Het was sinds 2015 wachten op een nieuw Sonos product, maar het wachten was de moeite waard. Vanmorgen stelde Sonos in intieme kring hun nieuwste home cinema-product voor, en AV2D was er bij. De lancering van de Sonos PlayBase bevestigde de eerder gelekte foto’s. Hier verder kan je alles lezen over de nieuwe release in onze eerste Sonos Playbase review.

Sonos PlayBase review : een overzicht
In 2015 bracht Sonos de vernieuwde Play:5-speaker op de markt, en deze legde de lat tamelijk hoog voor alle volgende producten. Deze nieuwste Sonos Playbase springt gelukkig ruim over deze lat en blaast al onze verwachtingen weg. We zijn al bekend met de Sonos Playbar, een succesvolle soundbar die je aan de muur onder je televisie monteert. Vandaag echter toonde Sonos met de Playbase een geheel nieuwe manier van geluidservaring voor je tv of home-cinema set-up. Deze luidspreker plaats je namelijk niet bij je tv, maar ERONDER. Heb je een kanon van 60 inch? Geen probleem, de Sonos Playbase draagt tot 45 kilo met gemak.
Sonos PlayBase review : Plaatsing was nog nooit zo simpel

Het slanke, platte en gestroomlijnde design is geen toeval. De Playbase gaat volledig op in je interieur en dient als voet voor je tv (vandaar de naam PlayBASE, glundert Sonos). Dit doel heeft Sonos zeer bewust gekozen; maar liefst 70% van de huizen heeft een tv die NIET aan de muur hangt. In plaats daarvan maken we nog altijd liever gebruik van een tv-meubel. Het probleem dat zich daarbij tot nu toe vaak stelde is dat een soundbar graag een deel van het scherm blokkeert. Dat is dus nu verleden tijd, zegt Sonos. De Playbase is zo plat (5,7 centimeter hoog) dat hij niets blokkeert, en door de plaatsing onder je tv gaat hij naadloos op in je setting.

Hierdoor ontdekte Sonos ook een, zo zegt het merk zelf, cruciale fout in de Playbar. “De geluidservaring stond op nummer één tijdens de ontwikkeling van de Playbar”, zei Dana Krieger van Sonos tijdens een persevent in Boston voorbije maand, “maar het ontwerp en de formaten werkten moeilijk in diverse interieurs. Je moet een beetje puzzelen om de Playbar goed te kunnen plaatsen. Dit wilden we met de PlayBase vermijden; we wilden een product creëren dat geluids- en muziekervaring laat samenvloeien in een subtiel ontwerp.” Met de Playbase heb je dus een toestel dat zich aanpast aan jouw levensstijl, en niet andersom.

Sonos PlayBase review : Making-of

De Sonos Playbase werd dus niet van gisteren op vandaag geboren. Maar liefst drie jaar sleutelden de ingenieurs en designers bij Sonos aan de speaker die stabiel genoeg is om een televisie te dragen én die op audiogebied kwalitatief genoeg is. Het doel was om de speaker zo dun mogelijk te maken, zonder in te boeten op audiokwaliteit. Daarom is het eindresultaat een dunne, maar brede luidspreker die toch genoeg ruimte biedt voor alle cruciale audiocomponenten. Interessant is dus zeker de ingebouwde subwoofer, waarop vier patenten rusten. Deze werd horizontaal in plaats van verticaal geplaatst, en is dus een uitzondering. “Bij de eerste ontwerpen stootten we op het probleem dat de subwoofer constant de behuizing raakte, doordat hij op- en neerwaartse bewegingen maakt. Het uiteindelijke ontwerp kostte bloed, zweet en tranen maar is nu een baanbrekend onderdeel geworden. Vandaar ook de vier patenten”, legde het Sonos-team vanmorgen uit. De oplossing bestaat in de vorm van een s-vormige port die lucht in en uit de subwoofer pompt aan de linkerkant van de Playbase.

Sonos Playbase review under the hood

Om de airflow te optimaliseren heeft de Sonos Playbase dus grotere gaatjes aan de zijkant. De voorkant heeft veel kleinere gaatjes, die stapsgewijs groter worden naarmate we meer naar de zijkant gaan. Dit heeft niet enkel esthetisch voordeel, de audiokwaliteit heeft er ook veel baat bij. De Playbase neemt ook mooie features van de Play:5 mee door de ingebouwde horn tweeters aan de zijkant.

We kregen vanmorgen een hip filmpje te zien over de creatie van de Playbase, en we laten je graag meegenieten.

Sonos PlayBase review : Film & muziek

Zoals je in het filmpje hoort, stopte de uitdaging niet bij de technische aspecten van de Playbase. Sonos wilde met dit project een oplossing scheppen voor film- én muziekliefhebbers. Een aartsmoeilijke opdracht, maar Sonos belichaamt het motto ‘waar een wil is, is een weg’. En eerlijk gezegd: platte, brede speakers staan nu niet echt bekend om hun audiokunsten. Maar de Sonos Playbase lacht al deze vooroordelen weg, en laat ons met onze mond vol tanden achter. Dialogen, geluidseffecten, muziek, de wissels tussen al deze elementen,… De Playbase gedraagt zich voorbeeldig en tovert een glimlach op ons gezicht.

