Apple TV 4K review – Een grote stap vooruit, alleen audio blijft achter

De Apple TV 4K is meer dan een 4K-upgrade: een snellere processor, snellere verbindingen en een Siri die je ook echt begrijpt. Bovenal is het een middel om je filmbibliotheek tegen een lage prijs in 4K uit te breiden, misschien zelfs gratis.

Apple TV 4K review – Bijna hetzelfde
Deze 5de generatie Apple TV, die verwarrend genoeg de naam Apple TV 4K heeft meegekregen, lijkt als twee druppels op de 4de generatie van twee jaar geleden: een zwart glimmend kastje van 9,8 cm breed 9,8 cm diep en 3,5 cm hoog, met een gewicht van 410 gram. Echter als je goed kijkt zijn er toch wat kleine verschillen. Zo is aan de onderkant een ventilator waar te nemen om de zwaardere processor te koelen. Tijdens het testen hebben we de Apple TV flink laten werken met 4K films en zware games, maar veel hebben we niet gemerkt van deze ventilator.

Achterop ontbreekt de USB-C-aansluiting. Deze was bedoeld voor service doeleinden, maar gaf ook de mogelijkheid om screenshots te maken (vandaar dat deze ontbreken in dit artikel), video om te nemen of zelfs Sideloading apps te installeren. We zullen er verder niet op ingaan, want dit kan dus niet meer.

Als laatste is de afstandsbediening lichtelijk aangepast. De menu-knop heeft namelijk een witte rand om de knop heen gekregen. Het is maar een detail, maar doordat deze nu duidelijk voelbaar is en tevens duidelijk is te zien als er wat licht op valt, is het gebruik en de oriëntatie een stuk gemakkelijker geworden.

Apple TV 4K review – Twee Apple TV’s
De nieuwe Apple TV is verkrijgbaar in twee verschillende configuraties: één met 32GB (€199) opslag en met 64GB (€219) opslag. Deze laatste is eigenlijk alleen interessant als je van plan bent om veel, en vooral in opslag grote, games te installeren. Zo’n game kan rond de 2 GB in downloadgrootte zijn, maar na installatie wordt er vaak in de achtergrond nog veel meer gedownload. Een game kan dan zo maar 20 GB in beslag nemen. Echter nog steeds geen reden om je zorgen te maken, want je zult nooit te weten komen wat en hoeveel opslag de game gebruikt. Apple heeft in het besturingssysteem tvOS iets ingebouwd wat ‘App Thinning’ heet, hierdoor wordt er slim gebruik gemaakt van opslag op de AppleTV en in de Cloud. Zo worden gehuurde films wel even gedownload om alles vlekkeloos af te spelen, maar de opslag vindt in ‘the cloud’ plaats. Ook één van de redenen waarom de Netflix-ervaring op de Apple TV die van alle andere spelers overtreft!

Apple TV 4K Review - Apple tv 4 vis Apple tv 5

Apple TV 4K review – 6 kernen
De Apple A8 dualcore processor is vervangen voor een Apple A10X Fusion hexacore processor. Dezelfde processor als van de iPad Pro. Hierin vinden we een 64-bit 2.38 GHz ARMv8-A six-core CPU met 3 high performance Hurricane cores en 3 energy-efficient Zephyr cores. In de iPad Pro zien we echter daarnaast 4GB aan LPDDR4-geheugen, bij de Apple TV 4K is dat echter 3GB. Hoewel deze configuratie meer dan genoeg is voor het afspelen van 4K content, zal de processorkracht vooral bij games intensief gebruikt worden.

Apple TV 4K review – Verbindingupgrades
Op wifi na hebben alle mogelijke manieren van verbindingen een upgrade gekregen. Bluetooth 4 is vervangen door Bluetooth 5, die langere afstanden tot 250 meter kan overbruggen of juist op kortere afstanden hogere snelheden kan opleveren. Zeker in situaties van Internet of Things toepassingen en meerdere verbindingen die tegelijkertijd data versturen, kan dit in de toekomst profijt opleveren. De 100-Mbit ethernetaansluiting is vervangen voor Gigabit Ethernet. 100 Mbit is in theorie genoeg voor het streamen van 4K-content, maar in de praktijk blijken snelheden lager te liggen en levert Gigabit Ethernet een ruime headroom voor eventuele datapieken. Als laatste is de HDMI1.4-uitgang vervangen voor een HDMI-2.0a-uitgang, die met een hogere doorvoersnelheid 4K HDR ondersteuning aan de Apple TV toevoegt, de belangrijkste upgrade van deze Apple TV.

