Wie vandaag een tv koopt met een budget groter dan €1000 doet er best aan om een OLED tv te overwegen. Deze technologie laat toe om, in tegenstelling tot LCD tv’s, de pixels individueel op te lichten of uit te schakelen. Dit resulteert in een oneindig contrast waarbij zwartwaardes echt zwart zijn, de pixels staan immers ‘uit’. De tv-markt kent vele marketingtrucs die even snel gaan als ze gekomen zijn – wie kijkt er nog 3D films op zijn curved tv – maar de stap van LCD naar OLED is groot genoeg om een meerprijs te rechtvaardigen.

Zo’n 75% van alle OLED panelen wordt anno 2018 verkocht door LG. Ook bij Philips is dat niet anders want zowel de 803- als 903-serie maakt gebruik van LG’s 2018 4K OLED paneel. De Philips OLED TV 803-serie is beschikbaar in 55- en 65-inch varianten en wordt gepositioneerd als subtopper net onder de 903-serie. Beide series gebruiken dezelfde beeldtechnologie, enkel voegt de laatste een ingebouwd Bowers & Wilkins geluidssysteem toe. Heb je al een homecinema systeem of zoek je niet de ultieme geluidsbeleving dan biedt de 803-serie interessante tv’s voor een acceptabele prijs. Wij mochten met de Philips 55OLED803 aan de slag.

Bouwkwaliteit
Philips voorziet de 55OLED803 alvast van de juiste looks. De OLED technologie heeft geen backlight nodig en laat toe om het scherm uitzonderlijk dun te ontwerpen. Dat is ook hier het geval, al is de behuizing onderaan – die alle aansluitingen, luidsprekers en andere componenten omvat – redelijk stevig. Hierin zijn ook de Ambilight LEDs verwerkt die de kamer baden in een zee van gekleurd licht. Samen met de dunne schermrand en de twee elegante voetjes maakt dat de 55OLED803 tot een stijlvolle verschijning. Let op: de schermrand zit op amper 3cm boven je tv-meubel dus een digicorder of Blu-ray-speler eronder plaatsen kan niet.

Specificaties
Op vlak van connectiviteit is de 55OLED803 niet de beste van de klas, maar wel bij de les. Achteraan vind je vier HDMI-inputs met HDCP2.2 en 4K ondersteuning waarvan twee de volledige 2160/60p specificatie ondersteunen. Voor de meeste gebruikers zal dit voldoende zijn. Toch hadden we graag onze 4k Blu-ray-speler, PS4 Pro én 4K netwerkspeler met ondersteuning voor 60p verbonden. AV-receivers bieden hier uiteraard een oplossing voor.

Andere aansluitingsmogelijkheden zijn er in de vorm van twee USB-aansluitingen, een componenteningang, RCA-ingang, optische uitgang, hoofdtelefoonuitgang, …. Connectiviteit met internet kan via LAN of via een WiFi 802.11ac dual band module.

De Smart-tv draait op Android 7.0 en doet beroep op de Philips P5 chip, een quad-core processor. Door de menustructuren navigeren gaat uiteraard vlot en de processor kan standaard content upscalen naar content van HDR-achtige kwaliteit.

Leuk is dat Philips een extra afstandsbediening levert die er sexy uitziet. Deze heeft het formaat van een smal pennendoosje met daarop enkele basisknoppen (aan/uit-, vorige-, thuis-knop) en een klein touchpad om te navigeren. In de praktijk gebruikten we enkel de volwaardige afstandsbediening, dus zie het vooral als een mooie extra afstandsbediening.

Beeldkwaliteit
Het OLED paneel in de Philips 55OLED803 vind je ook terug in andere recente OLED tv’s zoals de LG C8 OLED. Eigen aan dit paneel zijn de levendige kleuren die films als Avatar een nieuwe ervaring geven. Er zijn scenes zoals die met de Tree of Souls waarin de kleuren bijna uit het scherm springen en aantonen waarom OLED zo’n mooie technologie is. Contrast is eveneens van de bovenste plank. Het zwarte gat in Interstellar is werkelijk pikzwart en dankzij de helderheid van 1000 nits zijn de lichtringen errond bijna oogverblindend. Dat maakt de kijkervaring behoorlijk sensationeel.

Philips onderscheidt zich van de concurrentie met uitstekende upscale functionaliteiten van de P5 chip. HD content omvormen naar 4K biedt hier echt een meerwaarde. Zelfs haartjes op dierenvachten in Planet Earth worden beter zichtbaar terwijl dit bij veel tv’s toch moeilijk blijkt. Ook het upscalen naar HDR content helpt, al zal je in flitsende scenes nooit dezelfde enorme contrasten vinden als bij echte HDR beelden.

Ambilight kennen we al jaren en is ook hier netjes geïntegreerd in de behuizing. Een extra plus is ook de compatibiliteit met het Philips Hue systeem dat toelaat de meeste lampen in huis te vervangen door een slim Philips exemplaar en dit via een app of een smartspeaker te bedienen. Deze lampen kan je dus ook aan deze tv koppelen en mee de kleur van het beeld laten volgen.

Geluidskwaliteit
Ook al moet de 803 serie het doen zonder de Bowers & Wilkins luidsprekers van de 903 serie, toch klinkt de 55OLED803 zeer goed voor een tv. Ingebouwd zijn gescheiden tweeters en mid-range drivers en centraal achteraan een kleine subwoofer met twee passieve radiatoren. Dit zorgt voor een verrassend diep en vol geluid dat dagelijks tv-kijken aangenamer maakt. Een 2.1-setup zal natuurlijk beter presteren, zeker bij actiefilms en op hoger volume, maar voor de meeste consumenten zullen tevreden zijn met wat de 803 serie kan.

Conclusie
De Philips 55OLED803 is een geweldige tv die op het verlanglijstje van velen hoort te staan. Strakke looks, degelijk geluid en een indrukwekkende beeldkwaliteit met Ambilight als kers op de taart. Upscaling door de P5 chip biedt echt een toegevoegde waarde en ook de verwerking van bewegende beelden gaat vloeiend en natuurlijk. De adviesprijs van € 1.999 valt dan ook te verantwoorden gezien het zeer complete totaalpakket dat je hiervoor krijgt.

Philips 55OLED803

0.00
8.8

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.8/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • Contrastwaarden
  • HDR & 4K upscaling
  • Strak design
  • Ambilight
  • Kamervullend geluid

Cons

  • 2 full spec HDMI ingangen
Verkooppunten van het merk philips