LG presenteerde twee nieuwe concepttelevisies. Beide concepten maken gebruik van OLED-technologie.

LG heeft al enkele OLED-tv’s in zijn gamma. Het bedrijf lijkt wel te kennen te geven dat het veel toekomst in de OLED-technologie ziet. Daarom presenteerde het bedrijf de volgende concepten.


Double Sided OLED

Zoals de naam doet vermoeden, kan een Double Sided OLED aan beide zijden van het scherm beeld uitzenden. Denk bijvoorbeeld aan de monitors in een supermarkt of het station: zo’n scherm kan in een openbare ruimte gemakkelijk de plaats innemen van 2 ‘gewone’ schermen die rug aan rug bevestigd zijn. Ook in de medische sector zullen dit soort schermen vrij snel hun ingang vinden.

Maar ook voor de huiskamer kan je met wat creativiteit enkele applicaties bedenken. Zo kunnen er in theorie twee verschillende programma’s op eenzelfde televisie bekeken worden, aan weerszijden van het scherm dan wel. Ook voor de gamers ziet het er rooskleurig uit: stel je maar een sport- of vechtspel voor waarbij je letterlijk én digitaal tegenover je tegenstander komt te staan.


Wallpaper OLED

De Wallpaper OLED zou in principe je behangpapier kunnen vervangen. Het concept is eenvoudig: een beeldscherm dat zo dun en licht is dat het makkelijk te verplaatsen is.  Het scherm wordt door middel van magneten bevestigd aan een metalen wand. Als je in je huis dus meerdere van die wanden hebt, kan de TV zonder problemen van kamer naar kamer verplaatst worden.

De concept-tv die LG liet zien was maar een goede millimeter dik en woog nog geen twee kilogram. Een bedenking die we ons wel kunnen maken: kabels aansluiten op zo’n smalle tv lijkt niet zo eenvoudig. Dit neemt natuurlijk niet weg dat LG in de toekomst sterker kan inzetten op draadloze apparatuur.

Wat is OLED?

OLED is een relatief nieuwe displaytechniek waarbij het beeldscherm bestaat uit een groot aantal LED-lampjes. Omdat deze LED’s zelf licht kunnen genereren, hebben ze geen achtergrondverlichting nodig. Op deze manier kan een OLED-tv heel wat dunner en dus ook lichter gemaakt worden dan een LCD/LED tv.

OLED biedt vandaag de dag de beste beeldkwaliteit die je je kan wensen van een televisie. LG heeft momenteel al een aantal OLED-tv’s in de aanbieding. De concepten die ze onlangs aan de wereld toonden, laten duidelijk zien dat ze in de toekomst willen inzetten op deze technologie.

Momenteel hangt er nog een relatief hoog prijskaartje aan OLED-tv’s. Hier kan binnenkort verandering in komen, wanneer andere bedrijven ook beginnen inzetten op deze technologie en er meer variatie in de winkelrekken te vinden is.

Verkooppunten van het merk lg