Oppo Digital is een Chinees bedrijf dat nu al meer dan 10 jaar actief is op de markt van digitale elektronica. Meer recent hebben ze hoofdtelefoons, wireless speakers en DACs in productie. Maar voorlopig zijn ze toch voornamelijk bekend vanwege hun DVD en Blurayspelers. Op die markt veroorzaakten ze een kleine revolutie in 2005 toen hun eerste verkoopssucces op het gebied van prijs/kwaliteitsverhouding alle concurrentie achter zich liet.

De Oppo UDP-203 is een 4K/UHD Blurayspeler met ambities, niet alleen op het vlak van features, maar ook op het domein van kwaliteit.

Technologie

Wat biedt de Oppo zowat ? Om te beginnen is het een erg universele speler. Niet alleen 4K/Ultra HD Blurays, maar ook 3D Bluray, DVD, DVD-Audio, CD en zelfs SACD schijfjes vinden een plaatsje in de speler. Daarnaast kan het netwerk als bron worden gebruikt.

UDP-203-back-720

De speler oogt erg fraai strak in geborsteld alu zwart. De frontplaat is stevig, maar nog elegant, de rest van het chassis bestaat eveneens uit metaal. De voornaamste bedieningsknoppen sieren het voorpaneel. Een regelbare hoofdtelefoonaansluiting zou ik nog prettig vinden, maar is niet aanwezig.

Op het gebied van connectiviteit is de UDP-203 wel erg goed toebedeeld. Op de voorplaat gaat het dan enkel om een USB2 aansluiting voor die usb-stick met de vakantiefoto’s van je vrienden. De achterzijde telt heel wat meer lekkers. Allereerst zijn er 3 HDMI aansluitingen : een Main OUT die HDMI 2.0 en HDCP 2.2 ondersteunt en ook HDR uitlevert, een Audio OUT op specficatie 1.4 voor connectiviteit met oudere AVReceivers. Een HDMI 2.0 input is ook voorzien voor de aansluiting van andere apparaten. Die kunnen dan bijvoorbeeld in betere kwaliteit naar 4K geupscaled worden door de Oppo. 4K wordt hierop ondersteund, HDR echter voorlopig niet.

Optische en coaxiale audio out zijn uiteraard ook aanwezig, net zoals een netwerkaansluiting. Vermeldenswaard is zeker ook nog de 7.1 analoog out als je versterker geen HDMI ondersteunt. De Oppo bevat alle mogelijkheden om die individuele kanalen te manipuleren. 2 USB3 aansluitingen kunnen worden gebruikt om harde schijven of andere USB randapparatuur aan te sluiten.

Voor de professionals zijn er ook nog RS232 en trigger aansluitingen voorzien. Door de infrarood aansluiting kan de Oppo eventueel uit het zicht geplaatst worden.

UDP-203-internal-720

De UDP-203 verbergt dan nog een aantal kwaliteitsgerichte onderdelen onder de motorkap : de MediaTek OP8591 SoC speelt daarin de hoofdrol, terwijl een AKM AK4458VN DAC het audiodeel verzorgt voor de analoge 7.1 uitgangen.

Ondersteunde audioformaten lopen tot Dolby TrueHD en Atmos evenals DTS-HDMaster en DTS:X.

In de praktijk

En wat betekent bovenstaande nu. Hoe goed is de Oppo UDP-203 los van de specificaties.

Sluit hem met een HDMI kabel aan aan de receiver en je bent vertrokken. De grafische UI is een toonbeeld van rust en eenvoud. Via het Setup menu kom je terecht in een overzichtelijk, maar zeer uitgebreid UI deel waar je erg veel instellingen kan aanpassen. Daar zijn dingen bij die zeker niet standaard zijn : het naar boven/onder verplaatsen van ondertitels bijvoorbeeld zodat ze niet in het beeld vallen, of het strippen van HDR metadata uit de uitvoer zodat niet de HDR maar wel het kleurbereik behouden wordt Voor audio zitten er pareltjes zoals 5 DAC filter karakteristieken in verborgen. Maar ik heb eigenlijk geen klagen en laat na enige experimenten de standaard instellingen terug aan het woord.

Een SACD in de lade en de audio kan getest worden. Dadelijk opvallend is de lade zelf : fluisterstil zowel tijdens laden als bij het afspelen. Want wat ben je met een signaal-ruisverhouding van 112dB als je van in je zetel de CD kan horen ronddraaien. Niet bij deze Oppo UDP-203 dus : geen enkel mechanisch geluid hoorbaar. En dan begint de muziek. De speler verrast mij toch wel wat : Oppo heeft een reputatie op het niveau van kwaliteit, maar ik had het tonen daarvan meer op het video domein verwacht. Maar ook op audio is de UDP-203 een referentie. De definitie is subliem. De fijnste nuances worden uit het DSD signaal gehaald. De DAC, de connectie loopt voor deze test namelijk over de analoge uitgangen, doet zijn werk uitstekend, het laag is droog maar helemaal aanwezig. Mijn hart bloedt nog altijd wat als ik zie hoe SACD eigenlijk grotendeels een non-starter is geweest, behalve dan misschien in het domein van de klassieke muziek.

