Je kunt hem noemen zoals je wil, maar Paul Hattink omschrijft zichzelf het liefst als een man die zijn passie voor muziek met zoveel mogelijk mensen wil delen. Daar heeft hij de handen meer dan vol mee.

In oktober 2015 vierde Paul Hattink zijn 40-jarig jubileum in de muziekwereld. Gestart als weekendhulp in een grammofoonplatenwinkel in Breda, ontpopte hij zich tot importeur van het roemruchte audiomerk Accuphase Laboratory, oprichter en bezieler van de online radiozender Hi Online, muzikant en producer van de legendarische ‘Hatfield’s End’-cd’s. Binnenkort verschijnt zelfs zijn eerste vinylplaat. 

Ik dacht bij mezelf: dit moet beter kunnen

Hi On Line
We ontmoeten de inmiddels 68-jarige Paul in zijn woning in Breda. We worden er warm onthaald en de sfeer is onmiddellijk hartelijk. Met een man als Paul weet je niet waar eerst te beginnen. Dus starten we maar met ‘Hi On Line’, de internetradio die hij eigenhandig in het leven riep. “Ik vond de kwaliteit van de meeste internetradiozenders ondermaats”, vertelt Paul. “Ik dacht bij mezelf: dit moet beter kunnen. Daarom heb ik me in de materie verdiept en uitgezocht hoe ik het best mogelijke geluid uit een internetradiozender kon persen. Met als enig doel om iedereen gelukkig te maken met gevarieerde muziek in een hoogwaardige kwaliteit.”

Instant succes
“In april 2011 startte ik mijn eerste uitzending met de ‘Matthäus-‘ en ‘Johannes-Passion’ van Bach, live gestreamd vanaf een tape deck”, zegt Paul. “De luisteraars konden de uitzending in realtime volgen via mijn webcam in de studio. Dat sloeg zo geweldig aan dat ik in de kortste keren de publiciteit haalde. Inmiddels is Hi On Line uitgegroeid tot een internetradiozender met een zeer gevarieerd muzikaal aanbod die in meer dan 188 landen beluisterd wordt en jaarlijks meer dan 100.000 luisteraars aantrekt.”

Je bent vijftig jaar maar je zit als een kind te huilen omdat een jongensdroom in vervulling gaat

Hoog op de lat
De reden voor dat succes is vooral te danken aan de hoge kwaliteit waarin Hi On Line uitzendt. Om ons te laten zien hoe dat er in de praktijk aan toe gaat, troont Paul ons mee naar de bovenverdieping van zijn woning waar hij er een professionele muziekstudio op na houdt. “Hier zijn alle ideeën geboren”, glundert hij, “en van hieruit stuur ik Hi On Line de ether in.” Hier werden ook de ‘Stonehenge’- cd’s opgenomen, maar daarover straks meer. “Hi On Line wordt bewust in drie woorden geschreven”, legt Paul enigszins bezwerend uit. “Hiermee refereer ik naar ‘hoog op de lat’, om aan te geven hoe hoogtechnologisch en kwalitatief het er hier aan toe gaat.”

24 op 7 in 320 kbps
“Om die hoge kwaliteit te bereiken, maak ik gebruik van de software van ‘Sam Broadcaster’, de nummer 1 in software voor internetradio”, legt Paul uit. “Alle muziek wordt vanaf de servers bij Sam Broadcaster in ‘the cloud’ gestreamd in 320 kbps, wat cd-kwaliteit benadert. Via ‘vTuner’ en ‘TuneIn’ worden die ethernetsignalen doorgeven waardoor Hi On Line op de meeste streamers beschikbaar is. Zelfs onderweg is Hi On Line beschikbaar op je smartphone via de app die ik hiervoor ontwikkelde. Op www.hionline.eu kun je de acht verschillende zenders van Hi On Line vinden en zien hoe het er aan toe gaat, ook achter de schermen. En dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Want zelfs als de stroom hier zou uitvallen, gaat de uitzending gewoon verder. Maar, ik kan te allen tijde en in realtime het roer overnemen.” 

Accuphase Laboratory
De voorliefde van Paul voor kwalitatief hoogwaardige muziek is in belangrijke mate het gevolg van zijn affiniteit met Accuphase. “In 1978 viel er in mijn toenmalige audiozaak ‘Hi Fine’ een vertegenwoordiger binnen van het Japanse merk Accuphase”, vertelt Paul. “Hij beweerde dat de tuner die hij me voorstelde bepalend zou zijn voor mijn verdere muziekbeleving. Dat wilde ik eerst wel eens horen. Maar toen ik die tuner aansloot, viel mijn mond letterlijk open. Dat was de sound die ik zocht. De warmte in het middengebied en het natuurlijke gevoel, fantastisch! Toen hij me achteraf ook een versterker leverde, is mijn hart voor Accuphase open gegaan en is het merk een deel van mij geworden. Toen ik later in de groothandel terecht kwam en ik gevraagd werd om Accuphase te verdelen, was ik een gelukkig man.”

