Leuk nieuws van Rotel want met veel genoegen stellen ze ons voor drie gloednieuwe modellen. Nu ja, ‘nieuw’ is hier misschien niet het juiste woord maar laten we zeggen dat het gerenommeerde merk een volgende generatie aankondigt van hun bejubelde A12, CD14 en RCD-1572. Maak kennis met hun respectievelijke MKII-modellen: de A12MKII, CD14MKII en RCD-1572MKII. Na de wel zeer succesvolle lancering van hun A14MKII, RA-1572MKII, RA-1592MKII, RC-1572MKII en RC-1590MKII lijkt ons dit alvast geen ‘vreemde zet’ te zijn van Rotel. Rotel laat bovendien ook weten dat het merk doorgaat met het lanceren van opgewaardeerde modellen, ter ere van hun 60-jarig bestaan. 

Centraal bij deze ‘volgende generatie’ staan de verbeterde MKII-audiocircuits en componenten die naar eigen zeggen nóg betere prestaties garanderen. Er wordt gesproken over een verbeterde nauwkeurigheid én meer akoestisch detail. Hierdoor ontstaat een bredere en nog authentiekere presentatie van muziek. Het klankbeeld bevat bovendien nog meer diepte en natuurlijke expressie.

Om dat te bewerkstelligen zijn alle modellen voorzien van een nieuwe, hoogwaardige, 32-bit DAC van Texas Instruments, verfijningen van de voeding, nauwkeurige akoestische koppelcondensatoren en isolatietechnieken voor printplaten die de ruisvloer verlagen en vervorming verminderen.

“De ingenieurs van Rotel bundelden meer dan 60 jaar ervaring met de nieuwste technologieën en innovaties om deze uitzonderlijke MKII-modellen te ontwikkelen.”

Dat zegt Daren Orth, ‘Chief Technology Officer’ van Rotel. Er werd gebruik gemaakt van onder andere hun welbekende Michi, Rotel en Tribute technologieën. Deze zorgden er mee voor dat deze hoogwaardige MKII-modellen van topniveau de prestaties leveren die dit iconische merk verdient. Zeker nu ze hun jubileum vieren.

Heel concreet bevat de A12MKII een nieuwe DAC, een digitale processor en een digitale interface chipset met in totaal 12 complementaire veranderingen aan de eindversterker die de belofte van prestatie en waarde waarmaken. Daarnaast is elke MKII CD-speler voorzien van een opgewaardeerd CD-stuurmechanisme, nieuwe CD-controller chipset, DAC en afgestemde essentiële akoestische onderdelen.

Verder hebben de CD14MKII en RCD-1572MKII RCA-uitgangen en een coaxiale digitale uitgang ‘aan boord’. Op die manier kunnen de sfeervolle belevingsproducten gebruikt worden als een CD-transport met off-board digitaal-naar-analoog verwerking. De RCD-1572MKII heeft overigens een volledig gebalanceerde en differentiële XLR-uitgang beschikbaar die externe ruis verwerpt en RF-interferentie vermindert. Klinkt als muziek in onze oren.

Er wordt verwacht dat zowel de A12MKII, CD14MKII als RCD-1572MKII verkrijgbaar worden vanaf maart 2022 bij erkende dealers van Rotel. De adviesprijzen zijn respectievelijk vastgelegd op 1.099, 749 en 1.099 euro. Een belangstellende zal dan kunnen kiezen uit een fraaie zilveren of zwarte afwerking.

Verkooppunten van het merk rotel