Review: The Fives van Klipsch leveren een échte ‘sound’ die je volledig meetrekt in de muziek  

0

Wie aan hoornluidsprekers denkt, denkt bijna automatisch aan het trots Amerikaanse Klipsch. In 1946 startte Paul Klipsch met de productie van de Klipschhorn, bedoeld om de hoeken van de kamer te gebruiken als extensie van de hoorn. Hierdoor kan met een – zeer relatief – bescheiden interne hoornlengte toch een diepe bastoon geproduceerd worden. Die Klipschhorn is trouwens, in een gemoderniseerde vorm maar gebaseerd op exact dezelfde principes, nog steeds in productie.

Review Klipsch The FivesKlipsch heeft dan ook van de hoorn zijn handelsmerk gemaakt. De iets bescheidener luidsprekers van het merk gebruiken de hoorn dan ook nog steeds voor het hoge en middengebied. De bastonen worden dan wél geproduceerd in een “standaard” behuizing met wat realistischere afmetingen, zeker voor Europese en Aziatische woonomstandigheden.

Het merk als geheel grijpt terug naar vroegere tijden met optisch gebruik van hout en rechttoe-rechtaan vormen, de spreekwoordelijke box dus. De hoogwaardige top-of-the-line Heritage serie zijn gemoderniseerde remakes van types speakers uit de jaren 50 en 60, die duidelijk tonen dat efficiëntie en dynamiek de fun in luisteren bovenhalen als geen ander.

“Verbazingwekkend hoe klein de Klipsch The Fives zijn.”

De Fives zijn actieve minispeakers met heel veel mogelijkheden die grijpen naar de optiek van die Heritage serie.

Technologie en installatie

Het is verbazingwekkend hoe klein de Klipsch The Fives zijn. Als actieve speakers beschikken beide units over een eigen ingebouwde set versterkers, 60 W voor de woofer en 20 W voor de hoorn. Ze genereren daarmee een bruikbaar bereik van 50 Hz tot 20 kHz met een maximale output van 109 dB. De beide drivers nemen zoveel plaats in aan de voorzijde van de speaker dat de basreflex opening, in de vorm van een Tractrix hoorn trouwens, aan de achterzijde een plaatsje moet vinden. Dat heeft traditioneel bij kleine luidsprekers het voordeel dat een doorgaans wat zwakkere baspartij kan opgekrikt worden door de unit dichtbij een achterwand of zelfs kamerhoek te zetten.

Review Klipsch The Fives

De afwerking is erg goed. De eenheden in Amerikaanse walnoot die ik mag reviewen zien en voelen fantastisch aan. Het fineer is wel niet zo gladjes afgewerkt als dat van de Heresy IV, maar dat is ook te verwachten gezien het grote prijsverschil. De magnetisch opgehangen grille uit grof geweven grijs textiel geeft het geheel een retro look, zelfs al rimpelt de stof wat. Naar keuze kan de speaker ook in matzwart worden geleverd trouwens. De grille daarvan is van een ander materiaal en versterkt nog die retro look.

Aansluitingen

Eén van de units, rechts of links naar keuze, bevat alle aansluitingen met bronnen en voeding, terwijl de andere unit hiermee verbonden moet zijn door één enkele, 4 meter lange niet-standaard kabel. En hiermee zien we natuurlijk een nadeel. De redelijk korte kabel verhindert het verder uit elkaar plaatsen van de units en kan ook het wegwerken van de kabel bemoeilijken. Ook zullen centraal geplaatste bronnen nu allemaal naar die ene speaker moeten worden geleid, wat leidt tot langere kabels en dikkere, meer in het oog springende kabelbundels. Dit hangt natuurlijk helemaal af van jouw specifieke situatie. Een mogelijke oplossing hiervoor is natuurlijk het verbinden van de speaker door middel van Bluetooth.

Review Klipsch The FivesDe aansluitmogelijkheden zijn enorm: er is het net aangehaalde Bluetooth, maar tevens aanwezig zijn een optische verbinding, USB, HDMI-ARC en een traditioneel links/rechts cinch tulpstekkerpaar die omschakelbaar is van line-in naar phono. Jawel, de Klipsch Fives kunnen rechtstreeks aan een draaitafel worden gekoppeld.

De HDMI-ARC (wat staat voor Audio Return Channel) zorgt ervoor dat de TV een HDMI kabel kan gebruiken om het audiosignaal van de afgespeelde bron terug te sturen naar een versterker zodat je de meestal veel beter versterking en weergave van je audio installatie kan gebruiken in plaats van de ingebouwde TV-speakers. Een typische meerkanaalsversterker bundelt ook je video bronnen en moet dan maar via een enkele kabel met je TV verbonden worden. De Fives ondersteunen nu dus die zelfde kabelverbinding alhoewel ze uiteraard geen video signaal kunnen verwerken. De HDMI kabel is hiermee een alternatief voor de optische TOSLINK verbinding die zo vrijkomt voor verbinding met bijvoorbeeld een spelconsole of CD/DVD/Bluray speler.

