Panasonic DP-UB820EFK Review

De relevantie van een UHD Blu-ray speler staat een beetje onder druk. Door streaming video, opslag in de cloud en supersnelle internetverbindingen kan je in een vrij hoge resolutie kwalitatieve beelden doorsturen naar je scherm. Hierdoor is de nood aan een ‘fysieke’ optische datadrager minder noodzakelijk.

Waarin kan zo’n blu-ray speler dan nog het verschil maken? Of heeft het geen zin meer om in zo’n toestel te investeren? De twijfels, die we bij de aanvang van onze test hadden, werden snel wegnomen. Heerlijk om de beeld- en geluidskwaliteit van een fysieke datadrager in zijn volle resolutie terug te ervaren. Zeker in de huidige tijd van sterk gecomprimeerde Netflix en Amazon Prime beelden.

Uiterlijk en veel mogelijkheden
De Panasonic DP-UB820EFK ziet er vrij sober en traditioneel uit. De slanke behuizing van zwart kunststof kan je vrij eenvoudig in elk TV systeem plaatsen zonder veel ruimte in te nemen. Verder is er een afstandbediening meegeleverd die de bediening vereenvoudigd. Bovenop de speler vind je 2 knoppen : een Aan/Uit-knop en een Eject-knop om je video-disks in te laden. Het loopwerk wordt dan via een uitklapbare frontplaat over de ganse lengte van de blu-ray speler uitgerold. Deze frontplaat verbergt ook een eenvoudig display en een USB aansluiting. Aan de achterzijde zie je dat de DP-UB820EFK voor z’n prijsniveau (€430) veel mogelijkheden biedt. 2 HDMI uitgangen geven de optie, indien je wenst, om beeld en geluid te scheiden en zo de maximale audiovisuele kwaliteit van het toestel te benutten. Boven de LAN-aansluiting kan je een harddisk of USB stick via de 2de USB poort aansluiten. Daarnaast biedt de Blu-ray speler een volledige analoge 7.1 cinch ‘audio out’ en kan je via een Optical Out je digitale audio in PCM/bitstream uitsturen. Kortom, je vindt heel wat mogelijkheden bij DP-UB820EFK die door zijn eerder traditionele en sobere kunststof-behuizing toch wel wat klasse uitstraalt.

Aangesloten op een TV of projector kom je na de snelle opstart (in minder dan 5 seconden) in een basis menu waar je een 6-tal keuzes kan maken. Video, Muziek, Foto’s, Thuisnetwerk, Netwerkdienst en Set-up. Bij ‘Video’, ‘Muziek’ en ‘Foto’s’ kan je kiezen om je content af te spelen van je ‘disc’ of ‘USB’. Via het ‘Thuisnetwerk’-menu vind je elke computer en NAS in je lokaal netwerk om opgeslagen media te streamen. Vanaf de 5de Menu-mogelijkheid ‘Netwerkdienst’ wordt het pas echt plezant. Hierbij vind je een heleboel online app’s zoals YouTube, Netflix, Prime video, Digital Concerthal en een web Browser.
Via het ‘Set-up’-menu zie je wat de Panasonic DP-UB820EFK echt in zijn mars heeft. 4K tot 50p/60p, mogelijkheden om de 2 HDMI uitgangen individueel in te stellen. HDR formaten zoals Dolby Vision en HDR10+ zitten aan boord en via geavanceerde instellingen kan je heel ver gaan in het afstellen van het beeldsignaal dat de DP-UB820EFK uitstuurt.

Verbinden met het internet kan eenvoudig via je bedraad netwerk of via de ingebouwde draadloze ontvanger. Connecteren met andere Panasonic apparaten kan met de beroemde Viera link. En dat alles maakt van de Panasonic DP-UB820EFK een zeer compleet toestel. De uitgebreide functionaliteiten geven in een moderne opstelling veel ondersteuning en comfort aan elke gebruiker en is zalig om te gebruiken.

Verder kan de Blu-ray speler met een heleboel beeldformaten overweg. Alle beeldbestanden van mijn persoonlijke NAS kunnen zonder problemen worden afgespeeld. Dat was in het verleden met andere UHD Blu-ray spelers niet altijd het geval. Dit verdient een dikke duim voor Panasonic!

Beeld- en geluidskwaliteit
De Panasonic DP-UB820EFK is een vlot en gebruiksvriendelijk toestel, waarbij de beeld- en geluidsweergave ook zeer ok zit. We spreken hier over een toestel van €430. Door de positionering van zijn prijs net boven de ‘low budgettoestellen’ (tot 250 euro) en een eind onder de absolute toptoestellen heb je een bepaalde verwachting. En die wordt qua beeld- en geluidskwaliteit ook ruim ingelost. In vergelijking met z’n grote broer : de UB9000 scoort de DP-UB820EFK qua beeldniveau zeker zo goed. Het grote verschil tussen deze 2 toestellen is de voeding en de focus op kwalitatieve audio, die bij de 9000 nog iets verder is uitgewerkt. Omdat de gemiddelde TV- of Homecinema-set geen ver doorgedreven geluidsinstallatie heeft zal menig liefhebber al heel tevreden zijn met de DP-UB820EFK.

Op onze JVC D-ILA projector met 4K beeldverwerking worden de beelden vlot afgespeeld. Eventuele fouten worden op ons 3 meter breed scherm sterk uitvergroot. Bij de DP-UB820EFK hebben we geen problemen kunnen vaststellen. Integendeel zelfs, de Panasonic DP-UB820EFK speelt met zo’n gemak UHD beelden af dat we goed nieuws hebben.

Verbonden met een kwalitatieve HDMI kabel in een zeer performant systeem speelt de DP-UB820EFK op een niveau dat zijn prijs ver overstijgt. Het surround geluid (in High RES) en de HDR beelden geven zo een meerwaarde aan je video-beleving die heel bereikbaar is voor veel filmliefhebbers. Daarnaast valt, bij het afspelen van 4K content vanaf mijn NAS, ook de rust, het gemak waarmee deze Panasonic UHD speler deze beelden verwerkt, op.

Besluit
De Panasonic DP-UB820EFK is uiterlijk een sobere, eenvoudige UHD Blu-ray speler. In contrast met zijn uiterlijk biedt dit rijkelijk uitgerust toestel heel wat gebruiksgemak, functionaliteiten en beeldkwaliteit dat we dit toptoestel op AV2D heel graag vermelden. In vergelijking met duurdere spelers (eigenlijk mogen we dat niet doen) staat hij makkelijk zijn mannetje en op zijn prijsniveau speelt hij door zijn vlotte beeldverwerking heel wat concurrenten naar huis. Eigenlijk zie je dat Panasonic wat R&D kosten heeft bespaard op het uiterlijk maar veel geïnvesteerd heeft voor een prima kwaliteit onder de motorkap.

Daardoor zijn we sterk van de DP-UB820EFK overtuigd. Hij speelt op een prijsniveau dat zijn 430 euro ruim overstijgt. In het begin van de test had ik zeker niet verwacht dat ik als homecinema liefhebber zo tevreden zou zijn met deze ‘ogenschijnlijke’ middenklasse speler. Daarom raden we dit toestel graag aan voor elke homecinema liefhebber.

€430
8.5

Prestaties

8.7/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

7.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Beeldkwaliteit is bovengemiddeld
  • Functionaliteiten en Apps
  • Verwerking verschillende video-formaten
  • Kleine behuizing
  • Dubbele HDMI en 7.1 analog uitgang uitzonderlijk voor dit prijsniveau

Cons

  • Uitklapbare frontklep niet in alle omstandigheden handig
Verkooppunten van het merk panasonic