Wisselen dan maar. De knoppen op het frontpaneel zorgen voor eenvoudige bediening zonder dat je telkens naar de afstandsbediening moet teruggrijpen. Het audio verhaal is ook verrassend goed op standaard CD over HDMI blijkt. Wat ritmische blues uit de speakers laten knallen toont de dynamische kracht van de Oppo. Het Nederlandse ‘pittig’ komt in de buurt, maar het Engelse ‘snappy’ omschrijft in mijn hoofd nog beter de bijtende correctheid van de UDP-203. Perfecte balans ook. Maar denk niet dat dit een ‘digitale klank’ oplegt. Ook akoestische muziek en klassiek materiaal komen goed uit de verf leert ‘Music for the Funeral of Queen Mary’ van Henry Purcell. Kopers en trommen. En alleen dat : er wordt zeker geen overdreven digitale scherpte toegevoegd. Debet ook aan de hier gebruikte uitstekende Marantz SR7011 uiteraard

Op naar video schijfjes dan. De Bluray versie van ‘Hell or High Water’ toont alle details die uit dit medium te halen vallen. Opvallend zijn randen zonder overdreven scherpte en de zeer realistische kleurweergave. De audio track van Nick Cave doet de rest om van deze fantastische film van David Mackenzie een Americana pareltje te maken.

De referentie op UHD gebied moet op dit moment wel Planet Earth II zijn. David Attenborough, icoon van de betere documentaire, verhaalt hier de huidige enigszins droevige staat van onze planeet, maar dan op een verbluffend detailniveau. De UDP-203 toont hier duidelijk de toegevoegde waarde van HDR. Details die anders bovenaan of onderaan het kleurenspectrum zouden verdwijnen, worden daarmee zichtbaar gemaakt. Het resultaat is opmerkelijk. De Oppo laat het beste zien wat ik op 4K gebied al onder ogen heb gehad.UDP-203-refl-720

Oppo ondersteunt op dit moment geen streaming apps. Dat dit de gebruikersrevaring verbetert door een snellere opstarttijd en navigatie wil ik wel geloven, maar Oppo wapent zich hiermee wel niet erg goed tegen de toekomst die uiteindelijk volledig schijfloos zal zijn, maar wel gebonden aan DRM, wat lokale kopij minder waarschijnlijk maakt. Door HiRes audio en 4K video streaming platformen te integreren via hun UI zouden ze gebruikers beter kunnen binden. Of de aanwezige HDMI-IN voldoende zal zijn om continuïteit te verzekeren, zal nog moeten blijken.

Uit het eigen netwerk kunnen via DLNA ook audio en video files afgespeeld worden. De Oppo UI is snel en erg overzichtelijk. De UDP-203 slikt alle files die ik hem toevertrouw, ook 24 bit HiRes FLAC nummers tot 192kbps zitten daarbij evenals multikanaals DTS WAV files. Ook weergave van video op alle resoluties verloopt probleemloos, een voldoende stabiele netwerkcapaciteit is uiteraard een vereiste. Wisselen tussen bestanden is wel niet erg snel en ik heb niet gevonden hoe je gapless playback van audio files op het netwerk zou kunnen doen. Volgens de manual kan dat wel vanaf USB.

De afstandsbediening is wat je old school zou kunnen noemen qua vormgeving, maar ligt prettig in de hand en licht automatisch op, wat in verduisterde cinema omstandigheden erg welkom is. Alle knoppen zijn logisch geplaatst.

Conclusie

Met de Oppo UDP-203 laat de fabrikant zien dat ze de finesse van het bouwen van een heel erg interessante universele speler nog steeds onder de knie hebben. Audiofielen worden door de perfecte HiRes en SACD afspeelmogelijkheid gecharmeerd terwijl video liefhebbers watertanden bij de schitterende beeldkwaliteit. Opties zoals beweegbare ondertiteling maken deze speler extra interessant voor bijvoorbeeld de cinefiel met 21:9 scherm. De prijs ligt in Europa met 849 Euro wel belachelijk veel boven die in de US. (549$).

Richtprijs

Oppo UDP-203 : 849 Euro

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk oppo
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

DS Audio

Het phono-equalizercircuit van DS Audio eindelijk uitgelegd?

Een tweetal weken geleden publiceerde DS Audio een wel heel opmerkelijk bericht op hun social media: we released optical cartridge equalizer circuit info today. Zo...
Musical Fidelity M3x ViNYL

Musical Fidelity: M3x ViNYL, made in the EU

A phono stage, designed to be without any practical limits. Ze begint Musical Fidelity haar introductie over hun recentste toevoeging: de M3x ViNYL die naar...
T+A Caruso

T+A die Caruso-productserie verder uitbreidt?

Audiobedrijf Theorie und Anwendung, onder sommigen van jullie misschien beter gekend als T+A, breidt hun bestaande Caruso-portfolio verder uit met 3 nieuwe producten. Daaronder vinden we...

Recente video's

Home Cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 3

Vorige week lanceerden we onze tweede aflevering van 'Hoe bouw je een eigen Home Cinema bij jouw thuis'. Wat leuk om te lezen in de...
Eigen home cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 2

Muziekliefhebber, filmliefhebber, Audiovideo2day liefhebber, audiofiel, ... en zo kunnen we nog wel even blijven doorgaan. Wees allen welgekomen! Vol trots lanceren we vandaag onze tweede...
Audiovideo2day Home Cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 1

Intens genieten van de nieuwste films, we horen het je al denken: daarvoor moet je ongetwijfeld naar de bioscoop gaan. Maar in het huidige...