Contrast
Op lcd tv’s lijkt zwart soms eerder grijs. Dat wordt veroorzaakt door de achtergrondverlichting, die het gehele scherm continu verlicht. Bij oled tv’s geven de beeldpunten zelf licht, en kunnen hierdoor volledig uitgeschakeld worden. Dat levert een perfect zwarte kleur op, en dat merkt u vooral bij donkere scènes.
3D-tv
Met 3D-tv is nu ook diepte-zien op je televisie mogelijk. Voorwerpen lijken daarmee soms de kamer in te komen en ook daadwerkelijk in de ‘verte’ te verdwijnen. In de winter van 2009 op 2010 is 3D in de bioscopen doorgedrongen, met het succes van Avatar. Er zijn al verschillende 3D-tv’s op de markt.
Nadelen?
Bij 3D-televisie en in de bioscoop wordt een illusie van diepte gecreëerd. In werkelijkheid komt er natuurlijk niets ‘uit de tv’. Onze ogen zijn gewend om te werken in een echte 3D-wereld, zonder illusies. Bij langdurig kijken naar 3D-tv kunnen er klachten als lichte hoofdpijn en misselijkheid optreden.
Daarnaast is ongeveer 5% van de mensheid niet in staat 3D-tv te zien, omdat ze voor het zien van diepte geen gebruik maken van stereozicht. Tip: ga eerst eens één (of meerdere) 3D-films in de bioscoop bekijken, voordat je een 3D-televisie koopt.
Bij de 3D-tv’s die je nu in de winkel vindt, heb je een 3D-bril nodig. Er zijn twee varianten: de actieve ‘shutter glasses’ en de passieve gepolariseerde brillen. Bij de actieve bril bestaan de glazen uit een klein LCD-scherm. De beweegbare kristallen in het scherm laten het licht door of blokkeren het juist. Dit doen ze door elektrische spanning op het LCD-scherm te zetten. Er zijn batterijen of een ingebouwde oplaadbare accu nodig.
Een 3D-tv zendt razendsnel beelden uit, links en rechts, om en om. Je bril synchroniseert de beelden via een infraroodsignaal vanuit de tv. De glazen van de bril worden om-en-om doorzichtig en ondoorzichtig. Bij het linkerbeeld is alleen het glas voor het linkeroog doorzichtig. Bij het rechterbeeld is het linkerglas ondoorzichtig en het rechterglas doorzichtig.
Sommige tv’s hebben een infraroodzender ingebouwd, bij andere toestellen moet je hem los aansluiten. Passieve brillen werken met polarisatie en zonder infraroodzender. Dat heeft als voordeel dat het beeld niet flikkert. Dit komt omdat de brillenglazen niet aan en uit gaan zoals bij de actieve 3D tv. Een nadeel is dat het beeld wat minder scherp is.
Om 3D te kijken heb je een 3D-Blu-rayspeler nodig, te koop vanaf €200. Ook een Sony PlayStation 3 speelt 3D-Blu-rayfilms af. Er zijn inmiddels 3D-videocamera’s op de markt. Daarmee kun je je eigen 3D-materiaal schieten en later bekijken op een 3D-tv.