Tot voor kort dacht ik bij fotografie en dslr camera’s niet meteen aan Samsung. Dat is veranderd, nu ik de NX20 in m’n handen heb gehad. De betrekkelijk compacte spiegelreflex is een echte krachtpatser, met z’n 20,3 effectieve megapixels sensor en een sluitertijd van 1/8000 tot 30 seconden. Het apparaat ligt lekker in de hand en biedt een prettige bediening van goed verdeelde schakelaars en toetsen. Bovendien levert de camera prima platen af, en daar gaat het natuurlijk nog het meest om.

Intuïtief
De bediening van veel functies werkt redelijk intuïtief, toch zeker voor wie vaker met digitale slr’s werkt. Een klein, storend schoonheidsfoutje bij het model dat ik vasthad, was dat dat de OK-knop van de ronde insteltoets op de achterzijde iets scheef zit. Mij zou het ergeren als ik de camera net nieuw gekocht had. Verder mag het de pret niet drukken. Het instellen werkt goed; op het grote heldere display wordt info overzichtelijk weergegeven. Dit scherm is uit te klappen zodat het zich naast de camera bevindt, maar ook om te klappen zodat het achter de camera zit, zowel met de displayzijde zichtbaar als met die kwetsbare zijde tegen de achterkant. Er is immers ook het elektronisch oculair dat in de normale modus door een sensor automatisch van scherm naar zoeker schakelt wanneer je de Samsung NX20 naar voor je oog houdt. Zelf snel handmatig schakelen tussen display en zoeker kan alleen via het menu maar is in de praktijk ook niet heel vaak nodig. Het oculair is instelbaar. Een minpuntje vind ik de harde kap rond die zoeker. Dat voelt niet prettig en als brildrager moet je oppassen voor beschadigingen.

Praktische punten
Samsung heeft goed nagedacht over de functionaliteiten. Fijn is bijvoorbeeld dat de NX20 Wi-Fi aan boord heeft. Je kunt snel en eenvoudig gemaakte platen delen met je netwerk, zonder steeds te moeten hannesen met kabels of geheugenkaartjes. Dat biedt een hoop gemak en tijdwinst. Ook de i-Function knop op de lens is een hele prettige bijkomstigheid. Met deze functie bedien je snel en eenvoudig veel voorkomende instellingen als de sluitertijd, belichting, het diafragma en zelfs de witbalans. Als je de knop indrukt verschijnt de huidige setting op je display en met de focusring van de lens pas je deze aan. Ik vind het erg handig. Het heldere en kantelbare display maakt het mogelijk om vanuit bijna elke hoek goed te zien hoe je foto wordt. Dat werkt erg prettig.

Verkooppunten van het merk samsung