De technologie rond televisieschermen en de resoluties ervan draait op volle toeren en gaat zo snel, dat AudioVideo2day jou graag een overzicht geeft vanaf het beeldscherm in zijn kinderschoenen tot hoe ver de technologie de dag van vandaag is. We gaan zelfs wat verder duiken en kijken wat de toekomst van beeldschermresolutie nog voor ons in petto heeft.
CRT
Iedereen herinnert zich nog wel die grote kasten, die ook wel de toepasselijke naam ‘tv’s met een kont’ opgeplakt kregen. Als je er zo eentje gekocht had, moest je bijna de hele familie optrommelen om deze televisie zonder ongelukken op het tv-meubel te krijgen. Waarmee we willen zeggen dat de eerste generatie televisies nogal zwaar en onhandig waren. Deze generatie werden de CRT-tv’s genoemd. Even een technische toelichting: CRT staat voor Cathode Ray Tube (kathodestraalbuis). Dit model tv is al sinds de jaren 50 op de markt. Bij een CRT monitor is de binnenzijde van het scherm bekleed met een fosforescerende laag. Op deze laag staat een elektronenkanon gericht die hier elektronen op afvuurt. Zodra de fosforescerende laag geraakt wordt door zo’n elektron, licht deze op dat punt op. Door nu de binnenkant van de beeldbuis volgens een bepaald patroon te bombarderen, kan je een afbeelding zichtbaar maken op je tv.
De eerste modellen waren in zwart-wit maar sinds 1967 mochten we de kleurentelevisies in ons midden verwelkomen. In een kleurenscherm bevinden zich 3 elektronenkanonnen en een schaduwmasker. Hierbij stuurt elk kanon 1 kleur aan, om rode, groene of blauwe puntjes te doen oplichten op het scherm. Vandaag de dag wordt de technologie van de kathodestraalbuis niet meer toegepast.
In de jaren ’90 maakte de breedbeeldtelevisie zijn blijde intrede. Zo’n breedbeeld exemplaar heeft meer beeldlijnen. De eerste tv’s hadden een verhouding van 4:3, wat wil zeggen dat het televisiebeeld 4 eenheden breed en 3 eenheden hoog is. Door de komst van de breedbeeldtelevisie werd deze verhouding naar 16:9 gezet. Het voordeel hiervan is dat de beeldverhouding meer overeenkomt met de beeldverhouding van onze eigen ogen. De televisie blijft evolueren. Ze worden steeds meer designgericht, groter en energiezuiniger. Dat brengt ons naar de volgende generatie: de Plasma tv.