Het audiovisuele landschap verandert continu. TV kijken heeft een veel uitgebreidere invulling gekregen dan enkele jaren geleden. Het vergroten van de internet-bandbreedte en het streaming-verhaal maakt dat een moderne TV aan heel wat meer eisen voldoet dan een poos geleden. En zo’n moderne TV staat momenteel op onze AV2D-testbank.

Panasonic voorzag ons van hun topmodel OLED TV, de Panasonic TX55FZ950, het neusje van de zalm. Dit is het beste van het beste wat het Japans merk momenteel in de OLED-divisie te bieden heeft en natuurlijk zijn we benieuwd of deze TV de tand des tijds vlekkeloos zal doorstaan. Na ons bezoek aan IFA 2018 was er een grote kans dat zijn houdbaarheidsdatum die van zijn collega’s ruim zal overstijgen. En na deze test kunnen we dat alleen maar beamen.

Topmodel

Panasonic TX55FZ950Welke eigenschappen maken nu van een TV een topmodel? Ogenschijnlijk is er uiterlijk weinig verschil tussen de verscheidene OLED tv’s die momenteel op de markt zijn. Het slanke design met een flinterdun scherm vind je bij Panasonic en natuurlijk ook bij een heleboel andere fabrikanten in het OLED gamma terug. Maar laat je niet misleiden. Achter het scherm, in de interne opbouw en ook via de connectiviteit van de OLED TV zijn er heel wat verschillen tussen deze ogenschijnlijk gelijkaardige modellen. Dat merk je onmiddellijk in de eerste kennismaking met de Panasonic TX55FZ950. Wanneer je de stevige verpakking opent zie je een heleboel onderdelen die de kwaliteit van dit topmodel onderstrepen. Een zware maar mooi afgewerkte voet, om het OLED scherm stevig op een kast te kunnen plaatsen, verbergt een ingenieus kabelmanagement systeem waarbij de geïntegreerde soundbar (tuned by Technics) en enkele afdekplaatjes het vernuftige concept van deze topklasse OLED TV combineert en integreert. Ook 2 afstandsbedieningen zijn meegeleverd. Een stijlvolle ‘aluminium’ afstandbediening overstijgt ruim het niveau van de doorsnee plastieken afstandbediening bij lagere modellen en de 2de kleinere afstandsbediening is voorzien van een touchpad waarmee je de Panasonic intuïtief kan bedienen.

Om de Panasonic TX55FZ950 het centrum van je audiovisueel systeem te maken zijn een heleboel aansluitingen voorzien. Aan de linkerachterzijde vind je 4 HDMI-, 3 antenne- en 3 USB-aansluitingen terug. Verder is er een hoofdtelefoon-ingang, een ethernet aansluiting, optische digitale uitgang, een analoge video ingang en een SD-kaartlezer voorzien. Daarnaast heb je ook 2 CI+ aansluitingen om met een CI+-module digitale TV te kijken. Deze interne kaart heeft heel wat voordelen tegenover een externe module. Zo kan je in de Panasonic TX55FZ950 op een handige manier het gebruik van digitale tuners volledig tot zijn recht laten komen. Kortom: genoeg mogelijkheden om een compleet AV-systeem aan te sluiten.

Panasonic TX55FZ950Maar dat is slechts de eerste stap in het aansluit- en inregel-proces. Via het interne menu kan je elke ingang (HDMI 1, HDMI 2, TV, … enz) uniek gaan afstellen en finetunen. Hiervoor biedt Panasonic een zeer uitgebreide functionaliteit aan waarbij je als ‘amateur’ op een gebruiksvriendelijke wijze je tv kan kalibreren qua beeld en geluid. Wens je een stapje verder te gaan, voorziet men een zeer uitgebreid menu waarbij de professional je OLED TV via geavanceerde instellingen (contrast, witbalans, kleurbeheer en gamma) tot in de perfectie kan afstellen zodat hier de kleuren volgens de gangbare beeldstandaard kunnen worden ingesteld. Graag zou ik iedere eigenaar van een OLED TV aanraden een professional in te huren om bovenop de standaard instellingen een ISF calibratie uit te voeren. Als je 3000 euro voor zo’n toptoestel spendeert wil je waarschijnlijk ook het uiterste uit je TV halen. En zo’n professional kan je beeldkwaliteit meetbaar verbeteren zodat deze kleine meerkost je gebruikerservaring bij deze TV nog sterker zal vergroten.

