Totem Acoustics is van oorsprong een Canadese luidsprekerspecialist, opgericht in 1987 door designer Vince Bruzzese. Het nastreven van emotie ligt aan de basis van hun filosofie. Kwaliteit van de componenten en aandacht voor detail, van behuizing tot bedrading, liggen daarbij aan de basis.

De Element serie staat aan de bovenzijde van het Totem gamma en is recent opgewaardeerd naar versie 2. Tijd dus om de kleinste Element, de bookshelf Fire, aan de tand te voelen.

Technologie en installatie

Vers uit de doos lijken ‘de Fire’s’ op het eerste zicht niet zo speciaal. Hun gewicht wijst wel op een goede dosis versteviging, maar ze komen niet echt over als vernieuwend of spectaculair. De midbas driver ligt bovenop de frontplaat gemonteerd die een wat, hoe zal ik het verwoorden, industrieel uitzicht geeft. De driver zelf ziet er eigenlijk wat gewoontjes uit.

Totem Element Fire V2 review

Maar vrij snel worden details duidelijk. De kast is zo opgebouwd dat geen twee wanden evenwijdig zijn, wat zorgt voor minder staande golven en dus voor minder onregelmatigheden in het frequentieverloop. De afwerking van die kast is fenomenaal. De zwarte lak heeft bijna een spiegel kwaliteit, de aansluitingen aan de drivers en de alu connectorplaat is perfect. Zelf ben ik een aficionado van hout en structuur. Ik heb ik een afkeer van afstoffen, maar het moet gezegd worden dat deze bookshelves er fantastisch uitzien. Ook de onderzijde is trouwens zo letterlijk vlekkeloos afgewerkt. De afrondingen aan alle ribben: naadloos. Ook de biamp-ready WBT connectoren zijn van de allerbeste kwaliteit. Indrukwekkend. Hoe de speakers vast op een voet kunnen gemonteerd worden is wel wat onduidelijk. Ik zou bang zijn ze eraf te stoten. De dealer kan daar ongetwijfeld helpen.

En dan naar de verborgen delen. De ster van de show is de midbass Torrent driver. Deze unieke driver wordt rechtstreeks op het uitgangssignaal van de versterker gekoppeld, zonder scheidingsfilter dus. Dat betekent dan natuurlijk ook dat er geen enkele vervorming wordt geïntroduceerd. Als grote fan van breedband drivers ben ik hier helemaal mee. Daarenboven gebruikt de Torrent een uitzonderlijk krachtige en grote set van magneten om de spoel op elk moment perfect te controleren, zodat de langeslag drivers maximaal lage tonen kunnen produceren. De netjes door een metalen grille beschermde titaan dome tweeter is in een aluminium behuizing verwerkt. Deze is volgens de fabrikant met 6 dB een minimalistisch gefilterde component en vloeit daarmee heel natuurlijk over in het frequentiedomein van de midbass. Op het eerste zicht niet zo speciaal, maar later zou blijken dat deze hoogtoner niet onderschat mag worden.

Benieuwd naar het design? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de Totem Element Fire V2 speakers.

In de praktijk

Al het bovenstaande is natuurlijk fantastisch nieuws, maar heeft enkel nut als al dat technisch geweld in de praktijk ook hoorbaar is. Een eerste luistersessie maakte duidelijk dat de Element Fire in ieder geval een erg praktische speaker is. Door de achterwaarts gerichte basreflexopening kan je de hoeveelheid lage tonen behoorlijk controleren door plaatsing van de luidspreker nabij een muur. De luidspreker wegwerken in een kast of dergelijke is natuurlijk zonde van de fantastische looks en is ook akoestisch niet echt een aanrader. Maar de grootte van de kast is heel erg praktisch en op een geschikte stand oogt de speaker helemaal niet ‘zwaar’. Bovendien is hij heel erg trendy en elegant.

