Heden ten dage vind je, zie je of krijg je wireless oortjes bij van alles en nog wat… De nieuwe trend dus. Vroeger heb ik zelf ook veel in-ears versleten en ‘kapot gespeeld’ (door te luid af te spelen) op walkmans, diskmans en mp3-spelers. Maar vandaag geef ik liever de voorkeur aan over-ear. Dus laten we deze maar eens testen, niettegenstaande ik geen grote fan ben van het Sennheiser-geluid. Vroeger heb ik enkele andere Sennheiser in- en over-ears getest. Bij mijn zoektocht naar een nieuw exemplaar vielen deze af omdat ik vond dat ze te weinig in het laag aanwezig waren en vooral focussen op het mid en hoog. Dus niet all-round genoeg in mijn oren maar wel een goede bouwkwaliteit.

Sennheiser CX True Wireless: out of the box

De oortjes gaan de concurrentie aan met de bekendste oortjes op de markt: de Apple AirPods, de Samsung Galaxy Buds+ en Sony’s WF-1000XM3. Qua batterijduur geven de oortjes 9 uur plezier en je kan ze nog tweemaal (18 uur) opladen in hun case die met USB-C komt maar zonder wireless charging. Wat wel een plus is? Hun spatbestendigheid, dus geen zorgen als ze nat worden of je er wat mee gaat sporten. Bluetooth 5.2 is ingebakken dus geen probleem om zowel een oud als nieuw toestel aan te sluiten.

De Sennheiser CX True Wireless komen netjes verpakt in hun case met 3 ooradapters, een USB-C kabel en natuurlijk een handleiding. Deze heb je nodig om de verschillende commando’s onder de knie te krijgen, waar ik heel snel mee weg was: koppelen gaat in 1, 2, 3 door beide oortjes 3 sec aan te tippen.

  • Play/pause = gelijk welk oortje aan te tippen
  • Volume hoger = rechteroortje blijven aanraken
  • Volume lager = linkeroortje blijven aanraken

Ik heb de standaard oordopjes niet moeten veranderen omdat ze me direct goed pasten. Tevens storen ze niet in het alledaags gebruik of zitten ze nergens in of op te duwen in je oor. Ze gaan er vlot in en blijven goed zitten bij bewegen en rondlopen. Ermee sporten heb ik niet getest omdat het ook geen echte sport earbuds zijn maar volgens mij moet dit wel lukken.

Aan de tand…

De oortjes heb ik getest op mijn Android smartphone en onmiddellijk kreeg ik melding van aptX ondersteuning waardoor je luistert naar audio met een hogere bitrate dan normaal. Standaard klinken deze oortjes zeker niet slecht. Maar wil je, net als mij, wat meer? Dan kan je het nog verder finetunen via de Smart Control app van Sennheiser.

In de app kan je de geluidscurve instellen of ‘old school’ regelen met virtuele schuifbalken. Zo heb ik het laag, midden en hoog wat geboost om een geluid naar mijn smaak te krijgen. Ieder zal hier dus wel zijn gading in vinden. Daar ben ik zeker van.

De oortjes heb ik dagelijks aan de tand gevoeld door muziek te luisteren en filmtrailers te kijken. Je neemt ze gemakkelijk overal mee in je jas, broek of tas. Je vergeet haast dat je ze bijhebt. Even wat Spotify opzetten om naar nieuwe releases te luisteren, nieuwe YouTube video’s kijken van kanalen die je volgt en leuke video’s op social media. Deze oortjes doen het! En soms verlies je de tijd uit het oog…

Zo is het plots tijd om te vertrekken naar het werk of ben je vergeten het eten klaar te maken. Zo passeerden o.a. Abba, Gamma Ray, Helloween, Arsenal, Devin Townsend en Charlotte Dewitte de revue om een oordeel te vellen. Mocht dit met de standaard instellingen gebeuren zou ik niet overtuigd zijn, al bij al goed dat er de app is om dit wat te corrigeren naar ieders smaak.

Voor mijzelf moet muziek luisteren fun zijn waarbij niet alles analytisch wordt ‘uitgepluisd’.  Die fun heb ik zeker gehad met deze oortjes want ze zijn er op alle gebied: voldoende laag indien nodig. Voor mid en hoog is Sennheiser gekend, dus daar moet je ze geen lessen in leren. Het enige minpunt is het lage maximumvolume, daar ik graag ‘luid luister’.

Conclusie

Kortom. De CX True Wireless in-ears van Sennheiser zijn mooi afgewerkte oortjes met een goede klank (na wat finetunen) aan een gerechtvaardigde prijs.

Sennheiser CX True Wireless

€ 129,-
8.5

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Goed geluid (na finetunen)
  • Bedieningsgemak (gemakkelijke aanrakcommando’s)
  • Prijs/kwaliteit

Cons

  • Laag maximumvolume
  • Neutraal geluid bij opstart
Verkooppunten van het merk sennheiser