Daarnet gaf ik aan dat bij deze OLED TV 2 afstandsbedieningen geleverd worden. Er is nog een 3de manier om je TV vanop afstand te bedienen. Via de ‘My Home Screen 3’ app kan je met je smartphone of tablet, als je je TV met hetzelfde draadloos of bedraad netwerk hebt verbonden, heel gemakkelijk een draadloze verbinding met je TV maken en deze naadloos bedienen. Deze ‘My Home Screen 3’ app biedt ook een heleboel extra mogelijkheden om interactief aan de slag te gaan. Niet alleen het bedienen van je TV kan je gemakkelijk realiseren, maar deze app werkt in 2 richtingen. Je kan ook beelden doorsturen naar je mobiel toestel. Ook ben ik heel enthousiast over de grafische en gebruiksvriendelijke manier om via de app je TV te kalibreren. Met een goed uitgekozen referentie beeld kan je in combinatie met de app al een hele stap verder gaan in het grafisch kalibreren. De ‘My Home Screen 3’ app wordt ook aangeboden binnen andere Panasonic TV’s is een meerwaarde voor niet alleen dit toptoestel maar voor de hele Panasonic TV lijn.

Het beeld in 4K en HDR

Panasonic TX55FZ9504K en HDR zijn hot topics. Deze features zijn zeer belangrijk om de beeldbeleving groter dan ooit te maken. Natuurlijk kan de Panasonic via zijn 10-bit 4K OLED paneel met een Ultra HD 4K resolutie (3840×2160 pixels) aan de slag in alle mogelijke modi. Daarnaast heeft Panasonic resoluut gekozen voor het HDR10+ formaat en wordt Dolby Vision niet ondersteund. Nu toch een aantal belangrijke merken gekozen hebben voor het HDR10+ formaat verwachten we dat het gebrek aan de Dolby Vision functionaliteit gezien het nog relatief kleine aanbod niet gemist zal worden. Maar het blijft tegenwoordig moeilijk in te schatten welk formaat uiteindelijk de standaard gaat worden. We zitten in een overgangsperiode en waarom zou het in de toekomst niet mogelijk zijn om beide HDR formaten aan te bieden. Hierbij kijken we dan uit naar een update die ook de TX55FZ950 van Dolby Vision zal voorzien.

Geen enkel digitaal beeld kan goed weergegeven worden als de motor achter al dit moois kracht en snelheid mist. De HCX-beeldprocessor van Panasonic vervult daarbij zijn rol prima en zet prestaties neer die dit topmodel alle eer aandoen. Met prestaties beschrijven we o.a. de upscaling functie bij Full HD content die zeer mooi wordt uitgevoerd. We merkten dat heel wat full HD beelden op menig 4K TV soms nogal wat povertjes ogen en we hebben ons hier veelvuldig aan gestoord. Dit is bij de TX55FZ950 zeker niet het geval. De Panasonic OLED bewerkt deze beelden zo zodat ze ook op dit Ultra HD 4K paneel vlot en met respect worden behandeld. Ook meer kwalitatievere 4K beelden worden door het geheel vlot en stabiel weergegeven. Bij snelle passages of dynamische beelden zie je amper artefacten in de beeldverwerking. Zo kan de Intelligent Frame Creation op een subtiele manier ingesteld worden zodat je een heel stabiel en rustgevend beeld krijgt. Zelfs op maximum gaat deze functie een minimum aan overgangsverschijnselen laten zien, maar persoonlijk vind ik deze functie niet zo prettig want deze voelt (ook bij andere merken) een beetje onnatuurlijk aan. Maar met Intelligent Frame Creation op minimum krijg je al een veel stabieler beeld dan bij standaard beelden en dat betekent wel een meerwaarde.

Verder vermeld ik graag het ‘eindeloos’ contrast in de beeldkwaliteit van het OLED paneel. Dit contrast zorgt ervoor dat de details en diepte in het beeld worden versterkt. In het algemeen zijn OLED TV’s te ‘commercieel’ qua kleuren ingesteld (lees te felle en dynamische kleuren) en daardoor wat echtheid missen. Panasonic slaat deze weg gelukkig niet in. De beelden die de TX55FZ950 neerzet voelen zeer kwalitatief en realistisch aan. Het contrast levert een diepgang in het beeld, een soort 3D gevoel dat in combinatie met de snelle beeldverwerking vrij uniek is bij OLED TV’s. Hierbij springt de Panasonic TX55FZ950 er duidelijk uit en daarom is het een TV waarnaar men jaren kan naar kijken zonder zich te storen aan randeffecten en een onnatuurlijk dynamisch gevoel.

