Dit najaar bracht de band The Subs ‘I want to dance again’ uit. Wat mij betreft de single van het jaar die, eens de Corona onder controle is en de evenementensector groen licht krijgt, menig feestje zal doen ontploffen. Alle redenen en gelegenheden, waar je ook bent, zullen goed zijn om een feestje te bouwen. Voor velen onder ons nu meer dan ooit. Binnen, buiten, thuis, in het park, in een zaal, in de tuin, met familie, vrienden of buren? Geen twijfel, er zal gefeest worden! En qua muziek is daar niet veel voor nodig: één JBL PartyBox 310 bijvoorbeeld.

Het concept van de partyboxen is niet enkel iets waar JBL in gelooft. Ook andere bekende en minder bekende merken brengen partyboxen op de markt. Slagen alle merken erin het concept even goed in te vullen? Volgens mij niet. JBL is er op verschillende vlakken in geslaagd de concurrentie duidelijk achter zich te laten. Niet alleen vind ik de JBL PartyBox line up veelzijdiger, ook de inzetbaarheid en functionaliteiten spelen een belangrijke rol. Het algemeen design van de JBL-luidsprekers oogt ook veel professioneler.

De PartyBox 310, opvolger van de 300, is een telg uit de JBL PartyBox-familie. Deze bestaat uit de PartyBox On-the-Go, de PartyBox 100 en de PartyBox 1000. Stuk voor stuk verrassend krachtige luidsprekers met JBL’s Pro Sound variërend in een vermogen van 100 Watt tot 1.100 Watt. Tevens ook voorzien van een LED-lichtshow die mee met de muziek synchroniseert.

jbl partybox 310

Build as a professional

De 4 speakers van de PartyBox-serie zijn allen stevig gebouwde luidsprekers, ontworpen om vlot te kunnen hanteren, verplaatsen en connecteren zodanig dat hij altijd goed zicht- en hoorbaar is. En tegelijkertijd, zonder enige lichtshow, niet opvallender te zijn dan een professionele JBL-speaker.

JBL Partybox 310De PartyBox 310 is voorzien van een nauwsluitende zwarte kunststof omhulling, alom mooie afrondingen, dunne naden en een perfect aansluitend zwart metalen frontrooster. Een gewicht van 17,34 kg is niet mis. Daarom heeft JBL ervoor gezorgd dat je de speaker als een trolley kan verplaatsen. Bovenaan is er een uitschuifbaar handvat met aan de onderzijde een knop om het handvat te deblokkeren en terug in te schuiven.

Onderaan de speaker zijn wieltjes terug te vinden die ook bij inline-skates gebruikt worden. Ze zijn echt stevig en goed gemonteerd zodat je over een ruwere ondergrond kan rijden. Goede handvatten boven- en onderaan zorgen ervoor dat de box makkelijk hanteerbaar is. Op die manier kan je hem bijvoorbeeld vlot op een speakerstatief plaatsen.

Wil je de speaker op een statief plaatsen? Dan moet je een afdekplaat verwijderen die met 3 pinnetjes aan de onderzijde van de speaker vast zit. Vervolgens vind je onder de afdekplaat het gat waarin de speakerstand past.

Je kan de PartyBox 310 ook horizontaal leggen. Zowel op de linker- als rechterzijkant zijn er 4 oranje rubberen doppen voorzien om de luidspreker stabiel te kunnen neerleggen. Zonder dat de hele luidspreker een vuile en/of natte ondergrond zal raken.

De PartyBox 310 is IP4X spatwaterbestendig. Wat dat betekent? De verlichte rubberen bedieningsknoppen aan de bovenzijde zijn afgedicht zodat geen vocht of stof schade kan berokkenen. Rubberen afdekplaatjes aan de achterzijde beschermen alle connecties voor kabels en nog enkele knoppen. Persoonlijk zou ik de speaker toch niet te lang in regen of stof laten staan en zeker uit de buurt van een zwembad of tuinslang houden. Via de tablet houder bovenop de speaker en basreflex uitgang aan de achterzijde kan er wel vocht en stof in de box geraken. Volgens de handleiding is de IP4X spatwaterdichtheid ook slechts gewaarborgd indien de luidspreker rechtop staat.

