Na het succes van de Mu-so liet Naim weten de familie te willen uitbreiden met verschillende premium producten. De tweede telg heet Mu-so Qb en is een draadloos muzieksysteem in de vorm van, jawel, een kubus. Naim haalt dan ook alles uit de kast om high-end geluid te produceren met een toestel dat niet groter is dan een onnozele Logitech subwoofer. Moeten de Zeppelin en consoorten het warm krijgen?

Design

De Naim Mu-so Qb neemt bijna alle stijlkenmerken over van zijn grote broer. De afwerking in geborsteld aluminium en de transparante voet met verlicht Naim-logo zorgen voor een premium uitstraling. Verzonken in het aluminium ligt een volume-ring die erg nauwkeurig te bedienen valt. Er zitten glazen touch-knoppen in het centrum van de ring verwerkt die oplichten wanneer ze bediend kunnen worden. De driezijdige zwarte speakergrill heeft het typisch gegolfde Mu-so profiel en kan vervangen worden door een blauw, rood of oranje exemplaar. De achterkant wordt gedomineerd door de gigantische koelvinnen, nodig aangezien de Qb tot 300 Watt door zijn drivers jaagt.

21 cm breed, lang en hoog is de Mu-so Qb en toch weet Naim er twee tweeters, twee midrange drivers, twee passieve radiators én een actieve subwoofer in te proppen. Passieve radiatoren zijn uitermate geschikt om uit compacte systemen een groots geluid te halen, denk maar aan een Bose SoundLink Mini of een Harman Kardon Onyx. De twee forse exemplaren van de Qb helpen hem eveneens om voor zijn grootte een ongezien krachtig geluid neer te zetten. Hij doet de slogan ‘Go Deeper’ waarmee Naim de Mu-so reeks presenteert alle eer aan.

Connectiviteit

Streamen kan via UPnP, AirPlay, Spotify Connect, TIDAL of Bluetooth (met aptX). De sample rate is dan beperkt tot 48kHz. Wil je absoluut 24bit/96kHz materiaal in volle glorie beluisteren dan kan dat via de optische en USB-input. Minder enthousiaste hifi-liefhebbers zullen ook blij zijn met de analoge input.

Ook biedt Naim een app aan om de Mu-so Qb te bedienen. De app is handig geïntegreerd met Spotify en Tidal en er kan eenvoudig een multiroom-setup worden opgesteld. Een afstandsbediening is enkel optioneel verkrijgbaar, maar anno 2016 voor de meeste gebruikers overbodig.

Prestaties

In een directe vergelijking met de B&W Zeppelin Wireless valt op hoe laag de Qb gaat. Daar waar de Zeppelin strakkere bassen biedt, dreunt de Qb enkele Hertz dieper. Vooral een meerwaarde op lage volumes, maar voor sommigen overdonderend wanneer de decibels stijgen. Nochtans nodigt de Qb echt uit om luid te spelen. Aan de volume-ring draaien is een attractie op zich en het gemak waarmee deze kleinste telg uit de Mu-so-familie kamers vult, maakt indruk. Ondanks zijn compacte formaat klinkt hij minstens even groots als de Zep.

Het stereobeeld is echter wel beperkt door de compacte afmetingen. Naim positioneert de Mu-so Qb dan ook als een allround systeem dat volledige kamers van geluid voorziet, al dan niet in multiroom-setup. De sound signature, die eerder relaxt is, past hier dan ook perfect bij.

Een van de grote voordelen van de Qb ten opzichte van een conventioneel hifi-systeem is dat hij ook gecomprimeerde mp3’s fantastisch doet klinken. De dynamiek en speelsheid die Naim uit lossy tracks krijgt, biedt een enorme meerwaarde aangezien maar weinig kopers een Qb via USB of optisch gaan aansturen met lossless tracks.

Uit een korte vergelijkende luistertest met de B&O Beoplay A6 bleek duidelijk dat de Mu-so Qb vocaal de betere is. De definitie in de midrange is duidelijk beter en hoge tonen klinken wat verfijnder. De B&O komt nog bombastischer over en kan nog luider, wat vooral een jonger publiek zal aanspreken.

Conclusie

De Naim Mu-so Qb maakt indruk. Hij speelt ongezien krachtig voor zijn formaat en zet een nieuwe maatstaf neer. Dit gaat lichtjes ten koste van de fijne details in vergelijking met de grote Mu-so, maar de Qb heeft een hoog entertainment gehalte.

De volledige berg aan connectiviteit en streaming features maken van de Qb een aantrekkelijk multiroom-systeem dat compacter is dan de concurrentie. Er zijn verschillende topproducten te koop in dit segment, maar één ding is duidelijk: de Naim Mu-so Qb is een topper die als zoete broodjes over de toonbank gaat vliegen.

Naim Mu-so Qb

8.7

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Premium design
  • Krachtig en dynamisch geluid
  • Compact
  • Uitgebreide connectiviteit

Cons

  • De grote Mu-so klinkt nog beter
  • Boet wat in aan verfijning
Verkooppunten van het merk naim