De radio. Deed zijn intrede bijna een eeuw geleden in onze westerse samenleving en is ondertussen al een gevestigde ‘audio-waarde’ in vele huishoudens. De eerste modellen die toen indertijd op de markt verschenen hadden een wel zeer typisch en kenmerkend design waarbij authenticiteit centraal stond. Denk maar aan de grote ‘houten blok’ die misschien nu nog bij je grootouders in de living staat te blinken. Vandaag de dag zijn ze zelfs voor sommige liefhebbers nog steeds een gewild collector’s item. Verzamelaars gebruiken ze dan bijvoorbeeld als decoratief object, om eraan te sleutelen of ernaar te luisteren vanwege het nostalgische geluid. Maar zoals dat spreekwoord gaat: time flies when having ‘musical’ fun en so does technology. Ik ben zelf geboren in de jaren ‘96, de tijd van die ‘oude’ radio’s heb ik dus niet meer meegemaakt, maar ik herinner me wel nog levendig onze ‘gigantische’ hifi stereo radio die bij ons op de kast in de woonkamer stond. 2 reusachtige speakers in combinatie met een cassettespeler, cd-speler, … 

Nu, anno 2020, zal niet iedereen zo snel een dergelijke radio set in huis halen. Soms wil je ook gewoon een klein en compact apparaat met dezelfde functies om een ruimte te vullen met een kwalitatieve sound. Smart speakers, smart headphones, … kenden jullie al maar hebben jullie ook al eens kennis gemaakt met de CR-ST100S smart radio van Kenwood? 

review Kenwood CR-ST100SDe Kenwood CR-ST100S is een compacte slimme radio uitgerust met o.a. DAB+, internet radio, FM-RDS, Spotify Connect, bluetooth, USB, een TFT kleurendisplay, … en nog heel wat andere leuke features die we in deze review graag aan jullie toelichten.

De CR-ST100S werd eerder dit jaar gelanceerd door Kenwood in het portfolio van hun portable audio en wordt warm onthaald door het grote publiek, toch zeker als we de online reviews van de eindgebruikers lezen. Benieuwd naar hoe wij deze wifi smart radio hebben ervaren?

Het design: gewoon simpel, fris en strak

Wat betreft het uiterlijk valt er alvast niet over te klagen. De Kenwood radio heeft een compacte en robuuste behuizing met mooi afgeronde hoeken zodat ie mooi integreert in elk interieur. Niet te veel tierlantijntjes en knoppen: gewoon simpel, fris en strak. Net zoals ik het graag heb.

Het ontwerp doet me zelfs een beetje denken aan die ‘nostalgische’ radio’s van vroeger Vooral vanwege de twee prominente draaiknoppen en de knoppen voor de bediening aan de bovenzijde. Maar dan wel met het verschil dat er toen geen kleurendisplay en afstandsbediening waren voorzien. Nice job, Kenwood! 

Wil je graag meer nog meer ontdekken over de technische specificaties van deze smart radio? Neem dan zeker eens een kijkje naar onze video die wij hebben gemaakt over dit leuke en sfeervolle product.

Verbindingsmogelijkheden: uitgebreid, echt uitgebreid!

De aansluitmogelijkheden daar kunnen we vrij kort over zijn. DAB+, Internet Radio, FM-RDS, Spotify Connect, Bluetooth, USB of Line-In? Jij zit aan het roer en bepaalt hoe en op welke manier je wilt genieten van je favoriete songs. Er zijn in totaal 20 presets aanwezig voor je favoriete DAB+ of FM-station, 20 presets voor internetradiozenders of podcasts en dan nog eens 10 plaatsen voor Spotify-presets.

Geluidskwaliteit: meer dan voldoende voor jouw huishouden

Onder het stijlvolle design zit er een 2 x 10 Watt versterker ingebouwd die op zijn beurt de speakers aanstuurt. Volgens mij meer dan voldoende om kleine tot middelgrote ruimtes te vullen met de muzikale noot. We hebben hem vooral getest in een redelijk kleine ruimte, namelijk de slaapkamer, maar ook in onze keuken of living wist de CR-ST100S zijn mannetje te staan.