Be loud, be proud, be ready to party

JBL beschrijft het geproduceerde geluid als JBL’s Signature Sound of JBL’s Pro Sound. De speaker heeft een zeer aangename muziekweergave: een instelbare stevige bas, helder in het midden en zacht in het hoog. Als je op de technische fiche gaat kijken zie je dat hij continu 240 Watt vermogen (RMS) levert en een frequentiebereik heeft dat gaat van 45 Hz tot 20 kHz. Dit resultaat wordt bereikt met 2 x 6,5 inch (176 mm) woofers en 2 x 2,5 inch (65 mm) tweeters (of de grootte van de inbouwluidsprekers die in auto’s gebruikt worden) dat nog verder in combinatie met een basreflex, inclusief opening aan de achterzijde.

jbl partybox 310Een luidspreker met 240 Watt aan continu vermogen kan luid spelen, 101 dB luid. Dat is zoals een kettingzaag (maar dan heel wat aangenamer) of net boven het geluidsniveau dat tegenwoordig als wettelijk maximum geldt in dancings en op fuiven. Ga dus bedachtzaam om met de volumeknop!

En dan is er nog de Bass Boost-knop waarbij je kan kiezen tussen veel bas, nog meer bas en de ‘glazen trillen in de kast’ bas. Voor EDM zoals techno, house, drum-and-bass heb je geen extra bas nodig. Voor rock en metal zou ik persoonlijk wel 1 keer drukken op de knop.

Als je de PartyBox 310 op een statief plaatst geef je best altijd iets extra bas. Tip: spel eens ‘Under the Influence’ van The Chemical Brothers. Dat nummer wordt niet voor niets ‘bass test’ genoemd.

Light up the night

Het grote onderscheid tussen de JBL PartyBoxen en de partyboxen van de concurrenten is de lichtshow. Andere producenten kiezen voor een flikkerend ledje dat de basspeakers belicht en een ledstripje aan de zijkant. Eventueel nog een op de grond projecterend LED effect. JBL kiest, in het geval van de PartyBox 310, voor 24 cm brede LED cirkels rond de basspeakers en 4 witte LED-stroboscoopjes. Het ziet er simpel en tegelijkertijd veel professioneler uit.

Via een knop op de speaker kan je kiezen uit 5 voorgeprogrammeerde, met de muziek gesynchroniseerde, lichtshows voor de 2 ringen rond de basspeakers. Dankzij de speciaal ontwikkelde app voor je smartphone heb je op simpele wijze meer keuzemogelijkheden zoals o.a stroboscoop LED’s. Op die app komen we later in deze review nog terug.

Lees ook


JBL CLIP 4: ReviewJBL CLIP 4 Review

 


 

De PartyBox 310 is gemaakt om hoog op een statief te zetten, wat een must is voor een DJ. Niet alleen blijft de lichtshow goed zichtbaar, het zorgt ook voor een goede verspreiding van de hoge- en middentonen. Bij zijn voorganger, de PartyBox 300, zorgde dat voor een probleem want de knoppen bovenop de speaker zijn niet meer bereikbaar. Met de app van de PartyBox 310 is dat nu opgelost.

Benieuwd naar het design van deze ‘potige’ speaker? Je ontdek er alles over in deze sfeervolle video wij maakte van JBL’s PartyBox 310.

Connect, expand, … and play

Via de mode-select knop (of de app) kan je je muziekbron kiezen: ofwel via bluetooth, ofwel speel je rechtstreeks vanaf een USB-geheugenstick, ofwel ‘old school’ een kabel (3,5 mm jack) inpluggen in de aux-poort. Je kan je muzieklijst op de USB-stick gewoon afspelen, het vorige of volgende nummer selecteren via de knoppen bovenaan (of via de app).

Een DJ heeft meestal liever twee speakers om stereo te kunnen afspelen. Ook dat kan op 2 manieren:

 • Of je verbindt elke speaker met een kabel aan je muziekbron, vermoedelijk een mengtafel of DJ controller.
 • Of je verbindt 2 paar PartyBoxen draadloos met elkaar via TWS (True Wireless Stereo, max. 2 luidsprekers per bluetooth verbinding). Dat kan met één druk op de TWS-knop aan de achterzijde van de speaker.

Voor wie dat nog niet genoeg is, heeft JBL ook nog een ‘daisy chain’ mogelijkheid voorzien. Daarmee kan je meerdere luidsprekers als een ketting, via kabels, aan elkaar verbinden. Je zou dus 2 exemplaren van de PartyBox 310 via Bluetooth en TWS kunnen verbinden om een stereoweergave te krijgen en vervolgens elke speaker, via ‘daisy chain’, nog eens doorverbinden met 1 of meer volgende speakers.

En wat als er nu eens iemand zou willen zingen of een instrument versterken? Let’s do karaoke! 1 zanger? 2 zangers? 1 zanger met instrument? Het is allemaal mogelijk! Elke microfooningang (6,3 mm jack) heeft een aparte volumeregelaar en gevoeligheidsregeling (gain). De gain is enkel met een schroevendraaier in te stellen wat ik wel een minpunt vind. Maar misschien is dat mierenneukerij. By the way, je kan de instrumenten ingang ook als aux-input gebruiken.

