De verkoop van cassettetapes is met 74 procent gestegen in het afgelopen jaar. Er is bovendien al enkele jaren een stijging merkbaar.

Tegenwoordig zien we dat vinyl terug heel populair is. De revival van het analoge formaat brengt vintage terug in de spotlights. Vinyl is echter niet de enige winnaar op vlak van producten met het vintage, of retrolabel. Blijkbaar zijn cassettes ook terug aan populariteit aan het winnen. Vorig jaar in de VS steeg de verkoop van de tapes met 74 procent. Vinyl blijft echter wel koning van de retroproducten, want die stijging is maar een klein aandeel van het totaalplaatje. Zo werden er in 2016 200 miljoen albums verkocht, waarvan er 13,2 miljoen lp’s waren. 129 000 daarvan waren op cassette. Natuurlijk blijven CD’s en SACD’s de meest verkochte fysieke albums.

De stijging valt te wijten aan Urban Outfitters, die cassettes van bekende artiesten aanbieden in hun winkels. Zo kan je tapes vinden van Justin Bieber, The Weeknd en zelfs de Slim Shady LP van Eminem. Bovendien gaat de muziekindustrie ervan uit dat cassettes voornamelijk verzamelobjecten zijn. Daarom wordt er bij elke tape een code meegegeven waarmee je het album ook digitaal kan downloaden. Hetzelfde gebeurt bij vinyl, waarbij de meeste mensen lp’s enkel verzamelen vanwege de covers. Vorig jaar werd er al stil gefluisterd over een revival van cassette, maar volgens de RIAA waren de verkoopcijfers nog steeds te laag, en voorlopig blijven ze nog net iets te laag. Stilaan zien we wel een nieuwe niche groeien.