Het geluid

Panasonic TX55FZ950De Panasonic TX55FZ950 is voorzien van een extra ‘soundbar’ die geïntegreerd is of geplaatst wordt in de voet van de OLED TV. Deze soundbar is getuned door Technics. Deze dochteronderneming van Panasonic profileert zich als kwalitatief hifi-merk. Hierbij heeft Technics de laatste jaren een hele evolutie doorgemaakt waarbij ze heel wat leuke ‘High End’ producten op de markt heeft gezet. We zien ook bij de Panasonic TX55FZ950 dat er in het betere geluid wordt geïnvesteerd en men de Technics sound wil doorzetten in hun topklasse OLED TV. Vandaar een ‘apart’ geluidssysteem gelabeld met ‘Tuned by Technics’. Kortom de smalle slanke speaker ziet er mooi en stevig uit die via een connector eenvoudig met de TV verbonden wordt.

In het basis menu van de Panasonic TX55FZ950 vind je uitgebreide geluidsinstellingen. Het basisgeluid klinkt naar mijn gevoel wat povertjes maar laat je niet misleiden. Na wat surfen door de instellingen zie je een heleboel opties die het geluid op een hoger niveau tillen. Naast de klassieke standaard functies waarbij je de hoge en lage tonen kan regelen heb je ook een heleboel mogelijkheden om een Cinema effect te krijgen door de ‘surround’ functie te bekrachtigen. Deze heb ik op de stand ‘Bioscoop-surround Pro’ gezet en dan komt het geluid pas echt los. Deze instelling creëert een virtueel surround geluid dat gezien de afmetingen van de Soundbar vrij indrukwekkend is en zeer sterk de indruk geeft dat rondom je luisterpositie een heleboel extra luidsprekers staan. Een aanrader om dit in te stellen en daarom werd deze instelling dan ook tijdens de ganse test gebruikt. Tot slot kan je via de geluidsinstellingen de bassen ‘boosten’ of kiezen om het volumebereik automatisch te laten aanpassen. Mis je toch een ‘groots’ geluidssysteem kan je via de optische uitgang een surround versterker aansturen.

Functionaliteiten

Met een moderne OLED kan je meer dan alleen maar TV kijken. Naast het basismenu heb je een aantal app’s die je TV met het internet en daardoor ook een beetje met de wereld verbindt. In het basisscherm kan je een aantal app’s laten verschijnen die voor je belangrijk zijn zoals Netflix, YouTube. Hier kan je de verbonden randapparaten bekijken, je kan kiezen voor het ‘klassiek’ TV kijken of via een browser surfen. De ondersteuning van je smartphone of tablet helpt hierbij mooi om dit op een vlotte manier uit te voeren. Maar met de 2 basis afstandsbedieningen geraak je al heel ver. Panasonic biedt heel wat app’s aan waarbij Netflix, YouTube, Prime Video en de programmagids de belangrijkste zijn. Via de Viera link kan je zoals reeds vermeld heel wat functionaliteiten tussen je verschillende apparaten gaan realiseren.

Besluit

De Panasonic TX55FZ950 is een prachtige OLED TV die gezien zijn functionaliteiten, het professionele beeld en het kwalitatieve basisgeluid een schitterende prestatie neerzet. Door het natuurlijke beeld kan je jarenlang van dit toestel genieten. Verder heeft hij vergaande kalibratie-instellingen. Kortom, dit is een TV die je gedurende vele jaren kijk- en luisterplezier zal geven. Ok, aan zo’n TV hangt een prijskaartje en dat is vrij stevig. Maar voor de prijs van €3000 is dit toestel zeer betaalbaar in verhouding met hetgeen hij aanbiedt. De beeldkwaliteit die hij neerzet is meer dan bovengemiddeld en hij heeft een aantal leuke functies die concurrerende topmodellen binnen zijn prijsklasse niet hebben. Zet daarboven op het mooie geluid en de professionele afwerking van de Panasonic TX55FZ950 en dan zijn we volledig verkocht. Een aanrader voor wie van kwaliteit en natuurlijkheid houdt.

Panasonic TX55FZ950

€3000
8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.7/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Beeldkwaliteit
  • Zeer uitgebreide functionaliteiten
  • Geluidskwaliteit i.v.m. de prijs
  • Vlotte gebruiksvriendelijke bediening

Cons

  • Specialist nodig om het uiterste uit de TV te halen
Verkooppunten van het merk panasonic