De radio. Vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Het is al bijna een eeuwenoude uitvinding die, naar mijn bescheiden mening, nog altijd niets van haar ‘pluimen’ heeft verloren. Waarom ik de radio nog altijd weet te appreciëren? Het is gewoon heel simpel, in al zijn eenvoud. Bovendien doet het ook gewoon wat het moet doen. De huiskamer sfeervol vullen met een streepje muziek. Af en toe aangevuld met de stem van een enthousiaste radiopresentator die de ‘plaatjes’ aan elkaar praat. ‘Back in the days’, werd er niet altijd zoveel van verwacht. Laat het me uitleggen: een aan- en uitknop in combinatie met twee draaiknoppen. Respectievelijk voor het afstemmen van de radiozender en het bepalen van het volume. Dat was, principieel genomen, voldoende. Maar gezien de tijden waar we nu in leven wordt er meestal toch al wat meer verwacht dan enkel en alleen deze 3 ‘basiselementen’. Daarom is het dus niet onbelangrijk voor fabrikanten van dergelijke radio’s om, anno 2021, op de proppen te komen met modellen die net nog dat tikkeltje extra kunnen. Of gewoon features bevatten waarvan je zegt: ‘wauw’. 

De radio die we recentelijk grondig onder de loep mochten nemen was de M-9000S van KENWOOD. Kort door de bocht betreft dit een slim Hi-Fi Systeem dat weet te impressioneren met zijn compacte vormfactor, geluidskwaliteit én veelzijdigheid. De M-9000S behoort toe aan KENWOOD’s uitgebreide gamma van Hifi systemen. Een portfolio dat bestaat uit verschillende modellen die elk heel wat leuks voor jou in petto hebben. Timeless elegance combined with perfect sound, dat wordt ons beloofd. Benieuwd of KENWOOD deze muzikale ziel weet te overtuigen.

Review KENWOOD M-9000S 

Gekatapulteerd naar het verleden

Toen ik de radio uitpakte, viel het design meteen erg in de smaak. Twee stevige, zwarte ‘boxen’ die een eerder puntige afwerking hebben aangevuld met een zilverkleurige versterker die deze ‘jongens’ wel ‘de baas’ kon. Ik omschrijf het dan ook graag als de KENWOOD radio met een nostalgische toets. Als het ware ontworpen met een knipoog naar het verleden. Of de ingebouwde CD-speler daar iets mee te maken heeft? Absoluut.

Op het eerste zicht zou je het misschien niet meteen verwachten, maar bij de M-9000S gaat het immers veel verder dan enkel en alleen de ingebouwde FM-radio en CD-speler. Dit model is een echt multitalent dat ook nog heel wat andere mogelijkheden heeft op vlak van connectiviteit die pas ontdekt kunnen worden vanaf het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt. Later in deze review meer daarover.

Benieuwd naar onze leuke reviewvideo die wij maakten van de KENWOOD M-9000S?

Let’s get going

Review KENWOOD M-9000S Ik moet het toegeven. In mijn eerdere review van de KENWOOD CR-ST80DAB-B wist de geluidskwaliteit me al te bekoren. Nieuwsgierig of dit bij de M-9000S ook hetzelfde was. Maar voor we dat kunnen ontdekken, moeten we eerst bepalen op welke ‘manier’ we de muziek willen laten spelen. Hou je vast want dat zijn er wel wat. Naast de hierboven genoemde FM-radio en CD-speler, is de M-9000S verder nog voorzien van: DAB+, internetradio (wifi), bluetooth en Spotify Connect. Aangevuld met een USB-, line in en hoofdtelefoonaansluiting. Keuze in overvloed. Laten we ‘simpel’ beginnen bij het begin. Internetradio.

Lees ook


Kenwood CR-ST80DAB-B ReviewKENWOOD CR-ST80DAB-B: Review

 


 

Niets beter om van start te gaan dan met het online radiostation van Paul Hattink: Hi On Line. Na enkele eenvoudige configuratie stappen te hebben doorlopen (om de radio te verbinden met het netwerk), kon het muziekplezier aangevat worden. Het volume zette ik alvast op 17. Ready to go.