Tot slot wil ik nog meegeven dat de microfooningangen (en enkel op deze ingangen) nog eens een bass-, treble- en echo-regeling hebben die te bedienen zijn via 3 fysieke knoppen bovenop de luidspreker (of via de app).

App and extra’s

JBL heeft een app ontwikkeld (iOS en Android) om de speaker vanop afstand via bluetooth te bedienen. Deze app kan enkel voor de PartyBox 310 gebruikt worden. Met de app kan je echter meer functies selecteren of aanpassen dan via de knoppen bovenop de speaker. Zoals eerder vermeld is de app ideaal indien je de speaker op een statief zet. Met die app kan je:

 • De muziekbron selecteren (bluetooth, USB, aux).
 • De muziek vanaf de USB-stick bedienen (play/stop, vorige, volgende) echter zonder weergave van de titel of de playlist.
 • De toonregeling voor de microfooningangen en de basversterking aanpassen (boost).
 • TWS aan- of uitzetten (True Wireless Stereo via bluetooth).
 • 9 DJ-effecten activeren.
 • Kiezen tussen 5 lichtshows of 1 vaste lichtkleur, 1 freestyle lichtshow en de activering van de stroboscoop.

Dan zijn er nog de extra features die het allemaal nog wat handiger maken:

 • Super makkelijk in het donker zijn de verlichte bedieningsknoppen.
 • Met een USB-laadkabel kan de PartyBox 310 ook dienen als powerbank om je smartphone op te laden.
 • Bij de vorige versie, de PartyBox 300, zou je gratis nog een 5 meter lange 12 Volt laadkabel gekregen hebben om de luidspreker op te laden via de sigarettenaansteker van je wagen. Die kabel is nu enkel nog apart aan te kopen. Spijtig, maar commercieel gezien wel te begrijpen.
 • De DJ-effects zijn te bedienen via 3 knoppen bovenop de speaker. Niet vertellen aan je kinderen!
 • JBL geeft een maximale speelduur van 18 uur op. De kleine lettertjes verduidelijken dat dat op 50 % volume is, zonder bass boost en zonder lichtshow. Op 80 % van het maximale volume en met lichtshow zakt dat al snel naar 6 uur feestplezier zonder te moeten opladen.

What else?

jbl partybox 310Over het concept PartyBox ben ik persoonlijk nog niet overtuigd. Een prijs van 400 of 450 euro vind ik veel omdat ik niet verwacht dat ik die wekelijks zou gebruiken. Mijn kinderen zijn twintigers, actief in sportclubs en jeugdbewegingen. Volgens hen is het wel leuk, maar ofwel te groot en zwaar om zomaar vlug even mee te nemen. Aangezien dat men er op sportclubs en zeker bij jeugdbewegingen niet zachtaardig mee zal omgaan (en in weer en wind gaan gebruiken) vinden ze het ook wel duur. Een sportclub heeft dan weer niet veel aan de lichtshow. Naar mijn mening zijn sportverenigingen beter geholpen met een JBL IRX112BT, een professionele speaker met eveneens een snelle bluetooth connectie, meer vermogen en nog wat steviger gebouwd. Mijn kinderen zouden eerder voor de PartyBox On-The-Go gaan omdat deze handiger, lichter, half zo duur is en minstens evenveel plezier geeft.

Als je wel overtuigd bent van het concept PartBox, kies dan een JBL PartyBox. Zonder enige twijfel. Met 1 PartyBox 310 kan je al een heuse party voor 50 feestvierders op gang krijgen en houden. Ten opzichte van de concurrentie is niet alleen de prijs zeer goed maar ook de kwaliteit van afwerking, muziekweergave en power zijn uitstekend. Je kan je muziekbron gemakkelijk draadloos of met de kabel connecteren. Er is de mogelijkheid meerdere PartyBox 310 speakers met elkaar te verbinden, het instrument van een artiest te versterken of een karaoke te houden. De lichtshow is knap door zijn eenvoud. Bovendien is hij oplaadbaar wat niet bij partyboxen van andere merken het geval is. En een JBL PartyBox ziet eruit als een luidspreker en niet als een Transformer of animatie robot uit de jaren 80.

JBL PartyBox 310

499,- euro
8.6

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Inzetbaarheid

9.0/10

Afmetingen en gewicht

7.0/10

Design

9.0/10

Pros

 • Zeer aangenaam en heel krachtig geluid
 • Degelijk en eenvoudig design
 • Op afstand bedienbaar
 • Veelzijdig, hoge inzetbaarheid
 • Oplaadbaar en batterijduur van 18 uur (50 % volume, zonder LED lichtshow)

Cons

 • Gewicht en afmetingen
Verkooppunten van het merk jbl