Uitpakparty
Wanneer je het witte deksel van de doos opent en de iPad vastneemt, valt je niet meteen op dat het wel degelijk een nieuwe versie is. Het uiterlijk van de tablet is dan ook nagenoeg identiek aan dat van zijn voorganger. Nuja, wanneer een toestel op zichzelf voor meer dan de helft van alle verkochte tablets doorgaat, kan je wel spreken van een geslaagd ontwerp. Met een dikte van 9,4 millimeter is de nieuwe iPad 0,6 millimeter dikker dan de iPad 2. Het gewicht is ook toegenomen met om en bij de 50 gram, wat neerkomt op een gewicht van 652 gram voor het model met WiFi en 662 gram voor het model met WiFi+4G. Dit maakt van de iPad geen lichtgewicht tablet, maar zorgt er wel voor dat het toestel een solide indruk achterlaat. De aluminium body, die jammer genoeg behoorlijk krasgevoelig is, straalt evenzeer kwaliteit uit.
De iPad is zowel prettig om te zien als om vast te houden. De knoppenlayout is zoals we gewend zijn met de homebutton onderaan het scherm, de Power-knop bovenaan waarmee het scherm of het hele toestel kan worden uitgeschakeld. Aan de rechterzijde bevind zich de zijschakelaar waarmee ofwel automatische rotatie ofwel het geluid kan worden uitgeschakeld. Eronder staan de twee volumeknoppen. Helemaal onderaan het toestel bevinden zich de 30-pin connector die elk iDevice kenmerkt en de speaker. Deze laatste is niet in staat om boven het lawaai van een grasmachine uit te komen, maar kan toch behoorlijke geluidsvolumes bereiken zonder schel te klinken zoals smartphones dat doen. Het model met WiFi + 4G verschilt slechts in een detail als het slot voor een micro-sim aan de zijkant en de zwarte plastic strip bovenaan de achterkant waar de antennes achter verstopt zitten.
Helemaal leuk wordt het wanneer je de iPad 3 aanzet. Het nieuwe 9,7 inch Retina beeldscherm beschikt namelijk over een resolutie van maar liefst 2048×1536 pixels wat neerkomt op een verviervoudiging van het aantal pixels ten opzichte van de vorige twee modellen. Ter vergelijking: een huidige Full HD televisie van 50 inch heeft een resolutie van 1920×1080 pixels, de iPad 3 doet er daar nog eens 50 procent bij, en dat allemaal op een scherm dat vijf keer kleiner is! Waar dit allemaal op neerkomt is dat de pixeldichheid zo hoog is dat het onmogelijk wordt om met het blote oog de pixels te onderschijden. Hierdoor zien foto’s er enorm scherp uit en worden kleine letters veel vlotter leesbaar. Ook apps zien er (nog) beter uit wanneer ze zijn aangepast aan deze hogere resolutie. Compatibiliteit is hier geen enkel probleem, maar je merkt een enorm verschil in kwaliteit wanneer de apps geupdate zijn. Voorlopig is het aanbod nog beperkt maar het grote deel van de developers zal ongetwijfeld zeer spoedig zijn apps aanpassen. Aan al dit moois hangt slechts één klein nadeel: de apps met een hogere resolutie zijn enkele megabytes zwaarder waardoor er misschien gebrek aan ruimte ontstaat op je iPad. Om dit te vermijden zijn er drie keuzes: modellen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Houd er bij deze keuze ook rekening mee dat de camera achteraan 5-megapixelfoto’s neemt en kan filmen in Full HD 1080p. Het gaat hier om een iSight camera met alle technologie die ook in de iPhone 4S zit en resulteert in verassend goed beeldmateriaal. Van de front-camera kan niet hetzelfde gezegd worden, maar deze is dan ook ontworpen om te videochatten en volstaat hiervoor.
iOS toestellen hebben een erg vlotte en vloeiende interface. Om dit te behouden op de grote resolutie van de iPad 3 was een betere processor nodig. Daarom ontwikkelde Apple de A5X-dual-coreprocessor. De A5X beschikt over twee keer zoveel grafisch vermogen als de A5-dual-coreprocessor van de iPad 2 waarop deze gebaseerd is. Dat maakt het toestel minstens even snel als zijn oude (maar daarom niet trage) broer.