Apple TV 4K Review - Apple tv 4 vs Apple tv 5 bottom

Apple TV 4K review – Videoverwarring
Als je de keynote hebt gezien, waarin de Apple TV 4K werd vertoond, kreeg je misschien het idee dat wat voor TV of projector je ook maar gebruikt, de Apple TV altijd de meest optimale video-instellingen selecteert. Dit is helaas maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat via de HDMI-verbinding kan worden bekeken wat je TV maximaal aankan qua resolutie, contrast (dus HDR) en kleurspectrum. Dit is maximaal 4K HDR 60 Hz en minimaal 640×480 SDR 60 Hz. Het probleem is echter dat de Apple TV dit eenmalig constateert en daar zijn instellingen op baseert. Oftewel, als bijvoorbeeld eenmaal de instelling 1080P HDR 60Hz wordt gekozen, zal alle content worden omgezet naar deze instelling. Dit levert helaas niet altijd een mooi resultaat op. De meeste films zijn bijvoorbeeld in 24 beeldjes per seconde beschikbaar en panningshots van links naar rechts verlopen bij 60Hz met schokken en stoten. Dit wordt verholpen door de uitgang handmatig op te zetten naar 24 Hz. Dat is nog tot daaraan toe, maar de Apple TV geeft bij content niet aan wat het formaat is, dus zul je moeten gissen. Als je dus handmatig niet veel verandert aan je Apple TV, kan het dus zijn dat een film eerst wordt geconverteerd, voordat deze de uitgang van de Apple TV bereikt en in het ongelukkige geval bij een slechte TV-instelling daar ook weer wordt geconverteerd. Een optimale kijkervaring is dus niet foolproof.

Apple TV 4K review – 4k-Content is King
Heb je deze instellingen wel goed voor elkaar dan valt er een prachtig resultaat te behalen wat betreft beeld. De Apple TV 4K is misschien wel de beste 4K-mediaspeler van dit moment. Dan wel met de content die afkomstig is van Netflix en de films uit de iTunes Store. Er is nog geen goeie mediaspeler app beschikbaar in de App Store om via het netwerk 4K-bestanden af te spelen en Youtube 4K-content wordt vanwege het gebruik van een andere codec ook niet ondersteund.

Apple heeft op dit moment zo’n 90 films in 4K beschikbaar, het meeste ook in 4K HDR. Het unieke is dat de films niet duurder zijn dan de HD-versie en als je reeds een film in HD had gekocht die ook beschikbaar is in 4K, deze kosteloos in je account wordt aangepast, zodat je deze ook in 4K kan bekijken.

De films in 4K in de iTunes Store zijn van fantastische kwaliteit, de codec die Apple hiervoor gebruik heet HEVC, ook wel bekend als H265. In vergelijk met een Ultra HD Blu-ray, die deze zelfde codec gebruikt, krijg je ongeveer 80% van deze kwaliteit. Er wordt voor streaming een stuk sterker gecomprimeerd, maar voor het blote oog zijn de verschillen amper waarneembaar.

Opmerkelijk is dat Apple niet heeft gekozen voor de HDR+ of Dolby Vision als standaard voor High Dynamic Range, maar beide standaarden ondersteunt. Dit is ook al merkbaar in het aanbod in de iTunes Store, alhoewel dit voor het meerendeel Dolby Vision is. De selectie aan films is in de Nederlandse en Belgische iTunes Store ook een stuk beperkter nog dan in die van de VS.

Apple TV 4K review – In de lucht
De allermooiste 4K-content krijg je echter gratis, dit zijn de Aerial-screensavers die we ook al bij de vierde generatie Apple TV te zien kregen. Deze zijn vanuit een helicopter opgenomen in 5K, dus de omzetting in een 4K-versie was waarschijnlijk zeer eenvoudig. Ze zijn adembenemend en perfect om op een feestje indruk mee te maken. Het zou helemaal fijn zijn als Apple een app zou maken waarbij je ze ook per stuk zou kunnen selecteren, nu is het maar afwachten welke je te zien krijgt.

Apple TV 4K Review - Remote compare

Apple TV 4K review – Games
Wat betreft games kunnen we heel kort zijn, die zijn er op dit moment amper. Althans, games die optimaal gebruik maken van de processor en games in 4K en 60 frames. Tijdens de demo die ik van Apple mocht ontvangen, werden er echter games in aanmaak getoond en veelal waren dit games die ook op consoles straks beschikbaar zullen zijn. De Apple TV 4K zal daarmee een geduchte concurrent worden worden van consoles als de Xbox One en Playstation 4, zeker als er nog een losse controller aangeschaft wordt die door de Apple TV wordt ondersteund.

