Thorens, een toonaangevend merk op het gebied van draaitafels, heeft zojuist de de New Reference gelanceerd. Deze draaitafel is ontwikkeld ter ere van het 140-jarig bestaan van het bedrijf. De platenspeler is het nieuwe vlaggenschip model van de audiofabrikant, die gevestigd is in Bergisch Gladbach (Duitsland).

Het ontwerpteam van Thorens heeft samengewerkt met Seismion, een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in actieve trillingsisolatoren. Hun bedoeling was om samen een platenspeler te creëren die ontworpen is rond een volledig actief trillingsisolatiesysteem. De actieve trillingsisolatie is gebaseerd op piëzo-elektrische versnellingsmeters. Deze technologie isoleert storingen al onder 1 Hz en vermindert ze tot minder dan 1% (-40 dB) bij frequenties van 10 Hz en hoger.

Het systeem is ontworpen op een manier zodanig dat het zwaartepunt dicht bij het vlak van de isolatie ligt. Hierdoor worden koppelingen van horizontale trillingen en kantelbewegingen sterk verminderd. Bovendien is het chassis zelf niet-resonerend gemaakt door zijn gelaagde structuur van zeer gedempte materialen.

De aandrijfeenheid van de Thorens New Reference heeft ook een innovatieve snelheidsdemping, ontworpen door Seismion om een perfecte en constante rotatiesnelheid van de plaat te realiseren. Het systeem heeft als doel zowel de absolute snelheid als de modulaties van de snelheid rond de gemiddelde waarde, ook wel wow en flutter genoemd, te regelen.

De Thorens New Reference is de eerste platenspeler die vanaf nul is ontworpen en geoptimaliseerd met een volledig actief trillingsisolatiesysteem. Het effect gaat veel verder dan alleen het elimineren van trillingen. Zelfs kleine trillingen in het bereik van nanometer tot picometer worden nog steeds efficiënt geïsoleerd vanwege de contactloze actuators. Het systeem volgt ook muziek met hoge dynamiek tussen rustige en luide sequenties extreem snel, aangezien de actieve regelkrachten het systeem stabiliseren en leiden tot een onmiddellijke afregeltijd.

Een adaptief nivelleringssysteem, dat de draaitafel binnen 20 micrometer precies waterpas houdt, maakt het actieve isolatiesysteem compleet. De Thorens New Reference biedt de mogelijkheid tot het plaatsen van maximaal 3 toonarmbases en is geschikt voor toonarmen van 9, 10 en 12 inch.

We zijn erg trots om deze wereldwijde innovatie te presenteren ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum van Thorens. Adus Thorens eigenaar en managing director, Gunter Kürten. Meer informatie vind je op de website van de fabrikant.

Verkooppunten van het merk thorens