Review KENWOOD M-9000S Had ik me daar toch even aan mispakt (wat betreft het geluidsniveau). Wat er onmiddellijk volgde, waren heuse geluidsgolven die zich voortplantten doorheen de huiskamer met een ontzettend grote ‘power’. Net iets te luid weliswaar voor de ruimte waarin de M-9000S stond, maar hierbij werd meteen duidelijk waartoe dit Hifi systeem in staat is. De 2x 50 Watt, die vermeldt staat op de productpagina, hoorde je wel.

Het muziekgenot ging verder, uiteraard bij een iets lager geluidsniveau. Ook dan werd de ruimte weer rijkelijk gevuld met een streepje muziek. Muzieknummers die passen in het genre jazz, klassiek, funk, … Allemaal klonken ze erg aangenaam, rustiek en waarheidsgetrouw. Met aandacht voor het hoog, midden en laag.

Al moet ik wel een kanttekening maken bij die laatste want soms miste er voor mij persoonlijk wat ‘pit’. Ongeacht op welke manier er werd geluisterd (Spotify, DAB+, …). Vooral in de ‘lagere regionen’ durfde dit al eens tot uiting komen. In die zin dat een dreunende bass nog net iets dieper of overtuigender mocht klinken. Uiteraard kon dit wel een beetje bijgesteld worden met de ingebouwde equalizer, maar toch.

De M-9000S als all-rounder

Zoals eerder al gezegd heeft deze alleskunner heel wat in petto voor de moderne muziekliefhebber te plezieren. Het zou ons natuurlijk net iets te ver leiden om alle mogelijkheden en functionaliteiten tot in detail te bespreken, maar ik pluk er graag de voornaamste uit die vooral toepassing vonden in de levensstijl van mij én mijn huisgenoten.

Op stip met nummer 1: DAB+. Gevolgd door de integratie met Spotify waardoor je niet de hele tijd je smartphone moeten bovenhalen om naar een volgende nummer te gaan. Als volgende, niet te missen: internetradio. Luisteren naar muziek die wordt uitgezonden van over heel de wereld? Dankzij de M-9000S is dat vanaf nu binnen handbereik. Letterlijk dan.

Review KENWOOD M-9000S 

Ook leuk om hierbij te vermelden is dat je voor elk type van ‘connectiviteit’ de mogelijkheid hebt om presets op te slaan in het geheugen van deze radio. Erg handig, zeker als je met meerdere mensen samen leeft waarbij het niet altijd even eenvoudig is om tot een consensus te komen wat betreft de muziekkeuze.

Nostalgie ‘all the way’

Eerder spraken we al over die ‘nostalgische toets’. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Je kan er niet omheen: de traditionele CD-speler die verwerkt zit in de M-9000S. Als 25-jarige gast die nog net de tijd van CD’s heeft meegemaakt, is dit ideaal om die aloude ‘ronde schijven’ nog eens vanonder het stof te halen. Zodanig dat je de muziek van ‘toen’ nog eens kan herbeleven op een mooie, traditionele set. 

Een leuke toevoeging die zowel jong als oud aan het dansen krijgt. Zeker als je het volume ‘opdrijft’ richting 20. Gelukkig zijn onze muren erg goed geïsoleerd waardoor onze buren weinig last ondervonden hebben van al dat muzikaal geweld dat ten gehore werd gebracht door de M-9000S. Het iconische nummer van The Buggles: Video Killed The Radio Star dat speelt? Heerlijk. 

De bediening: kinderspel

Review KENWOOD M-9000S 

Waar we het in deze review nog niet over hebben gehad, maar waar we ook graag de nodige aandacht op vestigen, de bediening. Op de voorzijde vinden we het TFT kleurendisplay van 2,8“ (7,1 cm) terug. Dit is zowat het hoofdscherm waarop alle informatie met betrekking tot de afgespeelde muziek, instellingen, … wordt getoond. Helaas voor mij, geen touchscreen. Maar KENWOOD heeft wel drie handige alternatieven voorzien.