In alles wat ik doe, voert Accuphase de boventoon

Verwenning en toverij
Paul is ondertussen al 12 jaar importeur van Accuphase, een merk dat volgens hem zijn gelijke nog niet heeft. “Als je met Accuphase werkt, ben je verwend”, verzekert Paul. “De naam zegt het zelf, ‘accu’ staat voor ‘accuraat’ en ‘phase’ voor ‘fase’, de belangrijkste factoren in audiotechnologie. Accuphase  tovert in het middengebied en zorgt voor harmonie. Ik kan blindelings horen of ik een Accuphase hoor spelen. Ik verzeker je, eens je aan een Accuphase met zijn juiste, fantastische weergave gewend bent, is er geen weg terug.”

De som der factoren
“Je begrijpt dat je als je dermate verwend bent, geen genoegen meer neemt met inferieure kwaliteit”, aldus Paul. “Dus ook als je streamt wil je de best mogelijke kwaliteit. De koppeling van Accuphase aan Hi On Line is dan ook een som der factoren. Een mooie zender wiens kwaliteit ten volle tot zijn recht komt dankzij een even mooie versterker. Jammer genoeg zit er bij Accuphase nog geen mediaplayer in de pipeline.  Dat komt omdat Japanners nog altijd zweren bij lp’s en cd’s. En aangezien de afzet van Accuphase voor 70% in eigen land blijft, moeten we daar helaas voorlopig nog niet op rekenen.” 

 

Hatfield’s End
Waar we wel op kunnen rekenen, zijn de cd’s van ‘Hatfield’s End’, het project dat Paul Hattink vanuit zijn studio in Breda op de wereld losliet. De eerste cd ‘Stonehenge 4, Echoes of ancient mysteries’ verscheen in 2000. Onmiddellijk deden allerlei geruchten de ronde over wie die muziek gemaakt had. Er werd wild gespeculeerd maar niemand kon de identiteit van Paul Hattink achterhalen. “Hatfield’s End was een puur fictieve, Engels klinkende naam”, glundert Paul, “samengesteld uit mijn naam en de naam van de man die het project samen met mij verzonnen had. Maar, er bestaat in Engeland wel degelijk een dorpje dat Hatfield heet. Het ligt overigens redelijk in de buurt van Stonehenge.”

De mythe
“Zo hebben we een mythe gecreëerd die we lang hebben kunnen ophouden”, lacht Paul. Een erg succesvolle mythe, zoals bleek. “Er werden vijftienduizend exemplaren geperst van de cd en ik heb er zelfs een half jaar mee in de top 100 van de best verkochte cd’s gestaan. Dan weet je echt niet wat je overkomt. Je bent vijftig jaar maar je zit als een kind te huilen omdat een jongensdroom in vervulling gaat. Ik maakte muziek en het werd mooi gevonden.”

Revealing the myth
De mythe werd onthuld in 2005 toen ‘Hatfield’s End, Revealing the Mythe’ uitgebracht werd. Toen bleek dat Paul Hattink in zijn eentje alle muziekpartijen ingespeeld, opgenomen en gemixed had. “Alle speculaties dat Pink Floyd, Vangelis of Mike Oldfield er bij betrokken waren, bleken ongegrond”, lacht Paul. “En weet je, tot op vandaag zijn er nog altijd mensen die me vragen waar ze Stonehenge 1, 2 en 3 kunnen kopen. Dat was ook een geintje van me”, buldert Paul. “Die hebben nooit bestaan. Maar ik vond het leuk om met Stonehenge 4 te beginnen.”

Ik had nooit durven dromen dat ik het zo ver zou schoppen in de muziekwereld

Topkwaliteit
Wat absoluut geen geintje was, is de opnamekwaliteit van de Stonehenge-serie. “Ik wilde op het vlak van kwaliteit het onderste uit de kan halen”, zegt Paul. “Daar heb ik altijd aan blijven vasthouden. Ik maakte gebruik van de allerbeste opnametechnieken die op dat moment beschikbaar waren. Maar tegelijk wilde ik aantonen dat ik met de bescheiden middelen waarover ik beschikte een absoluut topproduct kon afleveren.”

Accuphase, de rode draad
Het is duidelijk dat Accuphase de rode draad is in de carrière van Paul Hattink. “Dat klopt”, bevestigt hij volmondig. “Alles wat ik gedaan heb, heeft te maken met Accuphase. De cd’s die ik uitgebracht heb en Hi On Line, alle muziek werd op apparatuur van Accuphase beluisterd en beoordeeld. In alles wat ik doe, voert Accuphase de boventoon.”

De ultieme kroon op het werk
Paul Hattink is er de man niet naar om stil te zitten. “Ik heb nog veel plannen”, lacht hij, “maar eerst wil ik de resultaten afwachten van mijn eerste elpee die op 27 oktober gepresenteerd wordt bij ‘Poulissen Audio Video Center’ in Roermond. De plaat zal er voor het eerst gedraaid worden met een ‘Transrotor Rodino’- draaitafel die uitgerust wordt met het gloednieuwe ‘AC-6 MC’- element van Accuphase. Het management van Accuphase zal voor de gelegenheid naar Roermond afzakken. Ik zal hen met gepaste trots het eerste exemplaar van mijn lp overhandigen. Achteraf zullen we de distributiemogelijkheden naar Japan bekijken. Stel je voor dat mijn muziek in Japan zou aanslaan. Dat zou de ultieme kroon op mijn werk zijn. Hoe het ook draait of keert, ik had nooit durven dromen dat ik het zo ver zou kunnen schoppen in de muziekwereld.”

Verkooppunten van het merk accuphase