegt dat het gebruik van condensatoren bewust is georganiseerd zodat er geen faserotatie aan de uitgang is. De Eon Art Boson maakt gebruik van verschillende ferro-elektromagnetische schilden en Faraday-kooien van aluminium en koper om de kritische gebieden te beschermen.

Eon Art Boson

Al deze technologie is makkelijk te bereiken via een lade met daarin de printplaat. Dit biedt niet alleen gemakkelijk toegang maar maakt het ook mogelijk om in de toekomst upgrades uit te voeren en componenten te vervangen. Hierdoor wordt deze prachtige monoblok versterker toekomstbestendig gemaakt.

Via een interne Lundahl splitter kunnen maximaal zes apparaten van de fabrikant op dezelfde bronlijn worden aangesloten. Het aansturen van alle versterkers in een systeem is zeer eenvoudig. Allereerst kan dit worden gedaan met de knoppen aan de voorkant van één van de Bosons in het systeem waarbij de andere simpelweg het commando kan kopiëren. Natuurlijk kan je ook de afstandsbediening gebruiken of heb je de mogelijkheid om het systeem met een computer te bedienen.

Elke printplaat wordt onderworpen aan strenge geautomatiseerde testen na het lassen van de componenten. De apparatuur wordt vervolgens getest op duurzaamheid en stabiliteit over een periode van vierentwintig uur op vol vermogen met behulp van een 64-kanaals M300 Acquisition Center.

Bovendien wordt elk systeem, voordat het de fabriek verlaat, getest met een Audio Precision analyser om er zeker van te zijn dat het complexe muzieksignalen reproduceert. Elke stap, van assemblage tot het kwalitatieve proces wordt gedocumenteerd door verschillende belanghebbenden in de vorm van een certificaat dat vervolgens wordt meegegeven aan de nieuwe eigenaar.

Eon Art Boson

Over de leverbaarheid binnen de Benelux is jammer genoeg nog niets bekend gemaakt. Ook kunnen we jullie nog geen exacte prijsindicatie meegeven. Voor de meest actuele informatie verwijzen we jullie graag door naar de website van Eon Art.