 1. Fysieke knoppen: Bovenop de versterker zijn er een aantal knoppen aanwezig voor bijvoorbeeld het aan- en uitschakelen, doorspoelen, … Wil je een andere zender selecteren of het volume wijzigen? Dat kan met de draaiknoppen die het scherm, respectievelijk links en rechts, flankeren.
 2. Afstandsbediening: Ideaal om vanop afstand bijvoorbeeld een andere radiozender te kiezen, een nummer te ‘skippen’, … Wel de batterijen niet vergeten in de afstandsbediening te stoppen vooraleer je van start wilt gaan.
 3. UNDOK-app: En tot slot: UNDOK. Een applicatie waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de radio te bedienen via een smart device. Op voorwaarde natuurlijk dat je device verbonden is met hetzelfde netwerk als dat van de M-9000S.

Als je vraagt naar mijn favoriete ‘methode’? Dan antwoord ik steevast: nummer 2, de afstandsbediening. De M-9000S is immers een toestel dat heel vaak blijft staan op 1 plek. Hierdoor is het gemakkelijker indien de bediening kan gebeuren vanop afstand. KENWOOD weet duidelijk hoe ze het de eindgebruiker echt gemakkelijk kan maken. Al mocht dat 2.8“ display toch net iets groter zijn, voor mij persoonlijk, omdat het vanop afstand net wat moeilijker leesbaar is.

Een stapje verder dan

Net zoals in hun CR-ST80DAB radio, die ik eerder mocht reviewen, bevatte de M-9000S ook twee handige wekkers die volledig instelbaar zijn. Zelfs vanop afstand. Enorm praktisch als deze set op je slaapkamer staat (om je ‘s ochtends vroeg te wekken), maar iets minder relevant of nodig in een woonkamer. Hoewel dat mijn huisgenoten, die vaak achter het fornuis stonden, deze wekkerfunctie als praktisch bestempelden. Al hadden ze vanuit de keuken natuurlijk wel een goed zicht op de woonkamer. Iets dat hoogstwaarschijnlijk niet overal het geval zal zijn.

Lees ook


Review: KENWOOD M-918DAB-H

 


 

Een mooie aanvulling daarop zou kunnen zijn: een spraakgestuurde assistent die je het leven nog makkelijker maakt. Hierdoor zou bovenstaande situatie volledig komen te vervallen. De M-9000S kan toch al verbonden worden met wifi, dus waarom niet? Fingers crossed dat KENWOOD hier binnenkort misschien wel gevolg aan geeft.

Conclusie: to get or not to get

Hoe ik de M-9000S het best omschrijf? Een multifunctionele radio met de looks van toen en de sound van nu. Aangevuld met heel wat leuke features die dit exemplaar verheven tot een echte topper. Zeker als je kijkt naar zijn prijscategorie. Wat we aan het begin van deze review vertelden, een slim Hifi systeem dat weet te impressioneren met zijn compacte vormfactor, geluidskwaliteit én veelzijdigheid, wordt dus alle eer aan gedaan. 

Kort door de bocht: ben jij dus iemand die op zoek is naar een degelijke radio waarbij een een nostalgische look wordt gecombineerd met hedendaagse mogelijkheden die, anno 2021, onontbeerlijk zijn? Dan is de M-9000S zeker wel het overwegen waard. 

Al voeg ik er wel graag aan toe dat, gezien het vermogen en de volumes die de M-9000S bestrijken, toch iets beter tot hun recht komt in iets grotere ruimtes. Ook zou ik deze set minder aanraden voor mensen die wonen in een appartement aangezien al dat muzikaal geweld toch een ‘serieuze’ reikwijdte’ heeft.

KENWOOD M-9000S

9.1

Prestaties

7.5/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

 • Veelzijdigheid
 • Uitgebreide afspeelmogelijkheden
 • Hoogwaardige afwerking
 • Draadloos en bekabeld muziekgenot
 • Eenvoudige bediening

Cons

 • Geen spraakgestuurde assistent
 • Kleurendisplay is wat aan de kleine kant
 • Bassen mochten nog net iets ‘pittiger’
Verkooppunten van het merk kenwood