Draagbare speakers, ze zijn er in alle maten en vormen. Toch zijn er grote verschillen waarmee je rekening dient te houden als je er eentje wilt aanschaffen. Het gewicht, de grootte, de prijs, het vermogen, het geheugen, … maken het niet gemakkelijk om in het immense aanbod een goede keuze te maken. Eén van de merken die zich specialiseerde in draadloze speakers is Sonos. Sonos bracht een lichte, maar krachtige draadloze speaker op de markt die je letterlijk overal mee naartoe kan nemen: de Sonos Roam. Ik gooide hem (vrij letterlijk) in mijn rugzak om hem uitgebreid te testen.

Gebouwd om rond te zwerven

Bij het openen viel me het kleine formaat en het prachtige, moderne design van de Sonos Roam meteen op. Ik had onmiddellijk de neiging om hem in mijn broekzak steken. De Sonos Roam wordt geleverd in een eenvoudig doosje. In de doos vinden we een korte, maar krachtige handleiding terug om snel aan de slag te gaan. Standaard wordt de Roam geleverd met een eenvoudige USB-C-oplaadkabel. 

Sonos Roam review

Gezien ik niet aan de verleiding kon weerstaan, heb ik de Sonos Roam (bijna) overal mee naartoe genomen. Of je hem in het stof zet, in de buurt van water of hem per ongeluk laat vallen? Dat is allemaal geen probleem. De robuuste, IP67-gewaardeerde omhulsing maakt het toestel valbestendig, water- en stofdicht. Het strand is zeker een aanrader.

Tegelijkertijd heb ik tijdens mijn tochtjes met de Sonos Roam nooit de indruk gehad dat de speaker te zwaar was. Met 400 gram behoort de Sonos Roam zeker tot één van de lichtere speakers uit het gamma. De toegankelijke, slanke, strakke vorm maakte het eenvoudig om hem aan de buitenkant van mijn rugzak te monteren.

Benieuwd naar onze bijhorende review die wij maakten van deze ultradraagbare speaker?

Geluid dat je wilt delen

Je zou verwachten met zijn kleine afmetingen (168 x 62 x 60 mm) dat je geen vol geluid kan krijgen. Dan heb je het mis. De twee H-klasse digitale versterkers zijn aangepast aan de kleine behuizing waardoor de tweeter heldere, hoge tonen verzorgt en de mid-woofer overige frequenties voor zijn rekening neemt. Echter wanneer je het apparaat op zijn maximale capaciteit uitprobeert, buiten kan ik je dat zeker aanraden, heb ik het gevoel dat de mid-woofer de klank niet meer 100% zuiver kan weergeven. Binnen het gamma van draadloze, kleine speakers is dit wel vrij normaal aangezien het toestel niet beschikt over een grote klankkast. Over het algemeen produceert de Sonos Roam een warm, helder geluid. Door de functie Airplay 2 past de speaker zich bovendien aan aan de omgeving. 

Door de Sonos Roam te koppelen aan de Sonos-app, kan je het geluid equalizen volgens jouw voorkeuren. Tegelijkertijd kan je hem bedienen met Google Assistant of enkele knopjes. Het koppelen met streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Spotify of TuneIn zijn binnen het Sonos-gamma altijd aanwezig. Wanneer je nog andere apparaten van Sonos in huis hebt, koppel je ze eenvoudig met elkaar via de app. De 5.0 bluetooth-functie schakelde ik pas in vanaf het moment dat ik effectief onderweg was. Zo kon ik mijn persoonlijke playlist nog steeds overal beluisteren. 

Krachtig opladen met de Power Adapter

Het argument om wel of niet voor een draadloze speaker te gaan is vaak de batterijduur. Volgens de handleiding zou de speaker 10 uur kunnen presteren. Echter moest ik hem na ongeveer 8 uur al opladen. Ik moet wel toegeven dat ik het volume vaak hoog heb gezet waardoor de batterij misschien sneller leeg geraakte.

Het opladen verliep vlot. Zeker met de Qi-gecertificeerde oplader van Sonos die ik mee mocht uittesten. Deze is wel niet standaard meegeleverd. Hiermee kon ik de Sonos Roam vlotjes draadloos opladen. Hierbij kon ik nog eens gebruik maken van de Sonos 10 Watt USB Power Adapter waardoor het apparaat veel sneller oplaadt in vergelijking met een standaard gsm-oplader. 

Lees ook


Review Sonos MoveReview: Sonos Move

 


 

Sonos Move? Sonos Roam?

Ik nam de grotere broer al eens onder de loep in een eerdere review, de Sonos Move. Vaak worden de ‘broers’ met elkaar verward of is het gebruiksdoel niet helemaal duidelijk. In mijn ogen is de Sonos Move eerder ontwikkelt om overal in je huis of tuin neer te zetten om zo te genieten van super kwalitatief geluid. De kast is wat groter waardoor trillingen een veel groter bereik hebben.

Het hogere gewicht maakt de Move stabieler, maar maakt het niet ideaal om te reizen. De Sonos Roam lijkt me dan geschikter. Het kleine formaat en het lichte gewicht is ideaal om hem aan je rugzak te hangen of in je handtas te stoppen. Waarbij de Move weer beter tot zijn recht komt op je terras of naast het zwembad. Puur op vlak van stevigheid, is de Roam bijna tegen alles bestand. De Sonos Move daarentegen kan zeker een bui of stoot verdragen, maar is niet opgewassen tegen extreme omstandigheden.  

Als je zou twijfelen welk apparaat je zou kiezen, is het belangrijk om jouw gebruiksdoeleinden goed voor ogen te houden. De Sonos Roam is een mooie allrounder die je voor de relatief lage prijs van 179 euro in huis haalt. De ideale reisgezel.

Sonos Roam review

179,- euro
9.5

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

10.0/10

BOUWKWALITEIT

10.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.5/10

DESIGN

10.0/10

Pros

  • Handige vorm makkelijk mee te nemen
  • Google Assistant
  • Mooi geluid voor de kleine bekasting
  • Typsiche Sonos kwaliteit en technologie
  • Stevig, bestendig tegen extreme situaties

Cons

  • Batterij: tijdig opladen
  • Op maximaal volume kan het geluid minder helder worden
Verkooppunten van het merk sonos