Apple heeft sinds 2007 een streamer apparaat op de markt. De eerste generatie maakte nog gebruik van een ingebouwde harde schijf, maar vanaf 2010 werd die opgevolgd door de tweede generatie met solid state geheugen en iOS. Vanaf dan zag Apple TV er geweldig ‘sexy’ uit (een handelsmerk van Apple natuurlijk) en kwam er elke paar jaar een opvolgversie uit die voornamelijk meer pixels bood, van 720 over FullHD naar 4K (vanaf 2017). In april 2021 kwam dan de tweede 4K versie uit. Op zoek dus naar het waarom van die update en of de Apple TV ons kan overtuigen.
Technologie en installatie
Alhoewel er aan de buitenkant niet zoveel van te zien is, is de Apple TV wel degelijk behoorlijk veranderd binnenin. De upgrade naar de A12 Bionic chip, ook verwerkt in de iPhone X serie, betekent een serieuze prestatieverbetering voor voornamelijk games terwijl ook de user interface sneller is. Updates zitten er op het niveau van video formaat ondersteuning waar nu HDR wordt ‘gesupport’ bij hogere framerates tot 60 Hz, HDMI is nu versie 2.1, bluetooth versie 5, wifi versie 6 en er is CEC ondersteuning zodat je via de Apple TV afstandsbediening ook je televisie kan bedienen. De Ethernet RJ45 aansluiting ondersteunt 1 Gigabit/s en hoera, de transformator zit nog steeds ingebouwd zodat je niet met een aparte ‘wall wart’ zit. Er zijn 2 versies van het apparaat: 32 of 64 GB aan geheugen. Al de andere specificaties zijn exact dezelfde. Of je de grotere en ook duurdere versie nodig hebt, hangt volledig af van hoeveel apps je wil installeren. Het zijn trouwens voornamelijk spelletjes die hier grootverbruiker zijn. Achteraf uitbreiden kan niet.
De afstandsbediening is behoorlijk anders in vergelijking met het vorige model. In stijlvol blank aluminium met zwarte accenten. Terug naar ‘knoppen en klikken’ zodat minder vergissingen optreden bij de bediening. Touch nog enkel centraal in de navigatieknop. Zowel IR als Bluetooth zodat heel veel apparaten aangestuurd kunnen worden. Gebruik via Siri is natuurlijk nog steeds van de partij, ook in het Nederlands. Oplaadbaar via Apple’s Lightning aansluiting.
Lees ook
Gamen doe je best door een XBox of Playstation controller aan de Apple TV te koppelen. De Apple afstandsbediening is hier niet echt geschikt voor. Ook je AirPods, 2 paar zelfs, kan je aansluiten via Bluetooth.
Kortom: er is nu een hardwarematige ondersteuning voor de laatste nieuwe technologische snufjes. Maar om die volledig uit te spelen moet natuurlijk de rest van je installatie wel mee evolueren.
Apple’s tvOS, wat net zo goed gebruikt kan worden op het oudere model trouwens, maakt dat de Apple TV ook wat betreft de setup en configuratie ervan een heel prettige ervaring is en blijft voor de eindgebruiker. Wat betreft interface blijft tvOS ongenaakbaar in z’n klantvriendelijkheid als je het mij vraagt. De online ondersteuning is ook erg goed en tevens in het Nederlands beschikbaar. En bij detailvragen of problemen is er altijd nog Google waar miljoenen mensen hun ervaringen en tips delen met de rest van de wereld.
In de praktijk
Apple TV als product is natuurlijk een prachtig ‘vehikel’ voor de commercialisering van Apple TV+ en Apple Music. De mediapoten van Apple. Het aanbod aan films en series blijft maar stijgen en maandelijks komt er een hoop content bij. Dat is ook de reden waarom Apple de Apple TV zo goedkoop aanbiedt. Voor weinig instapgeld wordt je naar hun optionele abonnementen geleid.
De user interface ziet er net hetzelfde uit als op de ‘oude Apple TV 4K’, maar de focus gaat net wat vloeiender door de items. De catalogus met compatibele apps is groot en niet alleen Apple TV+ wordt aangeboden, maar ook alle andere grote streaming platformen hebben hun plaatsje. Digitale TV applicaties zijn van de partij trouwens. De Apple TV kan zo je hub worden voor digitaal entertainment. Zeker als je al in de Apple ecosfeer zit, maar het hoeft dus niet noodzakelijk.
De technologische verbeteringen door de nieuwe hardware in de 2021 versie van de Apple TV zijn in de praktijk eerder beperkt. Wifi 6 is 3 keer sneller dan Wifi 5 en biedt een betere dekking, maar moet natuurlijk wel door je router ondersteund worden. Ook wordt hierdoor het internet op zich niet sneller vermits dat het bij jouw thuis niet plots sneller binnenkomt. Hetzelfde geldt voor bluetooth. Versie 5 is met 5 Mbps wel wat sneller dan versie 4 met 2 Mbps, maar in de praktijk ga je daar niet zo veel van ondervinden. Wel is Bluetooth 5 hiermee compatibel met de nieuwste IoT (Internet of Things) standaarden. Op termijn mogelijk wel interessant, maar voorlopig nog beperkt qua nut. Afwachten daar.
Lees ook
Apple TV komt naar Philips Android TV’s
In tegenstelling tot Android gebaseerde entertainment hubs zoals de NVidia Shield, is het aanbod aan echt gratis games en apps eerder beperkt. Maar de gemiddelde kwaliteit is dan wel wat hoger. Het is maar net wat je wil. De voornaamste concurrent voor de Apple TV is natuurlijk de TV zelf. Zowat elke televisie die nu op de markt is ondersteunt ‘smart functies’ en heeft als dusdanig wel een aantal apps beschikbaar. Maar de kwaliteit daarvan is niet altijd helemaal ‘dat’. Updates zijn beperkt in tijd en de snelheid van de interface is ook niet altijd geweldig. Het voordeel wat TV fabrikanten wél hebben is dat de integratie met beeld en geluid optimaal kan verlopen vermits het bedrijf hier uiteraard aan de bron zit en de integratie optimaal kan doen. Maar dikwijls zijn het toch eerder de A-merken en hogere prijsklassen waarbij er voldoende aandacht gaat naar de apps en software.
De Apple TV biedt dan soelaas. Apple ondersteunt zijn producten softwarematig traditioneel heel erg lang en met deze nieuwste hardwareversie van zit je ongetwijfeld goed voor heel wat jaartjes.
Conclusie
Zeker geen wereldschokkende upgrade, Apple gaat gewoon met z’n tijd mee. De nieuwe remote en de snellere processor zijn de belangrijkste verbeteringen. Geen reden tot een upgrade als je al een Apple TV 4K hebt, maar wel een lokker voor nieuwe gebruikers. De ervaring is en blijft superbe. De prijs is laag voor de geboden kwaliteit.