5G is in zicht: tijdens het Snapdragon Tech Summit-event heeft Qualcomm zijn next-gen chip onthuld, de Snapdragon 855 Mobile Platform. Deze chip ondersteunt 5G NR mmWave en multi-gigabit 4G-connectiviteit voor ongekende 4G-snelheden. Volgens Qualcomm zou de 5G NR mmWave tot wel 20x hogere snelheden dan 4G bieden.

De processor levert een geclaimde verbetering van 45 procent en 20 procent in CPU- en GPU-prestaties respectievelijk, terwijl een nieuwe Hexagon 690-processor is ontwikkeld voor AI, die zogenaamd verbeteringen in stem-assistent-mogelijkheden en functies brengt, zoals Elevoc’s ruisonderdrukking voor meer heldere telefoongesprekken. Qualcomm’s Quick Charge 4+ technologie belooft de batterij van een smartphone ook in slechts 15 minuten half te vullen.

Maar misschien wel een van de meest interessante functies van de Snapdragon 855 is de camera-gevoede processor, die ‘beter dan ooit’ 4K HDR-weergave belooft. Het maakt 4K HDR-video-opname mogelijk in portretmodus en HDR10+ -ondersteuning (nog eens twee ‘wereldprimeur’-claims). Het stroomverbruik voor video-opnamen is met ongeveer 30 procent verbeterd in vergelijking met wat de vorige generatie chip ook kan.

De Snapdragon 855 ondersteunt ook de aptX Adaptive Bluetooth-codec van Qualcomm, die is ontworpen om de robuustheid te verbeteren en een ‘glitch-free’-ervaring te bieden, en zou de codec kunnen zijn die uiteindelijk Bluetooth overtreft met 48 kHz-overdracht.