In de praktijk

De aansluiting van een draaitafel rechtstreeks aan een speakerset is zo ongewoon dat ik amper kon wachten om dat toch even uit te testen. Een Rega P3 staat altijd bedrijfsklaar en de kabel was snel omgelegd. Gelukkig staat mijn Hifi-rek standaard niet in het midden van de opstelling maar dichtbij de rechterspeaker, plaats die ik dan ook logischerwijze had gereserveerd voor de unit met de kabelsalade. Een vleugje van Pink Floyds The Wall maakte onmiddellijk duidelijk dat de Klipsch power in overvloed hebben.

“De aansluitmogelijkheden zijn enorm.”

De live uitvoering, vinyl vind ik best tot zijn recht komen in reproductie van concerten, barstte loeihard uit de kleine speakers. Het is duidelijk dat de Fives er genoegen in scheppen om de luisteraar te vergasten op een wall-of-sound, geheel in samenspraak met de plaat van dienst. Ze houden van volume. De balans ligt aan de donkere kant ook: de baspartij was in mijn opstelling zelfs wat aan de overenthousiaste kant. Dit had ik helemaal niet verwacht van zo’n kleine speakers. Een behoorlijke herpositionering weg van muur en hoek zorgde voor betere verhoudingen.

De phono trap is helemaal niet slecht in absolute termen en belachelijk goed als je de prijs van de set bekijkt: mijn phono voorversterker alleen al kost bijna zoveel als de volledige Fives set. Over naar een good old CD dan. Een T+A 1240 CD zorgt als transport voor de nodige fotonen. De verzamelaar “Blues for a rotten afternoon” bevat uiteraard niet de meest opwekkende nummers maar is wel op de een of andere manier op mijn lijstje van fijne CDs terechtgekomen.

Ook hier blijken de Fives een typisch Klipsch product: het strijdtoneel wordt dichtbij de luisteraar neergezet, dit in tegenstelling tot mijn eigen B&W speakerset die het ensemble typisch veel verder naar achter neerzet. Het is even wennen, maar Klipsch zorgt hiermee voor een “sound” die je meetrekt in de muziek. Ik hou van die stijl sinds ik 20 jaar geleden een Cabasse set ontmoette. Het moet wel gezegd dat de Fives deze karaktertrek wat minder uitspelen dan de schitterende Heresy IV.

“De phono trap is belachelijk goed als je de prijs van de set bekijkt.”

Uiteraard werd ook Bluetooth getest. Het maken van een verbinding met mijn Samsung S7 smartphone verliep probleemloos en zowel Tidal als Spotify konden dankbaar gebruik maken van de set. De Fives blijken ook zeer vergevingsgezind voor de wat mindere bron kwaliteit van een gratis Spotify account, met hier vooral dank aan de gebruikte hoorndriver.

Review Klipsch The Fives

Als laatste wil ik zeker ook nog even de aandacht vestigen op de meegeleverde afstandsbediening die een veel handigere optie voor volume- en bronregeling is dan de – fantastisch uitziende trouwens – regelaars bovenop de aanstuur unit van de Fives.

Conclusie

Geweldig uitziende actieve speakerset die zo klein is en toch zoveel biedt dat je je afvraagt waar Klipsch het geluid nog vandaan haalt. De aansluitmogelijkheden zijn enorm met zelfs HDMI-ARC en, jawel, een draaitafel aansluiting. Tel daarbij de fun en party kwaliteiten van de hoorns van Klipsch en het geheel wordt bijna onweerstaanbaar. Alleen even opletten voor de plaatsing.

“Power in overvloed.”

De richtprijs van de Klipsch The Fives bedraagt 899,- euro. Deze mooie set luidsprekers is leverbaar in twee uitvoeringen waaronder een zwarte en walnoot afwerking. Als je graag meer te weten wilt komen over The Fives, bekijk dan zeker eens onze review video of breng gerust een bezoekje aan de website van Klipsch.

Klipsch The Fives

899,-
8.7

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • All-in-one, inzetbaar in zowat alle omstandigheden
  • Presentie van hoorn luidsprekers in pocketformaat
  • Prijs

Cons

  • Opletten met plaatsing, zowel voor aansluitingen als lagetonen weergave
  • Grille materiaal een beetje slordig
Verkooppunten van het merk klipsch