Genelec heeft dat goed bekeken. Als je rondkijkt op hun website zie je dat ze hun markt aan het verruimen zijn. Ze hebben reeds naam en faam opgebouwd in de professionele audiowereld. Slim om hun neus aan het venster te steken van muziekcreatie (M series), een ganse home audio lijn (hi-fi, architectural, residential) en een AV install gamma. Expertise genoeg in huis. Maar is een wereldspeler ook in staat om naast klassebakken van studiomonitors ook reguliere hi-fi speakers te bouwen met een dito sound. Vast wel. We zoeken het voor je uit en duiken in de actieve G series (2-weg monitors) en F series (actieve subs).
Genelec begon bij YLE
Het verhaal van het Finse Genelec begon bij de Finnish Broadcasting Company YLE. Er werd destijds gebouwd aan een nieuw radiohuis in Pasila. Een sound engineer sprak de behoefte uit naar actieve monitor systemen. Ilpo Martikainen en Topi Partanen hadden hun eerste demomodellen klaar binnen 2 weken. Hun ontwerpen bleken bijzonder beloftevol. Na 2 jaar verdere R&D zag de eerste speaker, de S30 het levenslicht.
Analoog troef
What’s in the name? De Genelec G Two is de 2de actieve luidspreker in een line-up van 5 (van klein naar groot). Het compacte en stijlvolle cabinet draagt bij tot de visuele aantrekkelijkheid. Genelec wil kleine afmetingen koppelen aan krachtige prestaties. Om die reden vormen de kleinere G speakers (G One, G Two en G Three) best een team met de actieve subwoofers F One of F Two, al naargelang de beoogde setup. In combinatie met de Genelec F One stelt het merk stereo of surround systemen voor met de G One. De F One wordt samen met de G Two als 2.1 systeem naar voren geschoven. Over de subs gesproken, die hebben wel een heel apart design. Het heeft veel weg van een tonnetje wat op 3 vlakke pootjes staat. Een prima poging om het ontwerp van de subwoofer zo minimalistisch mogelijk te houden. Die witte kleur ziet er overigens fantastisch uit! De monitors geven een gedegen indruk bij inspectie. Het subje voelt wat licht aan en heeft niet de premium feel van de LSE 7000 baskasten. Leuk is wel dat je het complete systeem draadloos kan bedienen met een remote (on/of, volume). Krijgen de speakers een tijdje geen input, dan vallen ze in standby. Lekker energie besparen! Opzetten van het systeem is plug and play. Alle benodigde kabels worden trouwens meegeleverd. Nadeel is dat je steeds vertrekt vanaf een analoge bron, die je op de subwoofer laat binnenkomen via RCA of 3.5mm stereo jack. Je kan dan maximaal 5 monitors aansturen met een single RCA kabel vanaf de Genelec F One. De woofer vuurt naar de grond en wordt versterkt door een poort, net naast de luidsprekereenheid. Onderaan de eenheid tref je het controlepaneel met de in- en outputs, de stroomaansluiting, dip switchen en de regeling van de gevoeligheid.
Oplossing voor verschillende toepassingen
Op de keper beschouwd biedt Genelec een systeem met multifunctionele inzetbaarheid: hi-fi, surround, TV systeem (TV/Decoder), computer speakers, … Jammer blijft dat de kwaliteit van de analoge bron bepalend is voor het eindresultaat. Waar zit een digitale coaxiale ingang als je hem nodig hebt? Hoe goed dit speakerssysteem op zich ook is. Hang je het op de 3.5mm stereo jack van een iMac mis je bij het afspelen van de meeste standaard files dynamiek en profiel. Het eerlijke karakter zit nu eenmaal in het Genelec DNA. Dat blijft ook in deze G serie / F serie grotendeels behouden. Je merkt snel congestie in het laag, te veel saturatie in het hoog en te weinig tekening in de stemmen. Het woofertje van 165mm zorgt samen via de relfexpoort voor een groter draagvlak van de muziek. Het bereik van de F One houdt letterlijk op bij 35Hz. Doordat zowel de woofer als de poort naar de grond gericht zijn, krijg je soms de idee dat de bas wat achterop hinkt. Qua sound klinkt het lekker populair: wat trager, voller en ronder.
Toen ik de 3.5mm stereo jack in mijn Panasonic plasma stak, kwam ik er snel achter dat het analoge geluidsgedeelte van mijn TV zeer matig van kwaliteit is. Even de kabel omdraaien en de analoge RCA uitgang hanteren van de Telenet Digicorder. Dit werkte echt wel goed! De monitors brachten de verstaanbaarheid op een hoger niveau dan de gemiddelde soundbar. Nieuwslezers zaten net voor je, hun stemmen hadden kleur en verschil in timbre. Ook hier gaf de actieve subwoofer een aangename en sfeervolle aanvulling van het geluid.
Tot slot gebruikte ik de analoog audio uit (RCA) van een NAD7050 versterker om naar Spotify Premium te luisteren. Hoe beter de keten voor het speakersysteem, hoe beter de prestaties in het algemeen. Hier konden de Genelec G Two zich helemaal geven: helder hoog, snel en precies in het midden. De sub kon met wisselend succes het ritme en de pace te volgen.