Als je van plan bent om de smart radio te gebruiken in echt grote ruimtes, dan zal je merken dan de CR-ST100S het moeilijker heeft om een echte krachtige sound neer te zetten. Maar voor de meeste huishoudens is dit apparaat echt wel meer dan voldoende. Zelfs als je op een zonnige zomerdag wilt genieten van leuke muziek in combinatie met een heerlijke cocktail in je eigen tuin. Corona proof all the way!

Multifunctionaliteit alom

Wat me ook enorm opviel tijdens het reviewen is de multifunctionaliteit, je kan er heel veel kanten mee op.

  • Plaats je hem in de living, dan is het bedienen ervan met behulp van de afstandsbediening kinderspel
  • Plaats je hem in de keuken, dan komt de de ingebouwde klokfunctie handig van pas als je aan het kokkerellen bent
  • Plaats je hem in de slaapkamer, dan kan je ontwaken bij het horen van je favoriete radiozender

Maar enkele simpele voorbeelden ter illustratie om aan te geven dat het meer is dan alleen een simpele radio die enkel muziek kan afspelen.

Sindskort heb ik trouwens ook kennis gemaakt met het gebruiksgemak van de slimme spraakgestuurde assistent genaamd Google Assistant. Deze functie zit jammer genoeg niet vervat in de Kenwood CR-ST100S. Maar gezien het prijskaartje van 179,- euro is dat wel begrijpelijk. Want voor dit budget krijg je ook wel heel wat in de plaats waarbij iets zoals bijvoorbeeld Google Assistant een leuk extra zou zijn, maar niet noodzakelijk. 

Mobiliteit is key

Compact en ultra-draagbaar, dat zijn twee termen die bij mij meteen te binnen schieten na het uitgebreid testen van de CR-ST100S. De radio heeft een gewicht van 1,7 kg en is 24,5 x 14,5 x 11,5 cm ‘klein’. 

Wat je wel in het achterhoofd moet houden is dat je de CR-ST100S enkel en alleen kan gebruiken op de netspanning. Er is dus geen ingebouwde accu voorzien zodat je hem kan gebruiken op afgelegen locaties waar er geen stroomvoorziening is. Nu, om dit ook een beetje te nuanceren: dat is ook niet de insteek geweest van Kenwood. Deze smart radio hoort ook thuis in het portable audio segment en is vooral bedoeld om te gebruiken in een woonst. 

“Fashionable and stylish. In conjunction with the excellent sound quality this radio ensures an extraordinary sound experience. This digital radio fits anywhere and is a real eye-catcher for kitchens and other rooms.”

Bedienen doe je op de radio zelf of met de afstandsbediening

Zoals we net al hadden aangegeven, bij levering ontvang je een handige afstandsbediening. Hiermee heb je de volledige controle in handen over de CR-ST100S. Het volume aanpassen, de muziek pauzeren, het wachtwoord ingeven voor te verbinden met het wifi-netwerk, … Het is allemaal maar 1 druk op de toets van je verwijdert.

Als je meer een fan bent van de fysieke knoppen, no worries because the smart radio got you covered. Aan de bovenkant vind je dezelfde controls terug als op de afstandsbediening, weliswaar minder uitgebreidt maar ze bieden uiteindelijk wel dezelfde mogelijkheden. De bedieningsknoppen zijn persoonlijk niet echt aan mij besteedt, geef mij maar de remote om vanop een afstandje te ‘zappen’.

Ons eindoordeel: de moeite waard om zelf in huis te halen?

All you need for your perfect entertainment. Een quote die staat vermeldt op de sticker aan de voorzijde, iets waar ik me met veel plezier bij aansluit. Je haalt hem al in huis voor € 179,-. Mij lijkt het in ieder geval een acceptabele prijs, toch zeker voor een slimme radio met deze specificaties en mogelijkheden.

Ben je na het lezen van deze review nieuwsgierig naar alle verdere details van dit model? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Kenwood en ontdek of de CR-ST100S nu echt iets voor jou is.

Kenwood CR-ST100S

€ 179,-
9

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Multifunctioneel: gebruik hem waar je wilt en wanneer je wilt
  • Enorm compact
  • Uitstekend bedieningsgemak: met de afstandsbediening of de knoppen boven op de CR-ST100S

Cons

  • Als je hem wilt gebruiken op plaatsen zonder stroomvoorziening kan je hem
  • Een spraakgestuurde assistent zou een leuk extra kunnen zijn