Sonos PlayBase review : Luistertest

Tijdens de demo werd al snel het gebruiksgemak van de Playbase duidelijk. Er is slechts één verbindingskabel in de vorm van een optische audio-input. Sluit hem aan op je tv, en vanaf dan gebeurt eigenlijk alles via de Sonos app op je iOS- of Android-systeem. Via TruePlay stem je het toestel af op je kamer voor de optimale geluidservaring. Je kan de Playbase in verschillende set-ups gebruiken; als stand-alone, met de Sonos Sub als extra woofer of in draadloze verbinding met een paar Play:1’s. Zo bouw je in een handomdraai een volledige 5.1-set-up.

We kregen al deze opstellingen te horen vanmorgen. Het Sonos-team ging van start met Béyonce’s Daddy Lessons, een rijkelijk gevulde track met veel hoge en lage tonen. De manier waarop de Playbase met bassen omgaat viel meteen op, het was moeilijk te geloven dat de Sub op dat moment nog niet aangesloten was. Tijdens het luisteren naar jazz-fenomeen Gregory Porter met Musical Genocide toonde de Playbase hoe helder en reëel een stem kan klinken. Als we onze ogen sloten, leek het alsof Mr. Porter vooraan in de kamer stond. De muzikale demonstratie ging verder met het basrijke Angel van Massive Attack waarbij de baanbrekende horizontale ingebouwde subwoofer nog maar eens zijn kunsten toonde. Afsluiten deden we met Radioheads Everything in it right place. Hierbij werd nog eens het brede geluidsbeeld van de Playbase duidelijk.

Daarna gingen we over op filmfragmenten. Als eerste kregen we een Dolby-trailer te zien, die naar goede gewoonte diverse geluidseffecten bevat. De Playbase lichtte alvast een tipje van zijn home-cinema sluier, en het smaakte meteen naar meer. Tijdens Jungle Book werd duidelijk dat de Sonos Playbase echt wel van wanten weet als het gaat over stemweergave. Mowgli’s heldere stem verplaatst zich in de Playbase mee van links naar rechts terwijl Mowgli zelf doorheen de film bewoog. En terwijl dit nog geen zware, explosief geladen film is wordt duidelijk dat de bassen tamelijk kunnen dreunen. Handige feature: Met de Night Mode op de app worden de lage tonen gedempt, zodat je ook ’s avonds van een leuke film kan genieten terwijl de kinderen al in bed liggen. Met de spraakversterkingsfunctie op de app breng je de dialogen nog meer naar voren terwijl de lage tonen iets meer naar de achtergrond worden gebracht.

Voor het volgende filmfragment, James Bond: Spectre, werd de Sonos SUB gekoppeld. Alsof de bassen nog niet sterk genoeg waren, trilde de hele kamer nu terwijl Bond een gebouw tot instorten bracht. Voor ons gevoel namen de bassen nu iets te zeer de overhand, en was er weinig ruimte voor iets anders. Maar als je van laag en dreunend houdt, is de Playbase met SUB the way to go.
Het filmgedeelte werd afgerond met The Revenant. Leuk weetje: Deze film werd door Sonos door het gehele ontwikkelingsproces van de Playbase als referentie gebruikt. Daarom sluit het team voor deze demo de volledige 5.1-set-up aan. En onze oren genieten! Een bezoekje aan de cinema is bij deze niet meer nodig, wacht op de blu-ray of dvd en bekijk al je films vanaf nu zelf met de Playbase in huis. De rivier stroomt achter ons terwijl Leo Di Caprio zich verstopt in de bossen en de pijlen ons om de oren vliegen, stemmen klinken langs alle kanten en de hele kamer gaat totaal op in de scène. We ontwaken met moeite uit deze filmervaring en zijn stomverbaasd over deze veelzijdige Sonos Playbase.

Sonos PlayBase review : Algemene bevindingen

Terwijl we van soundbars meestal enkel veel verwachtingen voor film hebben, mogen we van deze Sonos Playbase met een gerust hart zeggen dat zowel film als muziek een eitje zijn. Bovendien past hij met zijn zwarte of witte design in elk interieur en een gaat naadloos op in je set-up.

Ben je dus op zoek naar een subtiele maar krachtige aanvulling of eerste stap voor je home cinema, dan is deze Sonos Playbase een echte aanrader. Voor 799 euro moet je wel even in je portefeuille tasten, maar voor die prijs krijg je wel een toestel dat een volledige home cinema-ervaring in één behuizing pakt. Verwacht ook maar regelmatige firmware updates van Sonos, want ook voorganger Playbar werd door de jaren heen verbeterd.

Voor nog meer bevindingen is een uitgebreide test nodig, maar onze eerste ontmoeting met Sonos Playbase was top. Op dit moment zijn wij alvast rotsvast overtuigd van Sonos’ nieuwste toevoeging.

De Sonos Playbase is vanaf 4 april wereldwijd te koop aan een adviesprijs van 799 euro. Je koopt hem in het zwart of wit.

 

Sonos Playbase

€799
8.8

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.0/10
Verkooppunten van het merk sonos

1 REACTIE