Hoe obsessie klinkt

De D11 bookshelf speaker is het grootste model uit de Demand Series van Definitive Technology. Een stoere Amerikaan die het resultaat blijkt te zijn van een obsessie voor muziek en technologie. Fake news or a fact, we hebben het uitgezocht.

Born in the USA
Definitive Technology uit California werd ongeveer 30 jaar geleden opgericht door Sandy Gross, de man achter het in de USA erg populaire Polk Audio. De missie was duidelijk: de markt veroveren met high-end speakers voor home cinema. Dank zij de passie voor entertainment en technologische perfectie van Gross, ontpopte Definitive Technology zich tot een van de grotere spelers op de Amerikaanse markt. Naar eigen zeggen, de realisatie van een obsessie.

Welcome to Europe
In 2017 kwam Definitive Technology, als onderdeel van de vroegere D+M Group, in handen van Sound United. Het startsein om het merk te lanceren in Europa. We ontdekten Definitive Technology tijdens de dealer conference van Sound United in Alicante in een set-up met Denon. De verzamelde pers was aangenaam verrast door deze nieuwkomer om de Europese markt.

‘De D11 verdient het om gezien te worden’

Demand Series
Het begrip ‘boekenplankluidspreker’, in het Amerikaans ‘bookshelf speaker’, is niet alleen een mooi woord om te scrabbelen, het is ook de verzamelnaam voor compacte luidsprekers die een discrete plaats innemen op de boekenplank. De Demand Series van Definitive Technology heeft er 3 soorten van in huis: de kleine D7, de wat grotere D9 en de stoere D11. De flink uit de kluiten gewassen D11 kun je bezwaarlijk nog een bookshelf noemen, tenzij je bij wijze van spreken over een boekenplank in gewapend beton beschikt. Toch even meegeven dat de D7, D9 en D11 dezelfde technologie aan boord hebben, ondanks hun verschillende afmetingen.

Solid as a rock
Over de bouwkwaliteit van de D11 kunnen we absoluut niet klagen. De handgemaakte behuizing in MDF is afgewerkt met 5 lagen zwarte glansverf en is spiegelglad gepolijst. Ze wordt gecombineerd met een front in natuurlijk gepareld, geperst aluminium. Het geeft de D11 een fraai industrieel design. Opgelet, de bovenkant van de behuizing is open en bespannen met luidsprekerdoek en kan bijgevolg niet dienst doen om er een sanseveria op te zetten! Het nut hiervan hebben we voorlopig niet kunnen achterhalen. De vergulde connectoren ogen fraai en solide en bieden de mogelijkheid om de D11 te bi-wiren. Het meegeleverde zwarte, akoestisch transparante luidsprekerrooster dat met magneetjes op het front van de D11 kleeft, hebben we achterwege gelaten. Het onttrekt de schoonheid van de D11 te veel aan het oog, en dat zou jammer zijn.

No happy feet
Amerikanen leven graag op grote voet, maar bij de D11 hebben ze de voeten weggelaten of vergeten. De D11 steunt op 2 rubberen kleefstrips over de volledige breedte van de speaker. Van voetjes is geen sprake. Onbegrijpelijk, want als je hem op een houten ondergrond plaatst, wat meestal het geval is bij een boekenplank, speelt de hele santeboetiek mee. Met als resultaat een onvoorstelbaar overdadig en ongecontroleerd laag waardoor de boeken bij een hoger volume bij wijze van spreken van de boekenplank daveren. Geen nood, met het assortiment voetjes dat we in huis hebben, konden we de D11 alsnog stabiel en resonantievrij opstellen.

‘Het ontbreekt Definitive Technology niet aan patenten’

On high heels
Gelukkig is er de Demand ST1 bookshelf speaker stand die de jongens van Sound United in hun vooruitziendheid meegeleverd hadden. Een fraaie matzwart gelakte aluminium staander waarop de D11 mooi tot zijn recht komt. Helaas laat de staander zich wat lastig ineenschroeven en is het geen sinecure om de D11 er op te monteren. Maar met wat bloed, zweet en tranen kan de klus geklaard worden. Het resultaat is schitterend. De D11 verdient het om gezien te worden.

As a result from an obsession
Dat Definitive Technology beschouwd wordt als het resultaat van een obsessie, blijkt uit de fraaie features waarover de gehele Demand Series beschikt. We zetten er een aantal op een rijtje.

Alignment Lens™ & Lineair Response Waveguide™
De D11 is uitgerust met een tweeter met een opvallende koepel van gegalvaniseerd aluminium, de gepatenteerde 20/20 Wave Alignment Lens™. Deze koepel geeft een draai van 5 graden aan het geluid van de tweeter zodat de hoge tonen beter verspreid worden. In combinatie met het eveneens gepatenteerde Lineair Response Waveguide systeem van Definitive Technology wordt het stereobeeld hierdoor bijzonder precies opgebouwd en genieten we van een natuurlijk timbre in het middengebied.

BDSS™-Midrange/woofer
Het ontbreekt Definitive Technology niet aan patenten, want ook het Balanced Double Surround System, kortweg BDSS, draagt een aanzienlijk steentje bij aan de detaillering van het geluid. De kenmerkende en in het oog springende buis die uit het hart van de woofer steekt, is een passieve basradiator die instaat voor krachtige maar gecontroleerde bassen die je niet van dit type speaker zou verwachten.

‘De D11 zien en horen we het liefst op zijn staander’

A good companion
We hebben het de D11 niet echt gemakkelijk gemaakt, temeer omdat we hem de plaats hebben laten innemen van onze Sonus Fabers. We hebben hem aangestuurd door een Quad Vene, een overigens sterk onderschatte, goedkope geïntegreerde versterker, en door een onverbiddelijke Lyngdorf TDA-2170 geïntegreerde versterker met RoomPerfect module aan boord.

Listen tot he music
Dat er muziek uit de D11 komt, wisten we al sinds Alicante. Maar in een huiskameromgeving wordt het allemaal nog wat beter. Net omwille van zijn technologische eigenschappen, is de D11 niet moeilijk om te positioneren. Dat heeft uiteraard ook te maken met het feit dat hij ontworpen is als een bookshelf speaker. Feit is dat deze relatief kleine speaker vanop zijn hoge staander de kamer ruimschoots vult met een aangenaam en gedetailleerd geluid, zonder in uitersten te vervallen. Van een zogenaamd typisch Amerikaans karakter is geen sprake, de D11 is bijzonder neutraal. We kunnen de D11 zonder blozen de eigenschappen van een goede monitor speaker toedichten. Je kunt er uren naar luisteren zonder verveeld te geraken, en dat is ook wat we gedaan hebben.

Finally
Definitive Technology is er met de Demand Series in geslaagd om een leuke lijn boekenplankluidsprekers op de markt los te laten. Klein in afmetingen maar groots in geluid. De D11 zien en horen we het liefst op zijn staander, en dat is als compliment bedoeld. Rekening houdend met de bescheiden prijs van 1200 euro die je voor een setje moet neertellen, kunnen we niet anders dan besluiten dat deze stoere Amerikaan een absolute aanrader is. We weten inmiddels hoe obsessie klinkt. Moeilijk om uit te leggen, je moet het aan den lijve ondervinden!

Review Definitive Technology D11 bookshelf speaker

€1199
8.1

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.5/10
Verkooppunten van het merk definitive-technology