Ik ben grote fan van televisies. Ik weet nog dat Samsung enkele jaren geleden besloot om af te stappen van de toenmalige OLED-technologie voor grote schermen, en als eerste aan de slag ging met QLED-technologie waarbij het merk gebruik maakte van LCD-panelen. In het verleden heb ik vooral OLED en 4K televisies gehad. Heel wat anders dan deze Samsung NEO QLED QN95A. QLED is dus volledig nieuw voor mij. Het maakt me alvast erg nieuwsgierig naar de haarscherpe beelden die ik te zien zal krijgen. Wat gaat dit sfeervolle belevingsproduct teweegbrengen en zou het wel aan mijn verwachtingen voldoen?

Samsung QN95A Neo QLED

Toen ik de doos opende, ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat de tv uit 2 delen bestond. Enerzijds het scherm en anderzijds een module waar alle aansluitingen zijn ondergebracht. Dit wekte nog meer enthousiasme op om de televisie te installeren en te beginnen met kijken. Mijn eerste indruk toen alles was geïnstalleerd? Heel mooi beeld als je er recht voor zit.

Lees ook


Samsung 2022 NEO QLED TV QN900BSamsung lanceert nieuwe line-up met paradepaardje: de 2022 NEO QLED TV QN900B

 


Design en afstandsbediening

One Connect Box

Wat mij vooral opviel bij de installatie van de tv is dat je hem heel vlak tegen de muur kan ophangen. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een One Connect Box. Kort samengevat: een aparte module waar alle aansluitingen in zijn ondergebracht. Ik vind dat zeer uniek en zie heel wat voordelen. Het gebruik van de One Connect Box zorgt er namelijk voor dat het beeldscherm veel dunner gemaakt kan worden in vergelijking met ‘doorsnee televisies’. Zo lijkt het alsof een dergelijk exemplaar ingebouwd is in de muur. Doordat er slechts 1 kabel zichtbaar is, op voorwaarde dat je de aparte module kan verbergen in een tv-meubel, oogt de tv heel sober.

En dan heb ik heb het nog niet gehad over de afstandsbediening! Ik stond versteld. Dit heb ik nog nooit eerder gezien. De remote heeft namelijk een accu die je kan opladen met zonne-energie of kunstlicht. Zo moet je niet nodeloos batterijen weggooien wat niet alleen duurzaam is maar ook goed voor het milieu. Het paneel om op te laden zit wel aan de achterkant. Je moet de afstandsbediening met de onderkant naar boven leggen als je hem wil opladen. En moest de zon niet schijnen, wat in ons ‘Belgenlandje’ al eens kan gebeuren, is er nog altijd de mogelijkheid om hem met een USB-C kabel op te laden. Goed gezien van Samsung!

QLED Beeldscherm

Samsung NEO QLED QN95A HDR10+

Wat de beeldkwaliteit betreft wil ik even verder uitweiden over de QLED-technologie. Een QLED-televisie maakt gebruik van een ‘laag Quantum Dots’. Die zorgt voor een uitgebreid kleurenpallet. Qua kijkhoek hebben ze wel een nadeel ten opzichte van OLED. Maar door de toevoeging van een diffusiefilter zou dit verbeterd moeten zijn. Samsung heeft ook nog een extra laag toegevoegd die reflecties tot een absoluut minimum reduceert. Zo kan je dus tv kijken in een ruimte met veel ramen en bijgevolg veel lichtinval. Persoonlijk vind ik dat het beeldscherm zeker in de buurt van een OLED-televisie komt als je er recht voor zit.

Lees ook


Samsung The FreestyleFreestyle projector van Samsung: slim én draagbaar!

 


 

Tijdens het testen heb ik heel wat content bekeken zoals films en video’s op YouTube. Hierbij vond ik dat de beeldsnelheid heel goed was. De 4K beelden worden op een snelle én dynamische manier getoond op het scherm van 65 inch. Dat kan, niet alleen ik, maar ook mijn huisgenoten bevestigen.

Ook is het geluid zeer degelijk bij dit toestel maar naar mijn mening niet spectaculair. De tv zou voorzien zijn van OTS (Object Tracking Sound) waarmee objecten die in beeld bewegen worden gevolgd. De positie van die objecten zou een invloed hebben op het geluid. Persoonlijk ben ik bij zo’n televisie als deze een voorstander voor het installeren van een externe geluidsbron. Zo wordt een audiovisuele beleving gecreëerd die op hetzelfde niveau zit.

Tizen & Mini-LED

Samsung NEO QLED QN95A Tizen

Zoals vele andere modellen van Samsung gebruikt de QN95A het besturingssysteem Tizen. Dit smart tv-platform is voorzien van alle noodzakelijke apps. Wat ik wel een pluspunt vind is dat Samsung allerlei gratis kanalen met films, series, nieuws en sport op de Samsung TV Plus app aanbiedt. Ook nieuw sinds vorig jaar (2021) is Multi View. Hierdoor kan je 4 beelden naast elkaar op het scherm tonen. Door de vier HDMI 2.1 aansluitingen kan je tegelijk live tv kijken, een serie volgen van Netflix en/of gamen. Dat is heel handig als mijn zoon bijvoorbeeld wil gamen, ik het nieuws wil kijken en mijn vrouw een serie op Netflix.

Zoals ik eerder al heb aangegeven is het design van het scherm heel plat. Dit komt doordat de QN95A achtergrondverlichting (Mini LED) heeft. Deze zijn 40 keer kleiner als de traditionele LED-lampjes. Hierdoor zijn ook de dimbare zones uitgebreid naar 792 bij het model dat ik testte (65 inch). Dit toestel combineert geweldige kleuren en een mooi contrast. Dit is te danken aan onder andere het aantal dimbare zones dat zorgt voor een goed contrast. Maar ook de HDR ondersteuning zorgt voor mooie en diepe kleuren.

Jouw favoriete content: in 4K

In het verleden heb ik vooral OLED televisies uitgeprobeerd. Heel wat anders dan wat ik gewend ben. Nu heb ik een QLED-model ter beschikking. Dus ik was wel heel nieuwsgierig naar wat dit product bij mij teweeg ging brengen. Mijn eerste indruk was dat het heel mooi beeld is als je er recht voor zit. Maar daar bleef het niet bij want ook de tweede, derde, vierde, … indruk bleef dit bevestigen. Genieten van jouw favoriete content in 4K op de NEO QLED QN95A? Echt wel een aanrader als je het mij vraagt.

Conclusie

Ik vind dat de Samsung NEO QLED QN95A een prachtige 4K televisie is die wordt geleverd met een handige One Connect Box. Hierdoor loopt er slechts 1 kabel naar het toestel. Daardoor kunnen overige kabels weggewerkt worden in een tv-meubel zodanig dat deze uit het zicht blijven. Het dunne frame van de televisie zorgt ervoor dat het lijkt alsof je tv is ingebouwd. Op die manier ziet de NEO QLED QN95A van Samsung er stijlvol en sober uit.

De beeldkwaliteit is subliem. De televisie geeft een mooi contrast en heeft mooie diepe kleuren. Bovendien is de beeldsnelheid excellent. De weergave in 4K gebeurt heel vlot en dynamisch. Kortom: ik vind dat dit model zeker in de buurt komt van een OLED.

Samsung NEO QLED QN95A

8

Prestaties

8.0/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • One Connect Box
  • Top 4K beeldkwaliteit
  • Voldoende HDMI-ingangen

Cons

  • Kijkhoek
Verkooppunten van het merk samsung