Wat is het leuk om hifi- en audio-producten te testen! Ondanks de serieuze Corona-crisis blijft er een enorm aanbod van diverse audioproducten bestaan. De ene keer mag je een luidspreker-concept testen dat al meer dan 60 jaar bestaat. De andere keer mag je een gloednieuwe technologie onder de loep nemen en kijken of deze de tand des tijds heeft doorstaan. En nu staat er een ‘eenvoudige’ versterker op de testbank. De Audiolab 6000A… Eenvoud straalt hij uit maar dat is hij intern zeker niet. Wat zo’n toestel als meerwaarde kan bieden bovenop zijn versterker gedeelte en hoe Audiolab erin slaagt om dit aan een zeer aanvaardbare prijs te presenteren vertellen we u met heel veel enthousiasme in het volgende verhaal.

Audiolab 6000A

Audiolab

De ‘legendarische’ M-DAC van Audiolab stond reeds in 2013 voor een grondige test in mijn installatie. Een heus statement van Audiolab want de reacties waren over de hele wereld laaiend enthousiast. Je kan mijn persoonlijk enthousiasme in de M-DAC review nog steeds nalezen. En ondertussen heeft Audiolab een hele weg afgelegd. Nieuwe producten, integraties en variaties op het M-DAC-concept werden gaandeweg uitgedacht en gelanceerd. Maar telkens met dezelfde Audiolab filosofie. Een hoogwaardige muziekbeleving naar liefhebbers brengen voor een zeer aanvaardbare prijs. Zo werd het aanbod van versterkers, CD-spelers, DAC’s en zelfs hoofdtelefoons verder uitgebreid. Naast de 5 DAC’s en de 8000 serie die Audiolab ontwikkeld heeft, werd onlangs de 6000 serie voorgesteld. Een serie die bestaat uit de streamer of netwerkspeler 6000N Play, de CD-speler 6000CDT en de versterker 6000A die we voor deze test ontvangen hebben. De streamer en CD-speler worden momenteel aangeboden voor 499 euro en om de versterker in huis te halen betaal je 799 euro. Zo kan je een mooie Audiolab 6000 set samenstellen voor minder dan 1800 euro. Zeer betaalbaar voor toestellen met een premium uitstraling en recht in de lijn met de Audiolab filosofie om hoogwaardige muziekweergave betaalbaar te maken voor het grote publiek.

‘De Audiolab 6000A is veel meer dan alleen maar een versterker.’

Audiolab 6000A versterker

Audiolab 6000A

Een stevige versterker, de Audiolab 6000A! Dit is echt wel een zwaar toestel. Je voelt letterlijk
aan het gewicht (7,8 kg) dat deze versterker geen gewone versterker is en dat hij achter zijn mooie strakke aluminium behuizing, toch een heleboel functionaliteiten verbergt. We focussen ons eerst op het versterker gedeelte: een klasse AB-eindtrap levert 50W bij 8 Ohm wat voldoende is om een groot aantal luidsprekers probleemloos aan te sturen. We vinden dit een moedige keuze. Door de opkomst van klasse D (digitale) versterkers wordt naar mijn mening al te vaak vanuit een praktische keuze voor deze analytische vorm van versterking gekozen. Deze klasse AB-versterker doet het ‘karakter’ van de Audiolab 6000A richting analoog neigen en dat is een prima keuze om muziek op een betaalbare manier af te spelen.

‘Deze klasse AB-versterker heeft een voldoende krachtige voeding en vermogen om luidsprekers gemakkelijk aan te sturen.’

Naast deze stevige eindtrap versterker heb je ook de mogelijkheid om een hoofdtelefoon aan te sluiten. De aparte hoofdtelefoon uitgang, die je terugvindt aan de voorzijde, heeft een speciaal uitgekozen versterker zodat elk type hoofdtelefoon kwalitatief kan worden aangestuurd. Verder heeft de Audiolab 6000A aan uitgangsvermogen meer dan genoeg. Gevoed door een ringkern transformator van 200VA en gevolgd door 4 condensatoren van elk 15000microF (met een totale capaciteit van maar liefst 60000microF!) heeft zijn reservoir veel ‘muzikale’ energie aan boord om zeer dynamische passages af te spelen. Stroompieken van 9A levert hij zonder enig probleem zodat hij presteert wanneer het nodig is.

‘Gezien zijn mogelijkheden en prachtige muziekweergave is de 6000A een high end toestel in toegankelijke klasse.’

Muziek speel je af vanuit een bron. Hier biedt de Audiolab 6000A een zeer uitgebreid pallet van mogelijkheden aan. Naast 3 analoge ingangen zet Audiolab ook sterk in op het aansluiten van digitale bronnen. Met 4 digitale ingangen (2 coax en 2 optisch) onderstrepen ze hun know-how rond DAC’s en hebben ze ook in deze versterker een stevige DAC geïntegreerd. De ES9018K2M D-A converters kunnen een sample frequentie van 192kHz aan, maar blinken echt uit met een ‘Total Harmonic Distortion’ van minder dan 0,0006% (1kHz @ 0dBFS) en een ‘Signal-to-noise’ ratio van meer dan 112 dB. Deze bijna perfect omzetting kan verder nog gefinetuned worden door 3 digitale filters: Fast Roll-off , Slow Roll-off , Minimum Phase.

