Even een onderscheid maken
Backlight RGB:
Hierbij bevindt zich achter de beeldbuis een plaat waarvan het hele oppervlak bedekt is met rode, groene en blauwe LED-jes. Voordeel hiervan is dat de voor het milieu schadelijke CCFL’s niet meer nodig zijn, en dat er een hele hoge kleurwaarde gehaald wordt. Ook levert het geen nadelen op als er een lampje stukgaat, er zijn er immers nog genoeg over. Nadeel van deze techniek is dat de productiekosten vrij hoog zijn, en dat het energieverbruik ongeveer gelijk blijft.
Backlight white LED:
Vergelijkbaar met de backlight rgb technologie, alleen wordt er nu gebruik gemaakt van witte led’s waardoor je maar een derde van de hoeveelheid nodig hebt die je bij de RGB variant zou gebruiken (rood+blauw+groen = wit licht). Door minder leds te gebruiken, wordt er energie bespaard en komt er minder warmte vrij, wat de levensduur weer ten goede komt. Bij gebruik van witte leds is de kleurweergave wel iets minder dan bij gekleurde leds, maar beter dan bij het gebruik van CCFL’s.
Backlight white LED with Local dimming:
Bij deze techniek zijn de ledjes afzonderlijk van elkaar uit te schakelen of te dimmen, waardoor op het scherm de kleur zwart nog zwarter zal zijn. Het dimmen of uitschakelen van leds levert ook weer meer energiebesparing op.
Edge led:
Bij het Edge-led-backlightsysteem worden de ledlampjes aan de rand van het scherm geplaatst en dus niet over de hele oppervlakte van het scherm. Kleine reflectoren die zich achter het scherm bevinden, zorgen dan voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Een groot aantal reflectoren heeft als gevolg dat de diffusieplaat veel dunner kan zijn en nog steeds een acceptabel beeld oplevert. Dit resulteert in een lichtopbrengst van 20Â % meer dan bij Full led. Bij deze techniek is local dimming redelijk zinloos omdat het dimmen van een led zorgt voor een verminderde lichtsterke van een halve rij pixels.