Apple TV 4K review – Zeg het maar
Siri op de iPhone, ik kan er maar niet aan wennen en sterker nog, Siri kan maar niet aan mij wennen, hij snapt me gewoon niet. Dat is niet het geval bij Siri op de Apple TV 4K. Ook het gebruik van Nederlands met een Engelse titel (“Speel de laatste aflevering van Modern Family”) herkent hij. Siri lijkt ook wel slimmer geworden, als je tijdens een scène een voor jou onbekende acteur ziet, kun je gerust vragen “in welke films speelt deze acteur nog meer?”. Het enige wat nu nog aangepast moet worden is mijn eigen gedrag en vaker de microfoonknop op de afstandsbediening indrukken om Siri aan te spreken.

Apple TV 4K review – Geen geluid
De hifi-liefhebber geblijft liever verre van de Apple TV. Zeker, de toevoeging van AirPlay 2 geeft hem de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de Apple TV naar andere Airplay compatibele producten te streamen, zelfs in een multiroom setup. Wat je echter ook afspeelt, de Apple TV stuurt altijd 48 kHz uit over de HDMI-uitgang. Of je nou vanuit een iOS-apparaat via AirPlay iets afspeelt, of vanuit een Apple computer, in welke samplefrequentie ook, het wordt altijd in 48 KHz 16 bit weergegeven. Hetzelfde geldt voor bestanden die via een app worden afgespeeld, zoals bijvoorbeeld de Mobile App van VLC. Deze speelt namelijk via het netwerk alle mogelijke audioformaten af. Een FLAC bestand in 96 kHz is geen probleem en de Apple TV speelt hem ook gelijk af, alleen dan wel omgezet in 48 kHz. We zien hier eigenlijk hetzelfde als wat er bij de video-instellingen gebeurt, of je nou handmatig of automatisch kiest wat de Apple TV uitstuurt, alles wordt omgezet naar die ene instelling. Kun je hiermee leven, houd er dan wel rekening mee dat de audio alleen via HDMI of AirPlay kan worden uitgestuurd, er is namelijk geen analoge of optische digitale uitgang aanwezig. Tegenover alle 4K HDR-mogelijkheden is geconverteerde uncompressed PCM in 48 kHz 16 bit wel een heel sterk contrast. Hopelijk wordt dit met updates in de toekomst nog rechtgetrokken.

Apple TV 4K review – Conclusie
Deze vijfde generatie Apple TV is misschien wel de meest revolutionaire en volgepropte versie van Apple’s mediaspeler tot nu toe. Tegen een heel interessante prijs (alleen de processor zou los al meer kosten). Het heeft er in iedere geval voor gezorgd dat ik weer met plezier films aanschaf en dat ik een aantal reeds aangeschafte films opeens in 4K kan bekijken, zonder dat ik daarvoor iets hoef bij te betalen. Alleen dat al heeft me veel geld bespaard. Het is nog even wachten op games die gebruik gaan maken van de A10x chip, maar ook hier ziet de toekomst er rooskleurig uit. Nu is het alleen nog wachten dat Apple de audioliefhebbers wat serieuzer gaat nemen.

Apple TV 4K

€199
8.3

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Snelle processor
  • Goede 4K kwaliteit
  • Gratis upgrade naar Apple 4K

Cons

  • Geen YouTube in 4K
  • Audio beperkt tot 48kHz
  • Herconversie van videosignaal

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk apple
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Avantgarde Acoustic MEZZO G3 en Colibri

Avantgarde Acoustic introduceerde MEZZO G3 en Colibri

Avantgarde Acoustic is een naam die resoneert met ultieme prestaties en esthetische perfectie. Op de High End München beurs van dit jaar wist Avantgarde...
Alpha High End Brussel

Exclusieve jazz teatime bij Alpha High End Brussel op zondag 2 juni

Op zondag 2 juni nodigt Alpha High End Brussel jou uit voor een exclusieve "jazz teatime" van 14.00 tot 19.00 uur. Dit evenement belooft...
AVM

AVM imponeerde op High End München met innovaties en klassiekers

Tijdens de High End München-beurs trok AVM veel aandacht met hun indrukwekkende audio-apparatuur. Ze hadden ook een unieke locatie: een grote toonruimte in Motorworld,...

Recente video's

Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...