Na een tijdje spelen met de luidspreker ga je zijn akoestische kwaliteiten echter pas echt ontdekken. De ster is inderdaad de midbas, die fenomenaal natuurlijk klinkt. Uiteraard is de bron van de muziek heel erg belangrijk: slechte opnamen worden genadeloos doorgegeven aan de luisteraar. Maar als de bron voldoende kwaliteiten heeft, vinyl of voldoende bits getransponeerd door een DAC, gebeurt er iets magisch. Je kan met deze luidsprekers echt het gevoel krijgen dat de muziek ter plaatse geproduceerd wordt. Dat het concert niet ergens vanop een afstand gereproduceerd wordt, maar dat je betrokken bent bij de gebeurtenis zelf. Dat valt grappig genoeg het meeste op bij onverwachte bijgeluiden. Voornamelijk bij de weergave van live concerten of films waar je dikwijls tijdens de ‘performance’ in verwarring wordt gebracht over plaats en oorzaak van die bijgeluiden en er even vanuit gaat dat die in de échte wereld gebeuren. De bijdrage van de tweeter aan deze verwarring is trouwens niet te onderschatten. Metalen domes hebben wat de reputatie geluid ietwat overenthousiast en te schel weer te geven dat storend kan beginnen worden bij luidere volumes of langere luistersessies. Maar daarvan is bij deze integratie geen sprake, de dome weet een heel knappe balans van extensie in de hoogte en terughoudendheid in volume neer te zetten. Minder zijdezacht dan pakweg de Nautilus tweeter, maar met een duidelijk grotere ambitie om de laatste details uit de opname te halen.

Totem Element Fire V2 reviewStemmen worden wonderbaarlijk afgebeeld en hebben een vrijwel perfecte natuurlijkheid, zonder voortrekken van het één of andere deel van het spectrum. Vooral vrouwenstemmen worden zo fantastisch realistisch. Dit zijn geweldige speakers voor jazz, folk, live, kleinkunst, akoestische instrumenten, klassiek, …

Enkel in de lagere regionen in grotere luisterruimtes komen de Totem’s wat adem tekort. Zeker niet in kwaliteit, laat dat wel wezen, maar in echte diepgang en impact. Dat is ook te verwachten gezien hun voorkomen. Daarvoor zijn vloerstaanders van nature meer geschikt. Pink Floyds ‘The Wall’ is zo’n monument waarbij een zeer behoorlijke dosis laag een echte meerwaarde biedt. De combinatie van de Totem’s met een muzikale REL subwoofer zorgt voor dat laatste restje missende grandeur. Met fysica valt niet te spotten. Misschien is de sat/sub zelfs een nog betere combinatie dan een pure vloerstaander omdat je met een kwalitatieve sub het laag perfect kan afstemmen op je luisterruimte. Terwijl dat met een vloerstaander niet altijd zo vanzelfsprekend blijkt te zijn. Getuige de noodzakelijke verbanning van een grote zelfbouwvloerstaander uit mijn woonkamer naar een anders gevormde luisterruimte bij mij thuis. Zonde, zonde, zonde. Zelf uitproberen met de hulp van de dealer is de beste aanbeveling die ik kan doen.

Totem Element Fire V2 reviewLuisterend naar wat blues en jazz, in casu werk van de niet geheel onterecht zo genoemde Mighty Sam McClain en zeker het jazz ensemble TaxiWars, een sideproject van Tom Barman, wordt nog eens bevestigd wat ook met andere stijlen al kon vermoed worden: deze speaker is helemaal niet bang voor complexiteit. Ook niet bij volume. En de tweeter houdt zich zelfs beleefd in bij passages van sopraansax en piccolo, voorbeeldig ondersteund door de midbass voor de fundamentele tonen. Hoe langer ik luister, hoe meer ik de tweeterintegratie op prijs stel.

Conclusie

Totem geeft met de Element Fire V2 de concurrentie een les in vanzelfsprekendheid, in naturel, in souplesse. De speaker mag dan naar mijn mening wel een wat traditionele houten uitvoering missen, de kwaliteit en afwerkingsdetails van de lak zijn spectaculair, net als de gebruikte componenten. En als die dan ook nog samenwerken in het ontstaan van een juweel, hoor je mij niet klagen.

Totem Element Fire V2 review

Totem Element Fire V2

7.799,- euro (p.p.)
8.5

Design

10.0/10

Geluid

10.0/10

Toepassing

8.0/10

Kostprijs

6.0/10

Pros

  • De afwerking is spectaculair
  • De meest natuurlijk klinkende basreflex die ik ooit gehoord heb
  • Fantastische integratie

Cons

  • Stof- en vingerafdrukmagneet, zeker in zwart
  • Voor wat, hoort wat
Verkooppunten van het merk totem