Audiolab 6000A

Wil je nog meer digitaal gebruiksgemak dan kan je de Audiolab 6000A via Bluetooth aansturen. Een handige manier om snel connectie met de versterker te maken en via je Smartphone muziek met Spotify af te spelen. Aan de andere kant van het digitale spectrum staat de pure analoge weergave. Ook hier heeft Audiolab gedacht aan de liefhebbers van het nog steeds heel populaire vinyl. Een unieke Phono-ingang voor platenspelers met een MM-element maakt dat we onze vinyl-collectie ook met de Audiolab 6000A kunnen afspelen.

‘De Phone-ingang, digitale ingangen en Bluetooth aansturing zijn de kers op een zeer lekkere taart.’

Audiolab levert verder een zwarte afstandsbediening mee om de versterker aan te sturen of je kan via de 3 bedieningsknoppen en het monochromatisch display aan de voorzijde de 6000A bedienen. Tot slot vermeld ik graag dat de behuizing van een hoogwaardige klasse is en een prachtige aluminium uitstraling heeft. Kortom, de afwerking is gewoon top en niet eerder gezien in dit prijsniveau.

Audiolab 6000A luistertest

Voilà, de Audiolab 6000A heeft heel mooie referenties om deze luistertest aan te vatten. In onze testopstelling zijn we daarom zowel van de digitale als analoge aansturing uitgegaan. Digitaal hebben we gebruik gemaakt van het Atoll DR200 Signature loopwerk (CD’s) en een Bluesound Node (high res streaming via Qobuz). Voor het analoge verhaal werd de Technics SL1200G met het schitterende Acoustical Systemes Fideles MM-element aangesloten. Tot slot mocht onze iPad dienstdoen om via Bluetooth de Audiolab 6000A aan te sturen.

‘Het mooie strakke design en hoge afwerkingsniveau maken van de Audiolab 6000A een blikvanger in je muziekinstallatie.’

Je kan de Audiolab 6000A vooral typeren als een ‘analoog klinkende’ versterker. De klasse AB- versterker en zijn stevige voeding zijn de ‘ziel’ en het ‘hart’ van deze versterker. Deze zijn echt top! De versterker heeft een volle, warme sound die door de stabiliteit van de voeding voldoende finesse in de klank weergeeft om in een hogere klasse mee te spelen. Dit niveau van muzikale weergave vind je in deze prijsklasse bijna niet terug. Ik durf hier te stellen dat de 6000A binnen dit niveau zijn gelijke niet kent.

Audiolab 6000ANaast de klasse AB-versterking en de voeding merk je de jarenlange ervaring van Audiolab op het digitale niveau. Zowel bij het afspelen van CD’s of het streamen van muziek blinkt de 6000A uit in het levendig houden van de muziek. Ik bedoel hiermee dat sommige DAC’s (meestal zelfs in een hogere prijsklasse) té correct spelen waar de weergave regelmatig zeer analytisch en soms zelf kil wordt. De 6000A is daarentegen analytisch genoeg om veel details in de muziek weer te geven, maar houdt nog voldoende levendigheid over om volop te genieten van de muziek. Snel en krachtig en met mooie muzikale details. Bij het afstemmen van de digitale filters heb ik wat geëxperimenteerd zodat ik snel bij mijn favoriet: Slow Roll-off terecht kwam. Mooi dat je hier ook nog mogelijkheden hebt om de versterker naar je persoonlijke smaak af te stemmen.

‘De 6000A speelt op een kwaliteitsniveau dat zijn klasse ver overstijgt.’

Naast het digitale verhaal is de analoge Phono-ingang ook van een hoog niveau. Ik geef toe dat de klasse van de Technics SL1200G in combinatie met zijn AS Fideles MM-element op een heel ander niveau zit dan de Audiolab 6000A. Maar het muzikaal plaatje dat de Phono ingang en de versterker hier neerzet is echt prachtig. Natuurlijk zijn er een heleboel Phono pre-amps en versterkers die nog veel correcter en preciezer spelen maar ook hier speelt de Audiolab 6000A op een zeer aanvaardbaar kwaliteitsniveau dat zijn prijsklasse ver overstijgt.

Tot slot vermeld ik nog de Bluetooth weergave die echt wel leuk is maar voor mij niet meer dan een gadget. Als je een zeer kwalitatieve muziekweergave wenst staat het afspelen van muziek via Bluetooth niet op het niveau van de andere gebruikte manieren, maar dit heeft natuurlijk niets te maken met de interne kwaliteit van de Audiolab 6000A. Het is een leuke functionaliteit die, net zoals bij andere versterkers, net niet de muziekbeleving geeft als bij de andere manieren van afspelen.

Conclusie

De Audiolab 6000A is veel meer dan alleen maar een versterker en biedt een heel breed pallet van functionaliteiten aan. Daarnaast heeft de klasse AB-versterker een krachtige voeding en voldoende vermogen om luidsprekers gemakkelijk aan te sturen. Naast talrijke digitale ingangen zijn de kwalitatieve Phono-ingang en de Bluetooth aansturing de kers op een zeer lekkere taart.

Verder houden we ook van het mooie strakke design en het hoge afwerkingsniveau die van de Audiolab 6000A een blikvanger in je muziekinstallatie maken.

Gezien zijn prijs van 799 euro, de vele mogelijkheden en prachtige muziekweergave is de 6000A een high end toestel in een zeer toegankelijke klasse. Kortom de Audiolab 6000A speelt op een kwaliteitsniveau dat zijn klasse ver overstijgt en daar worden we enthousiast van.

Audiolab 6000A

€799
9.3

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Indrukwekkend hoge kwaliteit voor zijn prijs
  • Heel wat aansluitingsmogelijkheden
  • Sterke DAC
  • Mooie Phono-ingang
  • Hoogwaardige afwerking en uitstraling
Verkooppunten van het merk audiolab